Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2022, 11:30
Čas čítania 2:55
Martin Adam Pavlík

PLAYLIST TÝŽDŇA: Tanečný pop-rock od Imagine Dragons, pouličný rap od The Gamea aj experimentálna delikatesa pre náročných

PLAYLIST TÝŽDŇA: Tanečný pop-rock od Imagine Dragons, pouličný rap od The Gamea aj experimentálna delikatesa pre náročných
Zdroj: Getty Images/Sergione Infuso/Corbis
HUDBA HUDBA PLAYLIST TÝŽDŇA TOP 5 HUDOBNÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Zisti, aká nová hudba tento týždeň vyšla a stojí za vypočutie.

Jún bohatý na dobrú hudbu sa končí, preto je čas na krátku rekapituláciu. Ak si nezachytil naše predchádzajúce tipy, radi ti znova pripomenieme, k čomu sa treba vrátiť a čo stojí za to objavovať. Len minulý týždeň sa vrátili po neuveriteľných trinástich rokoch vo veľkom štýle nahrávkou Closure/Continuation legendy progresívneho rocku Porcupine Tree na čele so Stevenom Wilsonom.

Nový singel Patient Number 9 predstavil aj Ozzy Osbourne a ohlásil zároveň rovnomenný album. Údernú skladbu Generation Cancellation vydala aj ruská kapela Little Big, pričom ohlásila, že utiekla z Ruska do Spojených štátov z dôvodu invázie na Ukrajinu.

Tento mesiac dobre pochodili aj milovníci rapu, keďže s novinkami prišli Post Malone, Logic, ktorý mal na albume až 30 skladieb, či Drake. Ten bez akejkoľvek propagácie vydal album Honestly, Nevermind. Singlom More Than Life sa pripomenul aj Machine Gun Kelly. Nové nahrávky v júni vypustili do sveta aj Alanis Morissette, Zola Jesus či Of Monsters and Men. Poďme sa však už pozrieť na to najpodstatnejšie, čo vyšlo v piatok prvého júla.

1. Imagine Dragons: Mercury – Acts 1 & 2

Obľúbený pop-rockeri z Las Vegas, autori hitov Radioactive či Believer, nadväzujú na minuloročnú nahrávku Marcury – Act 1 druhou časťou, ktorá vyjde ako dvojalbum spolu s tou prvou. Už v apríli fanúšikov navnadili tanečným singlom Bones, ku ktorému kapela vydala aj zábavný videoklip zobrazujúci zombie apokalypsu.

Frontman Dan Reynolds si v ňom zahral premotivovaného „vlka z Wall Street“. Mercury – Act 2 Američania propagujú už aj na prebiehajúcom Mercury Tour v Európe. Čakajú ich ešte zastávky vo Švédsku, v Belgicku, Španielsku, Nemecku či Francúzsku. Ak si teda chceš vychutnať nový album naživo, príliš s kúpou lístkov neváhaj.

2. The Game – Drillmatic Mind vs. Heart

Kontroverzný raper, ktorý toho má na rováši poriadne veľa, sa po troch rokoch pripomína v poradí už desiatym albumom, pričom ako to už uňho býva zvykom, ukázal, že mu nechýba sebavedomie. Ešte koncom mája prezradil, že Drillmatic Mind vs. Heart bude najlepším albumom tohto roka. To však nie je všetko.

„Keď to vyjde von, sľubujem ti, že keď si to vypočuješ, pochopíš, prečo som najlepší raper na svete,“ napísal neskôr v už vymazanom príspevku na Instagrame a práve túto nahrávku označil aj za svoj najlepší album v kariére. Po týchto slovách ti neostáva nič iné než si to overiť. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Game (@losangelesconfidential)

3. Greg Puciato – Mirrorcell

Štyridsaťdvaročný Američan, ktorého si možno pamätáš ako frontmana metalcoreovej bandy The Dillinger Escape Plan, má energie a tvorivosti na rozdávanie. Je isté, že sa nemá kedy nudiť. Nielenže stíha spievať v kapelách The Black Queen a Killer Be Killed, čas si vždy nájde aj na sólový projekt, ktorý odštartoval pred dvoma rokmi. Mirrocell je v poradí len jeho druhá sólová nahrávka, veríme však, že nie posledná.

Ako spevák prezradil pre Upset Magazine, pôvodne nahratie celého albumu vôbec neplánoval. „Povedal som hudobnému producentovi Stevovi Evettsovi, že by som chcel nahrať pár skladieb, možno na vydanie singla alebo EP, ale rýchlo sa z toho stali tri, potom štyri a potom päť. Povedal mi, aby som odišiel a vrátil sa, keď budem mať album,“ zasmial sa Puciato. Nakoniec je ich na albume až deväť.

4. Momma – Household Name

Myslel si si, že grunge je už dávno mŕtvy? Momma zo slnečnej Kalifornie, ktorú vedú priateľky na život a na smrť Etta Friedman a Allegra Weingarten, ťa rýchlo presvedčí o opaku. Práve na tento štýl kapela hravo a dômyselne odkazuje nielen svojou energickou hudbou plnou špinavých sól, ťažkých riffov, ležérneho spevu či hymnických refrénov, ale aj vizuálom vo svojich videoklipoch. 

Odporúčané
TOP hudobné novinky týždňa: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP TOP hudobné novinky týždňa: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP 29. marca 2024, 11:00

Samozrejme, viac než Nirvanu pripomínajú Smashing Pumpkins, Pixies či ženské zoskupenia L7 a Hole. Household Name je ich tretia štúdiová nahrávka, pričom k nej vydali už dokopy päť singlov. Najnovší Motorbike vyšiel v stredu. Album má dokopy až dvanásť skladieb, z ktorých cítiť drzosť, úzkosť aj nadhľad, radosť aj hnev. 

5. Moor Mother – Jazz Codes

Ak si náročnejší poslucháč a máš chuť na niečo poriadne experimentálne a vyslovene umelecké, ochutnaj najnovší album Jazz Codes speváčky a poetky z Philadelphie Moor Mother. Ide o absolútne fascinujúcu hudbu, ktorú nemožno zaradiť hádam nikam, pretože sa tomu sama bráni zubami-nechtami.

Jej skladby idú proti prúdu, sú nepredvídateľné, hypnotické, živelné, pomalé aj rýchle, smutné aj veselé. Berie si to najlepšie z elektroniky, jazzu, R&B či dokonca rapu a mieša to do na prvý pohľad nesúrodého celku, ktorý však v skutočnosti skvele funguje a pri opätovných prehratiach v ňom dokonca objavíš zakaždým niečo nové.


Späť
Zdieľať
Diskusia