Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2022, 18:08
Čas čítania 1:13
Adam Novosad TASR

Vojna na Ukrajine sa môže čoskoro zvrátiť v prospech Kyjeva, predpovedajú Macron a Johnson

Vojna na Ukrajine sa môže čoskoro zvrátiť v prospech Kyjeva, predpovedajú Macron a Johnson
Zdroj: TASR/AP
NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Na stretnutí predstaviteľov G7 padli odvážne predpovede.

Britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu vyhlásili, že na Ukrajine, ktorá bojuje proti ruským inváznym silám, vidia príležitosť na zvrátenie vývoja vojny. Londýn však zároveň varoval pred okamžitými pokusmi o urovnanie vojenského konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom.

Hovorca Downing Street uviedol, že lídri Británie a Francúzska, ktorí sa stretli v nedeľu na zámku Elmau v bavorských Alpách, kde sa koná summit G7, „sa zhodli, že ide o rozhodujúci okamih pre priebeh konfliktu a existuje príležitosť zvrátiť vývoj vojny“. Johnson však Macrona varoval, že „akýkoľvek pokus o urovnanie konfliktu teraz spôsobí len trvalú nestabilitu“.

Ruský prezident Vladimir Putin by podľa jeho slov mohol takto získať „oprávnenie na večnú manipuláciu suverénnych štátov a medzinárodných trhov“. Macron na stretnutí s Johnsonom ocenil pretrvávajúcu vojenskú podporu Ukrajiny zo strany Londýna a obaja lídri sa zhodli na posilnení tohto úsilia a pokračujúcej blízkej spolupráci v oblastiach obrany a bezpečnosti.

biden, g7
Zdroj: TASR/AP

Macronova prezidentská kancelária okrem toho uviedla, že Johnson prejavil nadšenie v súvislosti s myšlienkou širšieho európskeho politického spoločenstva, ktorú navrhol Paríž. Táto štruktúra by zahŕňala aj nečlenské krajiny EÚ, akou je aj Británia.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Na rozdiel od šéfa Elyzejského paláca, ktorý dialóg s ruským prezidentom neprerušil, Johnson ďalšie rozhovory s Putinom odmietol. Odkedy Kremeľ rozhodol o spustení útoku na Ukrajinu, Johnson nazýva Putina diktátorom.

Johnson novinárom po príchode na summit G7 takisto povedal, že svetoví lídri musia počítať s tým, že podpora Ukrajiny znamená aj nárast cien energií a potravín, ale ak by Rusku dovolili vo vojne zvíťaziť, cena, ktorú by zaplatili, by bola omnoho vyššia.

Späť
Zdieľať
Diskusia