Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2022, 16:46
Čas čítania 1:01
Adrián Lukáč

VIDEO: Hororová nehoda na Veľkej cene F1 v Silverstone. Čou sa kĺzal dolu hlavou a jeho monopost skončil takmer až na tribúne

VIDEO: Hororová nehoda na Veľkej cene F1 v Silverstone. Čou sa kĺzal dolu hlavou a jeho monopost skončil takmer až na tribúne
Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein
ŠPORT FORMULA 1 SPRÁVY ZO SVETA VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Druhý rok po sebe sme boli svedkami strašidelnej nehody už v prvom kole.

Ešte stále majú fanúšikovia F1 v živej pamäti minuloročnú nehodu z prvého kola Veľkej ceny Veľkej Británie, pri ktorej Max Verstappen zažil preťaženie 51G po kolízii s Lewisom Hamiltonom v zákrute Copse. Dnes sa na rovnakom okruhu stalo niečo ešte strašnejšie.

Okamžite po štarte sa dostal Pierre Gasly do takzvaného sendviča medzi Georgea Russella a Guanyu Čoua, po čom nasledovali okamihy hrôzy. Čínsky pilot Alfy Romeo sa vo vysokej rýchlosti kĺzal v monoposte dolu hlavou až do výbehovej štrkovej zóny, kde jeho monopost urobil viacero kotrmelcov a následne ho vymrštilo až za ochranné bariéry. Nasledovali dlhé minúty bez informácií o zdravotnom stave Čoua, ktorý bol stále zakliesnený vo svojom monoposte. 

 

Záber z tribúny:

Podľa najnovších informácií by mal byť pilot Alfy Romeo v poriadku, previezli ho na povinné vyšetrenia do zdravotníckeho strediska.

Čou a Cunoda namiesto Zhou a Tsunoda

Viacerí čitatelia sa možno pozastavujú nad tým, prečo píšeme mená dvoch pilotov formuly 1 v pre nich netradičnej podobe. Konkrétne ide o mená Kuan-Jü Čou a Júki Cunoda. Vysvetlenie je jednoduché: ich mená sa do latinky prepisujú z čínskeho a japonského jazyka a ich znakovej sústavy. Júki Cunoda sa vo svojom rodnom jazyku píše ako 角田 裕毅 a Kuan-Jü Čou zase 周冠宇. Takýto prepis má presne určené pravidlá, a kým do angličtiny sa prepisujú ako Yuki Tsunoda a Guanyu Zhou, v slovenčine je to Júki Cunoda a Kuan-Jü Čou. Podrobne túto tému rozoberal vo svojom článku slovenský portál F1online.

Späť
Zdieľať
Diskusia