Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2022, 18:21
Čas čítania 1:26
Ema Stanovská

VIDEO: Pri páde ľadovca v talianskych Alpách zasypalo 15 ľudí, najmenej päť ľudí zahynulo

VIDEO: Pri páde ľadovca v talianskych Alpách zasypalo 15 ľudí, najmenej päť ľudí zahynulo
Zdroj: Pexels/Ekaterina Polovtsa
NEWS PRÍRODNÉ KATASTROFY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Do pátrania nasadili najmenej päť vrtuľníkov. Záchranári musia pre riziko ďalšieho zosuvu postupovať veľmi opatrne.

Na hore Marmolada v Dolomitoch v talianskych Alpách sa dnes uvoľnil veľký kus ľadovca a zasypal približne 15 turistov. O život prišlo najmenej päť ľudí. Informuje o tom portál DW s odvolaním sa na vyjadrenie miestnych záchranných služieb.

Podľa talianskej štátnej televízie RAI sa počas nehody zranilo osem ľudí. Miestne médiá opisujú, ako sa masy ľadu, snehu a trosiek zosunuli z hory a rútili sa veľkou rýchlosťou na bezbranných turistov.

„Žiaľ, päť ľudí sme našli bez akýchkoľvek známok života,“ povedala hovorkyňa záchranných služieb Michela Canova pre Agence France-Presse s tým, že ide zatiaľ len o predbežný počet, ktorý ešte môže narásť.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Záchranári ďalej informovali, že zranených ľudí vrátane osôb v kritickom stave previezli do niekoľkých nemocníc v regiónoch Trentino-Alto Adige a Veneto.

Pohotovostní dispečeri v severovýchodnom Taliansku na Twitteri píšu, že v čase incidentu sa na mieste nachádzalo asi 18 turistov.

„Počuli sme silný hluk, typický pre zosuv pôdy,“ priblížil pre tlačovú agentúru Ansa očitý svedok. „Potom sme zazreli lavínu snehu a ľadu, ako smeruje vysokou rýchlosťou do údolia. Vedeli sme, že sa stalo niečo zlé.“

Na mieste momentálne zasahujú záchranári. Do pátrania bolo nasadených najmenej päť vrtuľníkov a záchranárske psy. Záchranári musia postupovať veľmi opatrne pre riziko ďalšieho kolapsu ľadu a skál, informovala DW s odvolaním na agentúru DPA.

Hovorca alpskej záchrannej služby pre štátnu televíziu Walter Milan povedal, že príčinou náhleho zosuvu ľadovca môže byť intenzívna vlna horúčav, ktorá koncom júna zachvátila Taliansko.

Hora Marmolada má 3 300 metrov a je najvyšším vrchom vo východných Dolomitoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia