Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2022, 18:40
Čas čítania 1:05
Eduard Starkbauer

VIDEO: V USA tvrdo zasahujú voči pro-choice protestom. V Los Angeles skončila na zemi aj herečka zo seriálu Plný dom

VIDEO: V USA tvrdo zasahujú voči pro-choice protestom. V Los Angeles skončila na zemi aj herečka zo seriálu Plný dom
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPRÁVY ZO SVETA USA
Uložiť Uložené

Najvyšší súd USA zrušil ústavné právo na interrupcie v pomere 6 : 3.

Nepokoje v USA po zrušení ústavného práva na interrupcie pokračujú už niekoľko dní. Protestujúci z radov podporovateľov slobodného rozhodovania žien sú podľa najnovších videí terčom brutálnych zásahov polície, ktorej príslušníci proti nim podľa The Guardian používajú aj obušky či slzný plyn.  

Naprieč USA sa v rámci protestu proti zrušeniu ústavného práva na interrupcie vybrali do ulíc stovky tisíc ľudí. Zhromaždenia sa až na pár výnimiek nesú v pokojnej atmosfére. Asi 25 protestujúcich však zatkla polícia pred budovou konzervatívnej televíznej stanice Fox News v centre New Yorku a k použitiu obuškov a slzného plynu prišlo v Arizone.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CNN (@cnn)

 
V Los Angeles sa obeťou policajného zásahu stala aj herečka Jodie Sweetin známa zo seriálu Plný dom, ktorá skončila po krátkom zápase s policajným príslušníkom na zemi. Herečka po incidente povedala: „Náš aktivizmus bude pokračovať, až kým nevypočujú naše požiadavky a nepríde k zmene. Nenecháme sa odradiť a v boji za naše práva budeme pokračovať. Nebudeme slobodní, dokiaľ nie sme slobodní úplne všetci.“ 

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

K zraneniam po zásahu policajtov prišlo aj počas protestu v Južnej Karolíne. Incident, pri ktorom nebezpečne prešla dodávka medzi protestujúcimi v meste Cedar Rapids v Iowe, si dokonca vyžiadal jednu hospitalizáciu.

O zrušení rozhodnutia amerického Najvyššieho súdu z roku 1973 rozhodli sudcovia 24. júna v pomere 6 : 3 aj vďaka hlasom sudcov dosadených bývalým prezidentom Donaldom Trumpom. Jeho nástupca Joe Biden ich rozhodnutie označil za „víťazstvo extrémnej ideológie“ a „tragickú chybu“, ktorá vráti USA o 150 rokov v čase.

Odporúčané
Koniec Roe vs. Wade: čo znamená zrušenie ústavného práva na interrupciu pre americké ženy? Koniec Roe vs. Wade: čo znamená zrušenie ústavného práva na interrupciu pre americké ženy? 27. júna 2022, 19:00

S rozhodnutím Najvyššieho súdu USA podľa CBS News nesúhlasí až 59 % Američanov a až 64 % z nich tvrdí, že interrupcie by mali byť v USA legálne za „všetkých okolností“ alebo aspoň vo „väčšine prípadov“.

Späť
Zdieľať
Diskusia