Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2022, 18:24
Čas čítania 0:51
Ivan Koribanič TASR

Sergej Lavrov prirovnal NATO a EÚ k Hitlerovi a jeho spojencom počas 2. svetovej vojny

Sergej Lavrov prirovnal NATO a EÚ k Hitlerovi a jeho spojencom počas 2. svetovej vojny
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA ADOLF HITLER DRUHÁ SVETOVÁ VOJNA EURÓPSKA ÚNIA NATO RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SERGEJ LAVROV UKRAJINA
Uložiť Uložené

„Teraz EÚ spolu s NATO takisto zostavuje takúto modernú koalíciu na boj a napokon na vojnu proti Ruskej federácii. Budeme to všetko veľmi pozorne sledovať,“ doplnil šéf ruskej diplomacie.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil Európsku úniu a NATO, že spájajú sily s cieľom viesť vojnu proti Rusku. „Nemáme veľa ilúzií o tom, že súčasný protiruský náboj EÚ sa v dohľadom čase a, úprimne povedané, aj dlhodobo nejako rozplynie alebo zmení,“ povedal Lavrov počas návštevy Azerbajdžanu.

Podľa ruských médií zároveň uviedol, že nacistické Nemecko za Adolfa Hitlera sa na začiatku druhej svetovej vojny spojilo s ďalšími európskymi krajinami pri útoku na Sovietsky zväz.

Anketa:
Zaujíma ťa aktuálny vývoj situácie na Ukrajine?
Áno, sledujem to pravidelne.
Nevyhľadávam to, no keď na to niekde narazím, rád si o tom prečítam.
Už nie, je toho príliš veľa.
Áno, sledujem to pravidelne.
60 %
141 Hlasov
Nevyhľadávam to, no keď na to niekde narazím, rád si o tom prečítam.
20 %
47 Hlasov
Už nie, je toho príliš veľa.
20 %
46 Hlasov

„Teraz EÚ spolu s NATO takisto zostavuje takúto modernú koalíciu na boj a napokon na vojnu proti Ruskej federácii. Budeme to všetko veľmi pozorne sledovať,“ doplnil šéf ruskej diplomacie.

V súvislosti s rozhodnutím lídrov EÚ udeliť Ukrajine štatút kandidáta na členstvo v Únii Lavrov povedal, že to nepredstavuje hrozbu pre Rusko, keďže na rozdiel od NATO nie je EÚ vojenskou alianciou.

Ukrajina nie je žiadnym mostom medzi Ruskom a Západom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v kontexte štatútu Ukrajiny ako kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ povedal, že „Ukrajina nie je most, nie je vankúšom medzi Západom a Ruskom, nie je nárazníkom medzi Európou a Áziou, nie je sférou vplyvu ani sivou zónou, ani tranzitnou krajinou“.

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: TASR/AP

Ukrajina je „budúcim rovnocenným partnerom pre najmenej 27 členských štátov EÚ“, dodal s tým, že už nie je „treťou krajinou“, ale stane sa členom Európskej únie.

Späť
Zdieľať
Diskusia