Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2022, 20:35
Čas čítania 0:47
Ivan Koribanič TASR

V USA schválili zákon, ktorý by mal zlepšiť situáciu so zbraňami. K platnosti chýba už iba podpis prezidenta Joea Bidena

V USA schválili zákon, ktorý by mal zlepšiť situáciu so zbraňami. K platnosti chýba už iba podpis prezidenta Joea Bidena
Zdroj: Getty Images/Ross Mantle
NEWS STRELNÉ ZBRANE USA
Uložiť Uložené

Záverečné znenie zákona je kompromisom medzi demokratmi a republikánmi. K zbraniam sa nedostanú mladí ani usvedčení násilníci.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v piatok schválila návrh zákona, ktorý má obmedziť násilie páchané strelnými zbraňami. Legislatívu musí ešte podpísať prezident Joe Biden.


Snemovňa, v ktorej majú prevahu demokrati, návrh prijala pomerom hlasov 234 ku 193. V noci na piatok ju odobrila aj horná komora Kongresu Senát, kde ju podporilo 65 senátorov a 33 bolo proti. K demokratom sa pridalo aj 15 republikánskych senátorov.

Na znení kompromisného návrhu tejto právnej normy niekoľko týždňov pracovala skupina zložená z demokratických aj republikánskych členov Senátu USA.

Anketa:
Pomôže tento zákon zlepšiť situáciu v USA?
Nemyslím si. Kto chce zbraň, ten sa k nej aj tak dostane.
Dúfam, že áno.
Nemyslím si. Kto chce zbraň, ten sa k nej aj tak dostane.
77 %
Dúfam, že áno.
23 %

Zákon výrazne sprísni podmienky na nákup zbraní pre mladých ľudí, znemožní vlastniť strelné zbrane osobám usvedčeným z domáceho násilia a pomôže miestnym úradom dočasne odobrať zbrane osobám, ktoré sú na základe posudku označené za nebezpečné.

Ide o jedno z najvýraznejších opatrení v oblasti násilia páchaného zbraňami schválené Kongresom od zákazu útočných zbraní v roku 1994. Ten bol v platnosti desať rokov a zakazoval výrobu niektorých poloautomatických zbraní pre potreby civilistov.

Súčasná legislatíva je reakciou na viaceré incidenty v USA, pri ktorých boli strelnými zbraňami usmrtené osoby. Pri jednej strelec v základnej škole v texaskom meste Uvalde 24. mája zabil 19 detí a dve učiteľky. Ďalší útočník niekoľko dní predtým zastrelil v supermarkete v Buffale desať Afroameričanov.

Späť
Zdieľať
Diskusia