Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2022, 11:45
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

AKTUÁLNE: Parlament zvolil za šéfa RTVS Ľuboša Machaja

NEWS NÁRODNÁ RADA SR ROKOVANIE PARLAMENTU RTVS
Uložiť Uložené

Parlament zvolil nového šéfa verejnoprávnej televízie a rozhlasu.

Národná rada SR zvolila za nového riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, ktorého odporučila aj odborná komisia. 

V prvom kole neprešiel tesne o dva hlasy, pretože ho podporili len strany OĽANO, Sme Rodina a Za ľudí. V druhom kole sa k ním pridala aj koaličná Sloboda a Solidarita. Celkovo získal 89 hlasov.

Machaj bude šéfovať verejnoprávnej televízii a rozhlasu počas päťročného obdobia. Na poste vystrieda Jaroslava Rezníka, ktorý sa vďaka hlasom opozície prebojoval do druhého kola napriek tomu, že ho odborná komisia po verejnom zasadnutí označila za nevhodného kandidáta. Za Rezníka hlasovalo len 29 zo 122 prítomných poslancov.

1. Kolo hlasovania v NR SR

Ľuboš Machaj – 67 hlasov (OĽANO, Za Ľudí, Sme Rodina)

Jaroslav Rezník – 41 hlasov (Opozícia okrem ĽSNS, György Gyimesi z OĽANO, poslanci strany Republika a poslanci okolo Tomáša Tarabu)

Tibor Búza – 22 hlasov (SaS, Matúš Šutaj Eštók z Hlasu-SD, Tomáš Valášek z PS a náhradníčka za Mariana Kotlebu Slavěna Vorobeľová)

Ľuboš Machaj pracoval od roku 1978 do 1990 ako redaktor a neskôr dramaturg rozhlasových hier v SRo, pripravoval aj reláciu Pozor zákruta. V roku 1990 sa stal riaditeľom Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiána a v roku 1993 založil spolu s Andym Hrycom rádio Twist. Od roku 2003 pôsobil RTVS ako šéfdramaturg Dvojky.

Domov
Zdieľať
Diskusia