Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. júna 2022, 16:30
Čas čítania 5:55
Viktor Kniš

Experimenty, prekvapivé spolupráce aj mladé talenty. Toto sú najlepšie slovenské rapové skladby prvej polovice roka 2022

HUDBA ERIK TRESOR FOBIA KID GLEB MOMO RYTMUS SEPAR
Uložiť Uložené

Viacerí raperi sa síce viac ako hudbe venovali boxu, tí ostatní však ukázali, že sú v najlepšej forme. Ak to takto pôjde ďalej, scénu definitívne preberú mladé mená.

Služobne mladší kolegovia v slovenskom rape tých starších dobiehajú aj vďaka tomu, že si mnohí už založili rodiny a na hudbu majú menej času. Aj preto už dnes navrchu rebríčka najlepších skladieb nenájdeme členov Kontrafaktu, DMS alebo H16, ale skôr interpretov, ktorí majú hudbu ako stopercentnú prioritu.

Pri hodnotení najlepších skladieb prihliadame viac na konkrétnu nahrávku ako na faktor kontinuity. Aj v tomto prípade však platí, že interpreti dokážu prekonávať samých seba a prinášať do vlastnej tvorby inovatívne prvky, vďaka ktorým sa dokážu odlíšiť nielen od kolegov, ale aj od svojich predchádzajúcich počinov. 

Hodnotenie je subjektívny výber a základom rebríčka bola tvorba domácich interpretov, ktorá sa k nám prirodzene za posledných 6 mesiacov dostala bez nášho prehnane proaktívneho prístupu. Nových mien v rape v súčasnosti pribúda menej, ak vieš o niekom, kto si pozornosť zaslúži, pokojne nám daj vedieť. 

10. Ego – Sme S5

Ego vydáva nový album tesne po prvej polovici roka, preto si jeho hodnotenie necháme až na december, už aj vďaka sprievodným instagramovým storkám vieme, že motiváciou bolo dokázať ostatným aj samému sebe, že jeho prínos pre domáci rap nemožno spochybňovať.

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

V prvom videosingli doručil očakávanú kvalitu, až v rámci celého projektu Prototypes však pravdepodobne poslucháč dostane obraz o tom, čo je v roku 2022 cieľom rapera, ktorý má za sebou dve dekády neustáleho dennodenného tréningu. Ego sa dnes už stavia do pozície „vedca“, ktorého úlohou je definovať pojmy. Aj keď sa to v minulosti darilo, povesť mu naštrbili kolegovia zo scény, ktorí ho opakovane obviňovali z prehnaného využívania referenčných odkazov. Či ho nakoniec dokopali k ďalšiemu veľmi zásadnému výkonu, sa dozvieme o týždeň. 

9. Stevie ft. Rytmus – Asi to tak malo byť

Rytmus dáva v roku 2022 priestor mladým interpretom, ktorí však v drvivej väčšine nemajú k rapu „na prvú“ až tak blízko. Ide skôr o R&B spevákov a speváčky s hudobnými základmi, vďaka ktorým sa nepotrebujú zbytočne žánrovo zaraďovať. Mladého interpreta Sevieho sme už po boku Rytmusa počuli aj v minulosti, ich aktuálna spolupráca je teda voľným pokračovaním, v ktorom stavili na overené karty. 

Mladý interpret má za sebou podporu hudobníckej rodiny vrátane talentovaného producenta H0wdyho, ktorý sa o hudbu postaral aj v tomto prípade. 

Rytmusa v klipe nahradil dvojník, ktorý si zahral jeho mladšie ja v ikonickej koženej Avirex bunde. Na svoje si tak prídu aj tí, ktorí idú viac po nostalgii ako inovátorstve. Podobných akcelerátorov, ako je Rytmusova séria, na Slovensku určite potrebujeme viac.

8. Loko Loko – Celý svet

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117271 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré zaujímavé spolupráce uzreli svetlo sveta v prvej polovice roka 2022.
  • Ktorí interpreti sa spojili vďaka spoločnej ceste lietadlom. 
  • Ktorému interpretovi prospela pauza.
  • Kto nahral najlepšiu skladbu prvej polovice roka. 
Domov
Zdieľať
Diskusia