Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2022, 11:30
Čas čítania 5:54
Richard Balog

TOP 10: Najlepšie americké rapové albumy prvej polovice roka 2022

TOP 10: Najlepšie americké rapové albumy prvej polovice roka 2022
Zdroj: Interscope
HUDBA HUDBA RAP
Uložiť Uložené

V prvej trojici nájdeš ostrieľaných interpretov, ktorí vystúpili, respektíve vystúpia aj v našich končinách.

Existuje hudobný žáner, v ktorom vychádza viac albumov ako v prípade rapu? Určite nie. Každý týždeň uzrie svetlo množstvo projektov od známych interpretov aj nováčikov, ktorí si hľadajú svoje miesto na scéne. 

Zatiaľ čo v závere roka 2021 sme chválili projekty od Dona Tolivera, Maxa Kreama alebo Kanyeho Westa, prvých šesť mesiacov v roku 2022 ovládli iní raperi. Tentoraz sme stavili výhradne na zámorské hviezdy, ktoré čas v štúdiu premenili na kvalitné diela. 

Čestné uznanie si okrem nami vybraných projektov zaslúžia aj raper Redveil s projektom Learn 2 Swim, spoločné LP od 42 Dugga a EST Geeho či Conway the Machine a jeho album God Don’t Make Mistakes. 

Názory prezentované v tomto článku nie sú názormi celej redakcie.
Odporúčané
Drake vydal nový album aj videoklip bez akejkoľvek reklamy. Koľko rekordov prekoná projekt Honestly, Nevermind?  Drake vydal nový album aj videoklip bez akejkoľvek reklamy. Koľko rekordov prekoná projekt Honestly, Nevermind? 17. júna 2022, 10:46

10. Drake  Honestly, Nevermind

Leto 2022, Nikki Beach Ibiza, miešaný drink v ruke a album Honestly, Nevermind v pozadí. Túto atmosféru má siedmy sólový album hlavy vydavateľstva OVO Sound, ktorý venoval zosnulému návrhárovi Virgilovi Ablohovi. 

Drake nie je raper, ale globálna supestar, ktorá prekonáva rekordy ako na bežiacom páse. Inak to nie je ani v prípade novinky s prvkami poctivého housu a klubovej hudby. Projekt Honestly, Nevermind ovládol rebríčky vo viacerých krajinách, a to bez reklamy pred vydaním. 

Album obsahuje 14 stôp vrátane intra a jediným hosťom je 21 Savage. Raper uzatvoril album skladbou Jimmy Cook’s, ktorá bude rotovať v tvojom playliste celé leto. Champagne Papi tentoraz stavil na odlišnosť a išlo o správny krok, minimálne z nášho pohľadu. 

Najlepšia skladba – Jimmy Cooks feat. 21 Savage

9. Denzel Curry  Melt My Eyez See Your Future

Denzel Curry zostal verný svojmu štýlu a urobil album pre seba a pre nikoho iného. Výsledkom je dielo, ktoré má viacero tvárí a na svoje si prídu zástancovia starej rapovej školy aj fanúšikovia plnotučných bangrov. 

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

27-ročný rodák z Floridy predviedol v priebehu trištvrte hodiny všetky svoje lyrické aj technické zručnosti, ktoré vypiloval takmer do dokonalosti. Curry skúma seba a stav sveta, pričom spolupracoval s rôznorodými producentmi aj interpretmi, ktorí dodali albumu nový rozmer. Raper do tvorby zahrnul aj estetiku westernov či samurajských filmov, ktoré ho inšpirovali k tomu, aby odhalil svoje vnútorné pocity a osobnosť. 

Album Melt My Eyez See Your Future získal prevažne pozitívne reakcie, respektíve recenzie, čoho dôkazom je napríklad 7,3 bodu z 10 od redakcie magazínu Pitchfork. 

Najlepšia skladba – Walkin

8. Future  I NEVER LIKED YOU

Future patrí medzi najaktívnejších raperov na scéne, keď od roku 2012 vydal deväť sólových albumov a niekoľko spoločných projektov s kolegami z brandže vrátane Young Thuga či Lil Uzi Verta. 

Interpret z Atlanty predstavil najnovší album s názvom I NEVER LIKE YOU začiatkom mája a počas 48 minút predviedol všetky svoje zručnosti, ktoré poznáme z minulosti, akurát v odlišnom kabáte. Vďaka účasti mladších raperov na čele s Gunnom, s EST Geem alebo s Temsom má novinka potrebnú šťavu a drzosť. Kvalitnú slohu doručil aj Kanye West na skladbe KEEP IT BURNIN.

Pluto počas poslednej dekády v trapovom odvetví nepredstavil zlý projekt a album I NEVER LIKED YOU považujeme za jeden z najlepších. 

Najlepšia skladba – KEEP IT BURNIN feat. Kanye West

7. Blxst  Before You Go

Siedme miesto v našom výbere najlepších amerických rapových albumov obsadil interpret s pseudonymom Blxst, ktorý 22. apríla predstavil svoj debut. V našich končinách zatiaľ neznámy hudobník pretavil talent do trinástich skladieb, ktoré sú kombináciou rapu a R&B s prvkami soulu. Výsledkom je projekt, na ktorý nezabudneme už po niekoľkých vypočutiach. 

Interpret s občianskym menom Matthew Dean Burdette ponúka svoj pohľad na lásku, vďačnosť a úspech zabalený do melodických produkcií.

Album Before You Go má čo povedať a okrem Blxsta dodali slohy aj Rick Ross, Zacari alebo Arina Raya. Naše číselné hodnotenie 7 bodov z 10 hovorí jasnou rečou. Teraz už utekaj na svoju obľúbenú streamovaciu platformu a vypočuj si tento poctivý rapový projekt s melancholickou dušou, ktorý debutoval na 90. mieste v rebríčku Billboard 200. 

Najlepšia skladba – Sometimes feat. Zacari

6. $NOT  Ethereal

Prvá polovica výberu tesne unikla newyorskému raperovi s umeleckým menom $NOT, ktorý vydáva svoje sólové projekty pod vydavateľstvom 300 Entertainment. Dielo s názvom Ethereal uzrelo svetlo sveta 11. februára a $NOT predviedol svoj rozsiahly repertoár presvedčivých štýlov a flowov v priebehu 35 minút. 

Odporúčané
Spoločnosť Coca-Cola predstavila novinku. Prvá limitka inšpirovaná známym hudobným štýlom je dostupná už aj na Slovensku Spoločnosť Coca-Cola predstavila novinku. Prvá limitka inšpirovaná známym hudobným štýlom je dostupná už aj na Slovensku 11. marca 2024, 10:30

Edy Edouard, ako znie občianske meno umelca, sa nebojí riskovať a nie je viazaný vyhradeným hudobným štýlom, čo je jeho možno najväčšou devízou. Samotný raper povedal, že album dostal názov Ethereal preto, lebo každá pieseň akoby patrila do iného sveta.

$NOT na albume Ethereal spolupracoval s viacerými zvučnými menami, ako sú napríklad A$AP Rocky, Trippie Red alebo Joey Badass, vďaka čomu získal pozornosť širšieho spektra poslucháčov rapového žánru. Nižšie nájdeš ukážku raperových zručností v podobe údernej skladby Benzo. 

Najlepšia skladba – Benzo

5. Action Bronson  Cocodrillo Turbo

Action Bronson patrí medzi stálice americkej rapovej scény a my ho milujeme od čias albumu Mr. Wonderful z roku 2015. Rodák z Queensu v New Yorku predstavil novinku s názvom Cocodrillo Turbo koncom apríla a získal prevažne pozitívne ohlasy od kolegov z brandže aj od kritikov.  

Album obsahuje desať skladieb v zúrivom tempe, ktoré sú ako stvorené na živé vystúpenia. Action Bronson nie je typickou rapovou hviezdou v drahých modeloch oblečenia a s kilami zlata okolo krku, ale je autentický a s humorom rozoberá akúkoľvek tému, pričom inak to nie je ani v tomto prípade. Ide o starú newyorskú školu, ktorú milujú aj mladí ľudia. 

Profesionálny gurmán opäť vystupuje ako priateľský miestny špinavec, ktorý môže hovoriť, čo chce, pretože každý vie, že to nemyslí vážne a ide mu to skvelo. 

Najlepšia skladba – Subzero

4. Gunna  DS4EVER 

Gunna bol na vrchole popularity, keď prišlo obvinenie za spojenie s aktivitami gangu a od 10. mája sedí vo väzbe. Ide o trpkú pachuť úspechu, ktorý dosiahol svojím tretím štúdiovým albumom DS4EVER v úvode roku. 

Odporúčané
V týchto európskych párty kluboch stretneš Rihannu či Kendall Jenner. V 90. rokoch v nich boli hedonistické večierky V týchto európskych párty kluboch stretneš Rihannu či Kendall Jenner. V 90. rokoch v nich boli hedonistické večierky 2. marca 2024, 12:30

Sezóna dripu číslo 4. obsahuje dvadsať skladieb s množstvom známych hostí vrátane interpretovho mentora Young Thuga a debutovala na čele hudobného rebríčka Billboard 200. Je dôkazom toho, že Gunna sa neuspokojil so slávou a pracuje na svojich technických zručnostiach, aj keď reči okolo bohémskeho životného štýlu nie sú pre každého. 

Album DS4EVER získal v recenziách priemerné, respektíve mierne nadpriemerné hodnotenia, ale z nášho pohľadu ide o zaujímavý projekt s moderným zvukom a s témami, ktoré si nájdu svoju cieľovú skupinu medzi mladými poslucháčmi. Ak by sme mali hodnotiť číselne, albumu DS4EVER udelíme 8 bodov z 10. 

Najlepšia skladba – pushin P feat. Future & Young Thug

3. Kendrick Lamar  Mr. Morale & The Big Steppers

Album Mr. Morale & The Big Steppers nie je najlepším sólovým projektom Kendricka Lamara, ale všetkým ukázal, že uvedomelý rap má miesto na scéne aj v roku 2022. Novinka je rozdelená do dvoch častí a kombinuje hudobné prvky džezu, R&N, soulu, funku a trapu s poctivým rapom.  

Lamar na 18 skladbách skúma množstvo sociálnych tém, ako napríklad traumu z detstva, neveru, otcovstvo, náboženstvo, rodovú identitu, falošné správy a podobne. Texty sú silné, a preto neočakávaj žiadne úderné klubové bangre, pri ktorých budeš rozdávať lakte a ramená na každú stranu. Ide o pútavú výpoveď človeka, ktorý veľa zažil a prostredníctvom hudby bojuje za lepšiu spoločnosť. 

Toto komplexné dielo môžeš počuť naživo 10. októbra, keď Kendrick Lamar vystúpi v rámci európskeho turné v pražskej O2 aréne. 

V poradí piaty štúdiový album comptonského rapera dokonale detailne opísal v recenzii kolega Viktor.

Najlepšia skladba – N95

2. Vince Staples  Ramona Park Broke My Heart

Tesne pod vrcholom zostal album Ramona Park Broke My Heart, prostredníctvom ktorého nás 29-ročný interpret z Comptonu Vince Staples opätovne presvedčil o tom, že patrí medzi najlepších storytellerov na scéne. 

Odporúčané
Slovenka Ester: Väčšina slovenských boháčov mi s peniazmi na školu nepomohla. Štart v USA bol ťažký, dnes som vo výbere na Grammy Slovenka Ester: Väčšina slovenských boháčov mi s peniazmi na školu nepomohla. Štart v USA bol ťažký, dnes som vo výbere na Grammy 27. februára 2024, 14:30

Raperov v poradí piaty štúdiový album vyšiel pod hlavičkou vydavateľstva Motown a je pútavým návratom k raperovým koreňom, ktorý vzdáva hold svojej rodnej štvrti. Pod slnečnou atmosférou západného pobrežia sú ukryté raperové problémy s vyrovnávaním sa s násilím a so smrťou v jeho rodisku Long Beach. 

Medzi hosťami nájdeš len trojicu interpretov, a to menovite Ty Dolla $igna, Lil Babyho a Mustarda, ktorí skvelo zapadli do konceptu osobnej výpovede talentovaného rapera.

Najlepšia skladba – Lemonade feat. Ty Dolla $ign

1. Pusha T  It's Almost Dry

Rozhodovanie, ktorý album bude na prvom mieste v rebríčku, bolo zložité, ale nakoniec sme sa rozhodli pre It's Almost Dry. Rapový matador Pusha T sa vrátil na scénu po štvorročnej prestávke a doručil ďalší skvelý projekt, ktorý vybočuje z radu. 

45-ročný interpret nezostal nič dlžný svojej povesti jedného z najlepších lyrikov s jedinečným flowom aj rytmom a naplno predviedol svoje kvality na 12 plnohodnotných skladbách. Album It's Almost Dry sa stretol s pozitívnymi reakciami hudobných kritikov a debutoval na prvej priečke v rebríčku Billboard 200. Zásluhu na tomto úspechu má okrem samotného interpreta aj množstvo známych hostí a produkcie od Pharrella Williamsa či Kanyeho Westa. 

Najväčším hitom z albumu je singel Diet Coke, na ktorom spolupracoval so spomínaným Kanyem Westom. Mladšiu generáciu rapových poslucháčov poteší Scrape It Off s Lil Uzi Vertom a Donom Toliverom. 

P. S. Názov It's Almost Dry je referenciou na majstrovské umelecké diela, pri ktorých sa ľudia pýtajú, kedy už budú hotové/suché. 

Najlepšia skladba – Diet Coke 

Odporúčané
VIDEO: Kendrick Lamar ukončil koncert na Glastonbury protestom za ženské práva. Ak súdia vás, súdia Boha VIDEO: Kendrick Lamar ukončil koncert na Glastonbury protestom za ženské práva. Ak súdia vás, súdia Boha 27. júna 2022, 10:29
Domov
Zdieľať
Diskusia