Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2022, 11:46
Čas čítania 0:35
Tímea Krauszová TASR

Japonské mesto tvrdí, že sa stratil USB kľúč s osobnými údajmi všetkých svojich 460-tisíc obyvateľov

Japonské mesto tvrdí, že sa stratil USB kľúč s osobnými údajmi všetkých svojich 460-tisíc obyvateľov
Zdroj: Pexels/Anete Lusina
NEWS JAPONSKO
Uložiť Uložené

Zatiaľ dáta neunikli. Kľúč je zaheslovaný a súbor na ňom šifrovaný.

Japonské mesto Amagasaki tvrdí, že sa stratil USB kľúč s osobnými údajmi všetkých jeho 460 000 obyvateľov. Kľúč stratil počas nočného popíjania pracovník súkromnej dodávateľskej firmy. Vo štvrtok to na tlačovej konferencii povedal predstaviteľ mesta, ktorého citovala agentúra AFP. Povedal, že ľutujú, že hlboko sklamali dôveru verejnosti k vedeniu mesta.

Všetko na jednom USB-čku

Pracovník, ktorého totožnosť nezverejnili, vykonával služby pre mesto v rámci miestneho programu postpandemickej obnovy. Počas nočnej zábavy stratil tašku, v ktorej sa nachádzalo aj USB-čko s osobnými údajmi obyvateľstva.

Tento nosič zvolili preto, aby uľahčili ich prenos do call-centra v neďalekej Osake. Súbor obsahoval mená, adresy, dátumy narodenia a ďalšie osobné údaje všetkých obyvateľov Amagasaki. U časti ľudí boli okrem toho uvedené aj daňové a bankové údaje.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by došlo aj k úniku stratených dát. Boli totiž zašifrované a USB-kľúč bol chránený heslom. Stratu nahlásili na polícii, ktorá prípad začala vyšetrovať.

Späť
Zdieľať
Diskusia