Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. júla 2022, 9:30
Čas čítania 6:13
Martin Adam Pavlík

10 najlepších hudobných drám (Rebríček)

10 najlepších hudobných drám (Rebríček)
Zdroj: Broad Green Pictures
FILMY A SERIÁLY DRÁMA FILM NA VEČER FILMY, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ HUDBA NAJLEPŠIE FILMY PORAĎTE DOBRÝ FILM REBRÍČEK TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Nie sú podľa skutočných udalostí, no aj tak majú obrovskú silu.

V slovenských kinách síce momentálne beží Elvis, ktorý rozpráva príbeh kráľa rokenrolu Elvisa Presleyho, no my sme sa rozhodli, že ti predstavíme ďalšie hudobné drámy a zároveň omnoho kvalitnejšie. Nie sú to však životopisy, ale filmy, ktoré pracujú s vymysleným, no dôveryhodným príbehom, až si budeš googliť, či ide naozaj len o fikciu. 

Sú originálne, citlivé, zábavné, miestami však aj drsné a šokujúce. Vyvolajú v tebe emócie, o ktorých si možno ani nevedel, že ich máš, a preveria hranice tvojej empatie. Ak ťa zaujímajú predsa len viac skutočné príbehy, určite si prečítaj aj náš starší článok, v ktorom nájdeš viacero skvelých tipov. 

V prípade, že ťa bavia naše filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov či rebríčky, neváhaj nás podporiť a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

1. Once (réžia: John Carney, 2007)

Kde si môžeš film pozrieť: HBO MAX
Dĺžka filmu: 83 minút
Hodnotenie na RT: 9,7 z 10

Ak nepoznáš tento film, zaručene poznáš aspoň skladbu Falling Slowly, ktorú práve pre túto snímku naspievali Glen Hansard a Markéta Irglová (obaja si zároveň zahrali hlavné úlohy). Nielenže vyhrala Oscara za najlepšiu pieseň, taktiež získala The Critics’ Choice Movie Award. Ak si ju však doteraz náhodou nepočul, už po prvých tónoch si ťa získa a pohladí ti dušu. 


Once je prvým a paradoxne aj jediným filmom, za ktorý bol Ír John Carney doteraz ocenený (neskôr nakrútil minimálne rovnako kvalitné hudobné drámy ako Begin Again či Sing Street). Na festivale nezávislých filmov Sundance získal cenu divákov a zabodoval aj na Independent Spirit Awards. Krásny film o náhodných stretnutiach, z ktorých môže vzniknúť láska na celý život. 

Once (2007).
Once (2007). Zdroj: Summit Entertainment

2. Pump Up the Volume (réžia: Allan Moyle,1990)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 105 minút
Hodnotenie na RT: 8,1 z 10

Chuťovka pre všetkých rebelov ukazujúcich prostredník pokryteckým moralistom a prísnym autoritám žijúcim život podľa šablóny. Rozpráva príbeh školáka Marka Huntera (Christian Slater), ten je cez deň tichý introvert strániaci sa všetkým naokolo, v noci charizmatický vulgárny extrovert snažiaci sa zapôsobiť na čo najväčšie publikum.
 
Cez otcovu vysielačku vysiela anonymne každý večer vlastnú šou tínedžerom z okolia pod pseudonymom DJ Hard Harry. Púšťa im tvrdú muziku, zabáva ich oplzlými rečami, ale aj necháva v nemom úžase hlbokými filozofickými úvahami o živote. 

Čoskoro sa však stane tŕňom v oku riaditeľky strednej školy, ktorú navštevuje, a začne mať problémy aj s políciou. Tá sa snaží zistiť jeho pravú identitu. Hoci by sa mohlo zdať, že Pump Up the Volume je vyslovene filmom pre dospievajúcich stredoškolákov, režisér Allan Moyle doň vtesnal univerzálne posolstvo a rafinovane zabŕdol do tém, ktoré trápia či zaujímajú aj nás dospelých. 

3. Inside Llewyn Davis (réžia: Joel Coen, Ethan Coen, 2013)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 105 minút
Hodnotenie na RT: 9,2 z 10

Melancholická balada o nepoučiteľnom rojkovi Llewynovi Davisovi (Oscar Isaac), folkovom spevákovi, ktorý sa snaží preraziť v hudobnom priemysle, no príliš sa mu nedarí upratať si život. Bojí sa prevziať zodpovednosť za svoje činy a pred problémami radšej uteká alebo sa tvári, že neexistujú. Vždy ho však dobehnú a dajú mu o to tvrdšiu radu. 

Čaká ťa klasický coenovský cynický a čierny humor, famózny výkon Oscara Isaaca (všetky skladby vo filme sám aj naspieval či zahral na gitare, čo rozhodne pridalo na autenticite) a veľa, skutočne veľa dobrej hudby, ktorú si budeš púšťať aj týždne či mesiace po dopozeraní filmu.

Inside Llewyn Davis (2013).
Inside Llewyn Davis (2013). Zdroj: CBS Films

4. Star Is Born (réžia: Bradley Cooper, 2018)

Kde si môžeš film pozrieť: HBO MAX
Dĺžka filmu: 136 minút
Hodnotenie na RT: 9 z 10

Málokto vie, aký veľký balvan si vzal na plecia Bradley Cooper, keď sa rozhodol v tejto hudobnej dráme nielen hrať, ale ju aj režírovať. Prvá filmová verzia Star Is Born vznikla ešte v roku 1937, o ďalší remake v hlavnej úlohe s Judy Garland sa v roku 1954 postaral George Cukor. Tretí nakrútil v roku 1976 Frank Pierson, pričom obsadil do hlavnej dvojice Barbru Streisand a Krisa Kristoffersona. 

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

I keď boli viacerí kritici aj producenti z Hollywoodu skeptickí, keďže ide už o štvrtú verziu a režijný debut, Cooper nakoniec všetkým nechal otvorené ústa. Kvôli filmu sa zdokonalil v speve či hre na gitare a zložil spolu so speváčkou Lady Gagou úžasné skladby.

Tie baví počúvať aj mimo filmu. Dôkazom je už prvá rocková vypaľovačka s názvom Black Eyes. Ide o Cooperovu životnú rolu a vidno to v každom jednom zábere. Jeho verzia je sympaticky svojská, iná než tie predošlé. Má všetko, čo dojímavý blockbuster tohto typu potrebuje. Uveriteľné emócie, dokonalú chémiu medzi hlavnými postavami, precítené vystúpenia, napätie aj katarzný záver.

Najlepšie romantické filmy HBO Max
Zdroj: Warner Bros.

5. Her Smell (réžia: Alex Ross Perry, 2018)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 134 minút
Hodnotenie na RT: 8,4 z 10

Elisabeth Moss si určite pamätáš z desivého, no skvelého dystopického seriálu The Handmaid’s Tale, tu však stvárnila úplne inú úlohu. Zahrala si zhýralú, drogovo závislú speváčku ženskej punkrockovej kapely Something She, bojujúcu s vlastnými démonmi. Jej tvorivosť pri písaní a skladaní upadá a všetko, čoho sa dotkne, sa rozpadáva, akoby bola prekliata. 

Her Smell sa nesie v duchu „woman power“ a jemne pripomína snímku The Runaways o Joan Jett. Vo filme nájdeš aj talentovanú Caru Delevingne alebo Gayle Rankin, v obraze sa dokonca objaví aj Amber Heard. Režisér Alex Ross Perry, ktorý písal aj scenár, sa postaral o dôkladnú psychologickú sondu do vnútra zraneného, chorého človeka, plnú existenciálnej úzkosti aj snahy o nápravu. 

6. Green Room (réžia: Jeremy Saulnier, 2015)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 94 minút
Hodnotenie na RT: 9 z 10

Najpunkovejší film v histórii kinematografie. Green Room v našom rebríčku mierne vyčnieva pre svoju žánrovú rozmanitosť (rafinovane mieša prvky trileru a hororu), stále ho však možno zaradiť aj medzi hudobné drámy. Práve hudba tu hrá jednu z hlavných úloh a zďaleka nejde o rozprávku, ale skôr krvavú a poriadne drsnú jazdu, z ktorej miestami mrazí po celom tele.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Rozpráva príbeh malej punkovej kapely Ain’t Rights, ktorej známy v rámci ich turné na severe Spojených štátov vybaví koncert v jednom klube na okraji portlandského lesa. Ten však patrí neonacistom, teda úhlavným nepriateľom punkáčov. Keď na to hudobníci prídu a súčasne zistia, čoho všetkého sú títo zradikalizovaní skinheadi schopní, je už neskoro. Čaká ich boj o holý život. 

7. Whiplash (réžia: Damien Chazelle, 2014)

Kde si môžeš film pozrieť: HBO MAX
Dĺžka filmu: 107 minút
Hodnotenie na RT: 9,4 z 10

Mal si už niekedy učiteľa, ktorého si nenávidel pre to, aký je prísny? Whiplash ťa vysmeje a ukáže ti nový level nenávisti k svojmu mentorovi na príbehu len 19-ročného jazzového bubeníka Andrewa (Miles Teller), ktorého terorizuje v ceste na vrchol nepríjemný učiteľ Fletcher (J.K. Simmons). Nerobí mu problém študentov urážať, ponižovať či si z nich robiť posmech. 

Prelomový film Damiena Chazella, ktorý ho vystrelil medzi absolútnu hollywoodsku elitu a získal vďaka nemu aj prvú nomináciu na Oscara za najlepší adaptovaný scenár. Právom. Whiplash ťa vezme na vysokú školu scenáristiky aj réžie. Prvotriedna filmárčina od úchvatných kamerových jázd až po strhujúcu montáž, ktorú Chazelle neskôr zdokonalil v blockbusteroch La La Land či First Man.

8. Singles (réžia: Cameron Crowe, 1992)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 99 minút
Hodnotenie na RT: 7,9 z 10

Ak miluješ grunge, prídeš si na svoje. Deväťdesiate roky, Seattle, špinavé, zaprášené a posprejované zadymené kluby plné chlapíkov vo flanelových košeliach a s dlhými mastnými vlasmi alebo žien v tielkach či roztrhaných silonkách a hlučný rokenrol ozývajúci sa ešte kilometre ďalej. Singles zobrazujú ducha doby až tak trefne, že z tej dávky nostalgie dostaneš po dopozeraní miernu úzkosť. 

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho   REFRESHNI svoj playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

Napriek tomu, že ide vlastne o „vzťahovku“ a „konverzačku“, hudba je dôležitým leitmotívom celého filmu. Zažiješ s postavami napríklad koncert kapiel ako Alice In Chains či Soundgarden a medzi hercami sa objavili aj členovia Pearl Jamu, Eddie Vedder, Jeff Ament a Stone Gossard. Stvárnili členov fiktívnej kapely Citizen Dick.

Singles (1992).
Singles (1992). Zdroj: Warner Bros. US

9. Song to Song (réžia: Terrence Malick, 2017)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 129 minút
Hodnotenie na RT: 4,4 z 10

Malickova klasická balada v pomalom tempe s množstvom pohľadov, ktoré vravia viac než stovky slov. Divák sleduje postavy z čo najbližšej vzdialenosti (kameraman Emmanuel Lubezki miluje veľké detaily a podhľady), ich stavy, zrútenia, pokušenia, zrady a putuje s nimi životom, až sa do nich vžije a začne im lepšie rozumieť. 

Song to Song síce podporuje isté stereotypy o nástrahách rokenrolu či celkovo o hudobníkoch, ich záletníctve a vyhľadávaní krátkodobého potešenia, na druhej strane mimoriadne citlivo a výstižne analyzuje ich charaktery a motivácie. Ak ťa nezaujal dej, zaručene ťa zaujme herecké obsadenie. V hlavných úlohách sa totiž predstavili Ryan Gosling, Rooney Mara, Michael Fassbender, Cate Blanchett a Natalie Portman.

10. Sound of Metal (réžia: Darius Marder, 2019)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 130 minút
Hodnotenie na RT: 9,7 z 10

Predstav si, že si bubeník na turné a zrazu stratíš sluch. Predstav si, že hudbou žiješ, je to jediné, čo ťa napĺňa a ty to stratíš. Presne to sa stane hlavnej postave Rubenovi (Riz Ahmed). Keďže sa s touto skutočnosťou nechce zmieriť, snaží sa zohnať dosť peňazí na implantát, vďaka ktorému by mohol znova počuť. 

Darius Marder nám to, že sa so svojimi postavami nemazná, ukázal už pri písaní scenára k dráme The Place Beyond the Pines (2012). Tentoraz zašiel ešte ďalej, pričom scenár písal so svojím bratom Abrahamom. Obaja si vyslúžili dokonca nomináciu na Oscara. Nepremenili ju, film však bodoval v kategórii najlepší strih a zvuk. 

Riz Ahmed Sound of Metal
Zdroj: Amazon Prime Video
Domov
Zdieľať
Diskusia