Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2022, 20:30
Čas čítania 1:50
Dominik Vetrák

Vyšla 3. séria The Umbrella Academy. Ako si seriál poradil s transgenderovou Vanyou a oplatí sa ho pozerať?

FILMY A SERIÁLY NETFLIX NOVÉ SERIÁLY THE UMBRELLA ACADEMY
Uložiť Uložené

Videli sme prvé štyri epizódy z 3. série The Umbrella Academy. Drží si seriál stále kvalitu?

Netflix vydal celú tretiu sériu obľúbeného sci-fi seriálu The Umbrella Academy. Po dvojročnej pauze od skončenia druhej série tak pokračujeme v napínavom príbehu a nikdy nekončiacej apokalypse, ktorá sprevádza členov tímu.

Ide o siedmich ľudí so špeciálnymi schopnosťami, ktorí trénovali ako tím superhrdinov, no po smrti Bena stratili motiváciu. I keď sa často hádajú a nespolupracujú, stále sú veľmi schopní hrdinovia. 

Odporúčané
RECENZIA: Obi-Wan Kenobi RECENZIA: Obi-Wan Kenobi 23. júna 2022, 11:30

Na konci druhej série opäť zachránili svet, no spôsobili tým časový paradox, takže keď sa po cestovaní v čase ocitli v prítomnosti vo svojom dome, zistili, že niektoré veci sú iné, než aké boli v ich pôvodnej časovej rovine.

The Umbrella Academy 3. séria Viktor transgender
Zdroj: Netflix

Záchrana sveta spôsobila ďalšiu apokalypsu

Najväčšou zmenou je, že tím hrdinov The Umbrella Academy v tejto časovej rovine neexistuje. Ich adoptívny otec a tréner Sir Reginald namiesto nich zacvičil úplne iných nadľudí a nazval ich The Sparrow Academy. Medzi nimi je aj Ben, ktorý v tejto časovej rovine žije, no je veľmi nepríjemný a na Bena z pôvodných sérií sa až tak nepodobá. 

Anketa:
Páčia sa ti zatiaľ nové časti tretej série?
Ešte som ich nevidel, ale čoskoro sa do nich pustím.
Zatiaľ sa mi tretia séria páči.
Nie som s novou sériou spokojný (do komentárov napíš prečo).
Ešte som ich nevidel, ale čoskoro sa do nich pustím.
39 %
109 Hlasov
Zatiaľ sa mi tretia séria páči.
48 %
135 Hlasov
Nie som s novou sériou spokojný (do komentárov napíš prečo).
13 %
35 Hlasov

Z celkových desiatich častí tretej série sme videli už štyri a musíme povedať, že nás seriál stále baví. Prvé dve časti boli lepšie ako tretia a štvrtá, v ktorej tvorcovia rozbehli až príliš veľa dejových línií, no stále sme zvedaví, kam príbeh posunú a ako hrdinovia vyriešia krízu tentoraz. 

Časový paradox, ktorý spôsobili, totiž postupne likviduje celú časovú os a pravdepodobne aj celý vesmír. Tím The Umbrella Academy je jediný, kto tomu môže zabrániť. Tím Sparrow Academy im nepomáha len z toho dôvodu, že oba tímy namiesto komunikácie zvolili agresivitu a neustále na seba útočia.

The Umbrella Academy 3. séria Viktor transgender
Zdroj: Netflix

Problémová komunikácia spôsobila v príbehu tretej série drvivú väčšinu problémov. Keby postavy spolu viac komunikovali a správali sa ako inteligentní dospelí jedinci, vyriešili by viac problémov a predišli by zbytočným nezrovnalostiam, ktoré následne vytvárajú silené a neprirodzené konflikty. 

Scenáristi asi nedokázali vymyslieť logickejšie a inteligentnejšie spôsoby, ako príbeh posunúť smerom, akým si želali. Samostatnou kapitolou je Diegov údajný syn Stanley. Jeho nezodpovedné správanie hrdinom neustále spôsobuje problémy a je únavné sledovať, ako s tým nikto nič nerobí a ani ho nepotrestá.

Dáva tranzícia Vanye na Viktora zmysel?

Miernym sklamaním sú noví hrdinovia zo Sparrow Academy, ktorí spĺňajú akurát tak kritériá na vytvorenie klišéovitých postáv. Veľmi očakávanou dejovou zmenou bola tranzícia Vanye na Viktora. Ako možno vieš, herec Elliot Page 1. decembra 2020 oznámil, že už viac nie je Ellen Pageovou, ale Elliotom Pageom. 

The Umbrella Academy 3. séria Viktor transgender
Zdroj: Netflix

Našťastie z hľadiska príbehu to význam dáva. Nie sme si však úplne istí, či tvorcovia tranzíciu na Viktora vysvetlili dostatočne dobre. Majú na to ešte čas v ďalších šiestich častiach, ale máme dojem, že sa k tomu už veľmi vyjadrovať nebudú.

Je možné, že diváci, ktorí o LGBTI a tranzíciách nemajú dostatočné informácie, ostanú zmätení, respektíve sklamaní z vývinu deja. Určite by sme prijali, keby tvorcovia jeho zmenu vysvetlili komplexnejšie.

Späť
Zdieľať
Diskusia