Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2022, 11:30
Čas čítania 4:58
Dominik Vetrák

RECENZIA: Obi-Wan Kenobi

FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY OBI-WAN KENOBI
Uložiť Uložené

Najnovší Star Wars seriál nás sklamal. Čo sa v ňom podarilo a čo nie?

Obi-Wana Kenobiho v podaní herca Ewana McGregora sme naposledy videli v roku 2005 v podarenom filme Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith. Odvtedy sme márne čakali na to, kedy sa ukáže znova a po pozretí seriálu Obi-Wan Kenobi by sme boli radšej, keby sme čakali aj naďalej. 

Odporúčané
Stvorila Upside Down práve Eleven a čo všetko sme sa dozvedeli zo 4. série? Plus časová os celého seriálu Stvorila Upside Down práve Eleven a čo všetko sme sa dozvedeli zo 4. série? Plus časová os celého seriálu 23. júna 2022, 16:30

Dej sa začína desať rokov po Epizóde III

Dej seriálu zobrazuje udalosti desať rokov po filme Revenge of the Sith. Obi-Wan prerušil svoje spojenie so Silou a žije na planéte Tatooine, kde dáva pozor na malého Luka Skywalkera. Jedného dňa ho však starý priateľ Bail Organa poprosí, aby mu pomohol.

Niekto totiž uniesol jeho adoptívnu dcéru Leiu Organu a Obi-Wan sa aj napriek svojmu presvedčeniu nezasahovať vydá zachrániť ju. Na tejto ceste čelí inkvizítorom (lovcom rytierov Jedi) následkom rozhodnutí, ktoré učinil v minulosti a hlavne Darth Vaderovi, svojmu bývalému padawanovi Anakinovi Skywalkerovi. Neteš sa však z prítomnosti inkvizítorov. Po druhej časti na nich totiž tvorcovia akoby zabudli a pre dej sú absolútne nepodstatní.

Obi-Wan Kenobi
Zdroj: Disney+

Deravý scenár a tuctová réžia

Najväčším sklamaním seriálu je jeho scenár a réžia. V tomto prípade ničomu nepomáha, že sú konzistentné, keďže sú konzistentne zlé. Začiatok seriálu sa ešte ako-tak držal, no s každou ďalšou epizódou sa nám smer, ktorým sa príbeh uberal, páčil menej.

V prvom rade seriálu chýba napätie. Ide o prequel pôvodnej trilógie Star Wars, takže sledujeme udalosti, ktoré jej predchádzali. Vieme teda, ktoré hlavné postavy prežijú, a tak sa o ich osud vôbec nemusíme obávať.

V takýchto prípadoch je ťažké vyvolať v divákovi pocity napätia a nervozity, no stačí sa pozrieť na seriál ako Better Call Saul (zobrazoval udalosti pred seriálom Breaking Bad), ktorý to dokázal v každej sérii ľavou zadnou. Tvorcovia Better Call Saul to zvládli najmä vďaka predstaveniu nových postáv, o ktorých osude fanúšikovia Breaking Bad logicky nič nevedeli. Seriál Obi-Wan Kenobi v tom však zlyháva.

Anketa:
Čakal si od seriálu viac?
Áno.
Nie, som spokojný.
Áno.
52 %
297 Hlasov
Nie, som spokojný.
48 %
271 Hlasov

Najhlavnejšou novou postavou je inkvizítorka Reva, ktorej skutočné motivácie sú predvídateľné a tvorcom sa vôbec nepodarilo využiť jej dejovú líniu nejako zmysluplne. Realizácia jej príbehu a vývinu ako postavy na nás nemala žiaden vplyv a vo finálnej epizóde bola úplne zbytočná a správala sa nelogicky.

Obi-Wan Kenobi
Zdroj: Disney+

Jej cieľom bolo totiž pomstiť sa Vaderovi spôsobom, že mu zoberie niečo, o čom ani nevie, že to má. Jej motivácie sú prinajlepšom otázne. Herečka Moses Ingram postavu stvárnila dobre, no scenáristi ju sklamali. To isté môžeme povedať o všetkých hercoch. Vidieť, že sa snažia, ale ich dialógy a príbeh okolo im značne sťažujú prácu.

Veľkým problémom seriálu je v našich očiach aj jeho príbeh. Značná časť sa venuje 10-ročnej Leii, z ktorej vyrastie slávna princezná. V seriáli ju záporáci unesú až dvakrát, čo je nesmierne nezaujímavé, keďže aj tak všetci vieme, že sa jej nič nestane. Nehovoriac o tom, že únosy vyzerajú ako paródia. Na scénu, keď lovci odmien nedokázali chytiť 10-ročnú Leiu, sa pozeralo len veľmi ťažko. Presvedč sa sám.

Podnecovať Obi-Wana k činu a príbeh seriálu smerom, aký potrebujú scenáristi, by mali špičkoví hollywoodski tvorcovia zvládnuť profesionálnejšie. Zápletka je preto nezaujímavá, fádna a nedokázala nás ničím prekvapiť.

Dobrodružstvá Obi-Wana takmer v celom seriáli spočívali v zachraňovaní dieťaťa, pričom sme dúfali, že sa tvorcovia viac ponoria do jeho charakteru a psychických problémov spojených s traumou z minulosti. Rovnako tak sme dúfali vo viac bitiek so svetelnými mečmi. Scenár v tomto prípade len kĺže po povrchu a zďaleka nie je tou charakterovou štúdiou, aká sa tvorcom ponúkala vzhľadom na postavy, s ktorými pracuje.

Obi-Wan Kenobi
Zdroj: Disney+

Nečakaj žiadnu logiku

Ďalší problém máme s logikou v seriáli. Azda v každej časti sme sa znechutene pľasli po čele, pretože sme videli niečo, čo vôbec nedávalo zmysel. Ak si po pozretí tohto seriálu povieš, že má inteligentný scenár, vôbec si ho nepozeral pozorne a nerozmýšľal si nad ním ako kriticky, tak logicky.

Občas to už pripomínalo nechcenú paródiu, keď sme sledovali, ako veľká podmorská základňa nemá spevnené okná pod vodou, takže ju vytopí jeden zásah z blastera. Pobavil nás aj fakt, že základňa samotného Darth Vadera nemá akékoľvek obranné vybavenie proti vzdušným útokom a vlastne ani žiadnu loď.

Nechápali sme ani to, ako imperiálny krížnik nedokázal zničiť ani dohnať menšiu obchodnú loď. Porovnanie pre menej znalých v Star Wars: predstav si, že boxer Vladimir Kličko v najlepšej forme života bojuje s Molochom a nedokáže nad ním v ringu zvíťaziť.

Následne sme sa dozvedeli, že imperiálny krížnik nedokáže naraz sledovať dve malé vesmírne lode. Tvorcovia tohto seriálu nám chceli nahovoriť, že v celom krížniku nie je jediná ďalšia loď, hoci ich v nej spravidla bývajú desiatky až stovky. Toto je len špička ľadovca, ktorý formuje veľmi deravý a amatérsky scenár. Pôsobí to tak, akoby tvorcovia divákom dávali najavo, že ich považujú za hlúpych. 

Vivien Lyra Blair alias Leia Organa zvládla svoju prácu na jednotku.
Vivien Lyra Blair alias Leia Organa zvládla svoju prácu na jednotku. Zdroj: Disney

Súboje Dartha Vadera s Obi-Wanom mohli byť epickejšie

Najočakávanejšou zložkou seriálu bol opätovný stret Vadera s Obi-Wanom. Ich prvý súboj v seriáli sa veľmi nepodaril. Súboj bol nezaujímavý a neprehľadný pre roztrasenú kameru a chaotický strih. Navyše, nedával žiadny význam, keďže Vader nechal Obi-Wana uniknúť a tvorcovia seriálu v ďalšej časti nepriamo priznali, že na to nemali dôvod a jednoducho si to vyžadoval scenár. 

Ich druhý súboj z finálnej epizódy už bol skvelý. Iste, vo filmoch Star Wars sme videli už aj lepšie súboje so svetelnými mečmi, ale seriálová produkcia je o čosi slabšia a bolo to tu cítiť. Druhý súboj sme si už užili viac, len je škoda, že celá epizóda bola až príliš tmavá. Počas jej sledovania sme dostali nepríjemné spomienky na nesmierne tmavú epizódu z poslednej série Game of Thrones. 

Počas záverečného súboja Vadera s Obi-Wanom padlo aj niekoľko skvelých replík a nostalgických dialógov. Scenáristi tak aspoň vo finále ukázali svoju kvalitu. Rovnako podarené boli rozhovory Obi-Wana s Leiou (vrátane toho posledného, vcelku emotívneho, keď jej hovorí o jej rodičoch), no a potešili aj odkazy na predošlé filmy. 

darth vader, obi-wan kenobi, disney
Zdroj: Disney+

Roztrasená kamera ublížila akčným scénam

Už sme to spomínali, ale musíme sa vrátiť k zvláštnemu rozhodnutiu tvorcov natočiť akčné scény s „roztrasenou“ kamerou. Kazí to celkový dojem z miestami podarenej choreografie súbojov. Celkové snímanie záberov a akčných scén preto musíme hodnotiť veľmi negatívne a je to škoda.

Na Obi-Wanovi sme až príliš cítili lacnejšie a menej kvalitnejšie produkčné hodnoty. Takéto prestížne seriály by ich jednoducho mali mať kvalitné rovnako ako filmové blockbustery.

Sklamaním je aj soundtrack. Skladateľom hudby sa nepodarilo vytvoriť ani jeden hudobný motív, ktorý by sme si zapamätali a ktorý by v nás vyvolal také emócie, ako hudba od skladateľa Johna Williamsa, ktorý dlhodobo skladá soundtracky pre filmy Star Wars. Napríklad by sme uvítali, keby tvorcovia lepšie pracovali s motívom Dartha Vadera – Imperial March. 

Obi-Wan Kenobi nenaplnil naše očakávania. Sledovanie seriálu sme si užili vďaka charizmatickému Ewanovi McGregorovi v role Obi-Wana, pričom pomohla aj prítomnosť Dartha Vadera na vrchole jeho moci. Pozitívne môžeme hodnotiť aj finálny súboj Obi-Wana s Vaderom, postavu malej Lei a herecké výkony. 

Obi-Wan Star Wars trailer seriál
Zdroj: Disney

Väčšina akčných scén, deravý scenár, nezaujímavá réžia a nedostatočne výrazný príbeh však zrážajú seriál na kolená. Diváci a fanúšikovia Star Wars si po tak dlhom čase zaslúžili oveľa kvalitnejšie natočený a napísaný príbeh o Obi-Wanovi.

Aj preto nemôžeme ísť s hodnotením vyššie ako šesť bodov z desiatich. Ak vznikne aj druhá séria, veľmi radi si ju pozrieme, ale len v prípade, ak ju napíše a zrežíruje niekto iný. Na začiatku článku sme písali, že by sme boli radšej, keby tento seriál nevznikol. Nie je to preto, že by bol taký zlý.

Skôr je zbytočný a mytológiu tohto sveta nerozšíril žiadnym zaujímavým a výživným spôsobom. Hollywood produkuje až príliš veľa priemerných produktov a ak do tejto kategórie majú spadnúť aj legendárne značky a postavy, zaobídeme sa aj bez toho.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia