Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. júna 2022, 16:30
Čas čítania 6:18
Dominik Vetrák

Stvorila Upside Down práve Eleven a čo všetko sme sa dozvedeli zo 4. série? Plus časová os celého seriálu

FILMY A SERIÁLY STRANGER THINGS
Uložiť Uložené

Všetko, čo potrebuješ vedieť o svete Upside Down.

minulom článku sme ti okrem iného vysvetlili aj to, kto alebo čo je záporák Vecna a ako to, že bol úplne prvým subjektom doktora Brennera ešte pred Eleven. Dnes sa pozrieme na vznik sveta Upside Down a kompletnú časovú os udalostí v seriáli.

Ak sú pre teba tieto typy článkov nápomocné, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+, vďaka čomu ti tajomstvá Stranger Things vysvetlíme aj nabudúce. 

Odporúčané
10 najlepších seriálov na Disney+, ktoré nie sú od Marvelu a Star Wars 10 najlepších seriálov na Disney+, ktoré nie sú od Marvelu a Star Wars 21. júna 2022, 12:30

Čo vlastne vieme o svete Upside Down?

Upside Down sa objavil už v prvej sérii Stranger Things. Nejaká bytosť z tejto paralelnej dimenzie doň uniesla mladého Willa Byersa. Stále pritom nevieme, či to bol Demogorgon, Vecna alebo celkom iná príšera. Bytosti v Upside Down potrebovali živé tvory, aby z nich vysávali energiu. Will bol celkom šikovný už ako dieťa, a tak sa pred príšerami úspešne skrýval niekoľko dní. 

Hopper a Joyce nakoniec Willa zachránili, no svet Upside Down aj naďalej ostával hrozbou. Netvory z neho na ľudí z Hawkinsu útočili v každej ďalšej sérii. Ako však Upside Down vznikol a čo chcú dosiahnuť bytosti v tejto dimenzii?

Vecna.
Vecna. Zdroj: Netflix

Siedma epizóda štvrtej série nám v tomto trochu pomáha. Zdá sa, že úplne prvý portál medzi naším svetom a svetom Upside Down otvorila Eleven v roku 1979, keď bojovala s 001/Henrym ešte predtým, ako sa stal Vecnom. Ako sme však mohli vidieť, Upside Down vtedy vlastne ani nebol Upside Down.

Odporúčané
Takto spievajú Vecna, Steve, Robin či Mike. Z ich vlastných skladieb ti padne sánka Takto spievajú Vecna, Steve, Robin či Mike. Z ich vlastných skladieb ti padne sánka 7. júla 2022, 16:30

Toto pomenovanie mu dali tínedžerskí hrdinovia seriálu, pretože dokonale reflektoval ich skutočný svet, akurát bol desivý a plný monštier. Keď 001/Henryho do tejto dimenzie poslala Eleven, nebolo v nej v podstate nič a 001/Henry v nej len padal v priestore. Prečo a kedy sa teda táto dimenzia sformovala, aby odzrkadľovala mesto Hawkins?

Stranger Things
Zdroj: Netflix

Pravdepodobne to bolo 6. novembra 1983, keď Eleven otvorila hlavnú bránu do Upside Down a netvor Demogorgon sa cez ňu dostal do skutočného sveta. V tú noc, keď niečo z dimenzie Upside Down unieslo Willa Byersa, nastalo najsilnejšie prepojenie oboch svetov, vďaka ktorému mohol Upside Down zreplikovať mesto Hawkins a jeho okolie. 

Prečo sa vo svete Upside Down zasekol čas v roku 1983?

Na to presnú odpoveď nepoznáme. Udialo sa to však zrejme 6. novembra 1983, keďže sa práve vtedy niečo z Upside Down dostalo do skutočného sveta (aspoň pokiaľ vieme). Zdá sa, že Upside Down vtedy skopíroval skutočný svet zrkadlovo, avšak len jednorazovo a nevyvíjal sa spoločne s ním.

Nancy totiž vo štvrtej sérii príde na to, že čas sa v Upside Down zastavil v roku 1983 a neplynie ďalej ako v skutočnom svete. Nemôže to teda byť paralelná dimenzia, v ktorej plynie čas rovnako. Skôr ide o akúsi napodobeninu mesta Hawkins z roku 1983, keď sa stalo niečo, v dôsledku čoho vlastne Upside Down dostal svoju formu. 

Stranger Things will gay
Will Byers (Noah Schnapp). Zdroj: Netflix

Rozmýšľal si už aj nad tým, čo by sa stalo, keby postavy zašli do sveta Upside Down a rozhodli sa v ňom napríklad vycestovať do úplne iného štátu v USA? Je dimenzia Upside Down dokonalou replikou celej planéty z roku 1983 alebo ide len o mesto Hawkins a jeho okolie?

V tretej sérii sme sa dozvedeli, že nikde inde ako v USA a zrejme len v okolí mesta Hawkins sa portály do Upside Down otvárať nedajú.

Rusi to skúšali v ich krajine, ale nepodarilo sa im to. V tretej sérii sme však videli, že v USA im to už vyšlo. Upside Down sa tak nepochybne viaže na mesto Hawkins a na to, čo v ňom urobili Eleven a 001/Vecna/Henry. 

Vznik prvého skutočného portálu do Upside Down

Zatiaľ čo Eleven v roku 1979 „len“ poslala 001 do inej dimenzie, skutočný portál či bránu do tohto sveta otvorila až v roku 1983, keď sa v snovej dimenzii dotkla Demorgogona a následne vznikla trhlina v stene, z ktorej sa zrodila takzvaná Mothergate, hlavná brána do Upside Down. Tamojšie bytosti odvtedy začali prenikať do skutočného sveta.

Sanitár Henry (Jamie Campbell Bower).
Sanitár Henry (Jamie Campbell Bower). Zdroj: Netflix

Stvorila teda Upside Down práve Eleven?

Samotná herečka Millie Bobby Brown si myslí, že nie. V rozhovore pre filmový portál Variety tvrdí, že svet Upside Down existoval dávno predtým, ako ho jej postava prepojila s tým skutočným. Z nejakého dôvodu k nemu má prístup a ten dôvod sa zrejme dozvieme až v poslednej, piatej sérii seriálu. Tá sa na streamovaciu službu Netflix dostane zrejme až v roku 2024.

Aký motív majú bytosti z Upside Down?

To nikto nevie a dozvieme sa to buď v posledných dvoch častiach štvrtej série Stranger Things, alebo až v tej piatej. Vecna/001 nám svoje dôvody na zničenie ľudstva a zabíjanie nevinných ľudí vysvetlil, no aký je cieľ Mind Flayera či Demogorgonov a iných príšer?

Millie Bobby Brown Stranger Things
Zdroj: Netflix

Keď Mind Flayer ovládal Billyho, povedal, že chce zabiť Eleven a všetkých jej blízkych. Značilo to teda osobnú pomstu? V tom prípade by Mind Flayer mohol pracovať na základe prosby alebo rozkazu od Vecnu, ktorý Eleven nenávidí? Ako sú na tom Demogorgoni a menšie príšery? Sú to len obyčajní pešiaci vo väčšej vojne bez vlastných cieľov?

Ako tvorcovia natočili scény s mladou Eleven?

Vo štvrtej sérii sme videli aj viacero scén s 9-ročnou Eleven. Herečka Millie Bobby Brown však má už 18 rokov, a tak nemohla hrať 9-ročné dieťa ako v prvej sérii seriálu.

Odporúčané
10 otázok a záhad, ktoré nám 5. séria Stranger Things musí objasniť 10 otázok a záhad, ktoré nám 5. séria Stranger Things musí objasniť 6. júla 2022, 14:30

Namiesto toho hrala malú Eleven herečka Martie Blair, na ktorej telo následne digitálne naniesli tvár herečky Millie Bobby Brown. Brown v rozhovore pre filmový portál Variety prezradila, že tri dni natáčala tie isté scény ako Martie Blair v špeciálnom štúdiu, kde snímali jej pohyb a mimiku.

Eleven (Millie Bobby Brown).
Eleven (Millie Bobby Brown). Zdroj: Netflix

Herec Jamie Campbell Bower vraj musel v maskérni čakať sedem hodín, kým mu navliekli kostým Vecnu. Pred natáčaním zvykol polhodinu sedieť v tichosti v tmavej miestnosti a snažil sa dostať do mysle záporáka. Nakoniec sa začal Vecnu ako postavy sám báť. 

Otázky, na ktoré ešte potrebujeme odpovede:

1. Odkiaľ má svoje schopnosti Henry/001. 

2. Ako presne vznikla dimenzia Upside Down a prečo sa zasekla v roku 1983.

3. Čo je skutočným cieľom doktora Brennera.

4. Kto je hlavným záporákom a vodcom v Upside Down.

5. Čo robil Vecna posledné tri roky.

Časová os/timeline základných
udalostí v seriáli Stranger Things a vo svete Upside Down

1959 – Creeleovci sa nasťahovali do nového domu v Hawkinse. Henry/001/Vecna onedlho nato zabil svoju sestru a mamu svojimi schopnosťami. V dôsledku využívania týchto schopností upadol do kómy, z ktorej sa prebral v zariadení doktora Brennera. Nasledujúce roky na ňom robili experimenty, a keď zistili, že ho nedokážu ovládať, jeho schopnosti potlačili špeciálnym čipom, takže Henry musel poslúchať dozorcov a Brennera. 

Odporúčané
KOMENTÁR: Stranger Things má problém so zabíjaním a nezabíjaním svojich hlavných postáv KOMENTÁR: Stranger Things má problém so zabíjaním a nezabíjaním svojich hlavných postáv 4. júla 2022, 20:30

1960 – 1970 – Doktor Brenner získava DNA Henryho, ktorú dokáže implantovať do tiel detí, vďaka čomu získajú Henryho schopnosti. Henryho DNA dostane aj Eleven/Jane.

1978 – Matka Eleven Terry Ives vnikne do laboratória v Hawkinse a pokúsi sa získať späť svoju dcéru. Hoci zlyhá, niekoľkým deťom sa podarí ujsť z laboratória. Brenner a spol. následne vymyjú Terry mozog, aby s ňou už nemali problémy a mohli na Eleven/Jane aj naďalej experimentovať.

1979 – Flashbackové udalosti zo štvrtej série Stranger Things. Henry oklame Eleven, aby mu z tela dostala čip, ktorý potláča jeho schopnosti, a Henry následne vyvraždí takmer celé laboratórium. Eleven poráža Henryho v telekinetickom súboji a posiela ho do Upside Down.

1983 – Eleven dostane úlohu sledovať ruského špióna v špeciálnej dimenzii. Namiesto toho natrafí na Demogorgona. O niekoľko dní neskôr, konkrétne 6. novembra 1983, jej prikážu nadviazať s ním kontakt. Keď tak urobí, nechtiac otvorí bránu do Upside Down. V rovnaký deň niečo (pravdepodobne Demogorgon) unesie Willa Byersa.

12. november 1983 – Joyce a Hopper nájdu v Upside Down Willa a zachránia ho. Eleven zatvorí portál do Upside Down a dištancuje sa od svojich priateľov, aby ich ochránila pred agentmi vlády USA. Onedlho nato začína žiť v utajení s Hopperom v jeho chatke.

Koniec prvej série

1983 – 1984 – Pod Hawkinsom sa objavujú prepojené tunely ničiace pôdu s napojením na Upside Down. Eleven žije osamote už rok a nikto okrem Hoppera nevie, či žije. Max a Billy sa presťahujú do Hawkinsu a zoznámia sa s hlavnými hrdinami – začiatok druhej série.

Odporúčané
RECENZIA: 4. séria Stranger Things RECENZIA: 4. séria Stranger Things 1. júla 2022, 19:30

1984 – Eleven sa dozvedá pravdu o svojom pôvode a matke. Nájde fotku dievčaťa, ktoré s ňou bolo v laboratóriu a ktoré utieklo. Volá sa Kali, má schopnosti a s Eleven sa skamarátia. Eleven však čoskoro opúšťa Kalinu skupinu a vracia sa do Hawkinsu.

1984 – Will je čoraz viac prepojený na bytosť Mind Flayer z Upside Down, ktorá cez neho špehuje ostatné postavy.

1984 – Psy z Upside Down (takzvané Demodogs) napadnú hlavné postavy. Zachráni ich však Eleven, ktorú jej priatelia vidia po prvýkrát od minulého roku.

1984 – Postavy vyženú Mind Flayera z Willovho tela a Eleven uzatvorí nový portál, s čím sa pretne spojenie oboch svetoch, zomrú všetky psy Demodogs. Mind Flayer číha na ďalšiu šancu vo svete Upside Down.

Koniec druhej série

1985 – Rusi sa dostali do mesta Hawkins, kde sa pokúsia vytvoriť portál do Upside Down – začiatok tretej série.

1985 – Mindflayer posadne Billyho, brata Max.

1985 – Dustin zachytí ruskú komunikáciu a postavy si uvedomia, že ich tajná základňa je niekde v obchodnom centre.

1985 – Postavy nájdu základňu Rusov pokúšajúcich sa otvoriť portál do Upside Down, čo sa im aj podarí. 

1985 – Mind Flayer posadol množstvo ďalších ľudí, ktorých využil na to, aby sa zhmotnil v skutočnom svete a bojoval s Eleven.

1985 – Eleven a spol. sa bránia Mind Flayerovi, ktorý medzitým zabil Billyho. Joyce a Hopper úspešne zatvoria ruský portál do Upside Down, vďaka čomu Mind Flayer prestane existovať v skutočnom svete. Tajná ruská základňa vybuchne, no Hopper pred výbuchom skočí do portálu a ocitne sa v ruskom väzení. Všetci si myslia, že zomrel.

Koniec tretej série

1986Udalosti štvrtej série, ktorú si aktuálne môžeš pozrieť na Netflixe. Okrem článku, ktorý práve čítaš, sme ju rozoberali aj tu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia