Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. júna 2022, 8:08
Čas čítania 0:53
Ivan Koribanič

Na Floride našli najťažšiu samicu pytóna v histórii. V žalúdku mala jelenie kopytá, vedci našli aj 122 vajíčok

ZAUJÍMAVOSTI USA
Uložiť Uložené

Predpokladá sa, že pytóny do voľnej prírody vypustili ešte v sedemdesiatych rokoch minulého storočia ľudia.

Biológovia objavili najťažšiu samicu pytóna barmského, aká bola na Floride kedy ulovená, píše UNILAD.

Jej hmotnosť bola vyše 97 kíl a dĺžka takmer 5 a pol metra. Ian Bartoszek, biológ pre voľne žijúce živočíchy, uviedol, že tím použil na objav rádiové vysielače transplantované do samcov. „Ako nájdete ihlu v kope sena? Mohli by ste použiť magnet podobným spôsobom ako v prípade týchto hadov, ktorých priťahujú samičky v okolí,“ povedal Bartoszek.

Pytón
Zdroj: Jihozápadní floridská rezervace

Obrovskú samicu po odchytení naložili na korbu auta. Pri jej pitve dokázali určiť, čo zjedla pred smrťou, a takisto bolo v jej tele nájdených 122 vajíčok.

Anketa:
Bojíš sa hadov?
Pokiaľ nie je pri mne, tak nie.
Áno, mám z toho husiu kožu.
V pohode, spravil by som si s ním aj fotku.
Pokiaľ nie je pri mne, tak nie.
28 %
908 Hlasov
Áno, mám z toho husiu kožu.
52 %
1674 Hlasov
V pohode, spravil by som si s ním aj fotku.
20 %
661 Hlasov

„V tráviacom trakte hada boli nájdené kopytá jeleňa bielochvostého,“ uvádza ochranná organizácia. Jeleň je primárnym zdrojom potravy tohto hada.

Cieľom celého projektu je odstrániť invázne druhy, ktoré požierajú miestnu zver. Podľa Bartoszeka je „odstránenie samíc pytónov rozhodujúcim faktorom pri narušení cyklu rozmnožovania týchto vrcholových predátorov“. Pytóny spôsobujú v ekosystéme floridského národného parku Everglades zmätok, pretože odoberajú potravu iným, pôvodným druhom.

Predpokladá sa, že pytóny do voľnej prírody vypustili ešte v sedemdesiatych rokoch minulého storočia ľudia. V národnom parku Everglades žije približne 15-tisíc druhov živočíchov, pričom počet pytónov je neznámy.

Na Floride sa každoročne koná lov na pytóny. Po registrácii sa na ňom môže zúčastniť každý. Podmienkou je zabiť hada humánnym spôsobom. Ten, kto uloví najviac pytónov, získa odmenu 2 500 dolárov. Odmena za najdlhšieho hada je 1 500 dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia