Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2022, 16:30
Čas čítania 6:18
Dominik Vetrák

Stvorila Upside Down práve Eleven a čo všetko sme sa dozvedeli zo 4. série? Plus časová os celého seriálu

FILMY A SERIÁLY STRANGER THINGS
Uložiť Uložené

Všetko, čo potrebuješ vedieť o svete Upside Down.

minulom článku sme ti okrem iného vysvetlili aj to, kto alebo čo je záporák Vecna a ako to, že bol úplne prvým subjektom doktora Brennera ešte pred Eleven. Dnes sa pozrieme na vznik sveta Upside Down a kompletnú časovú os udalostí v seriáli.

Ak sú pre teba tieto typy článkov nápomocné, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+, vďaka čomu ti tajomstvá Stranger Things vysvetlíme aj nabudúce. 

Odporúčané
10 najlepších seriálov na Disney+, ktoré nie sú od Marvelu a Star Wars 10 najlepších seriálov na Disney+, ktoré nie sú od Marvelu a Star Wars 21. júna 2022, 12:30

Čo vlastne vieme o svete Upside Down?

Upside Down sa objavil už v prvej sérii Stranger Things. Nejaká bytosť z tejto paralelnej dimenzie doň uniesla mladého Willa Byersa. Stále pritom nevieme, či to bol Demogorgon, Vecna alebo celkom iná príšera. Bytosti v Upside Down potrebovali živé tvory, aby z nich vysávali energiu. Will bol celkom šikovný už ako dieťa, a tak sa pred príšerami úspešne skrýval niekoľko dní. 

Hopper a Joyce nakoniec Willa zachránili, no svet Upside Down aj naďalej ostával hrozbou. Netvory z neho na ľudí z Hawkinsu útočili v každej ďalšej sérii. Ako však Upside Down vznikol a čo chcú dosiahnuť bytosti v tejto dimenzii?

Vecna.
Vecna. Zdroj: Netflix

Siedma epizóda štvrtej série nám v tomto trochu pomáha. Zdá sa, že úplne prvý portál medzi naším svetom a svetom Upside Down otvorila Eleven v roku 1979, keď bojovala s 001/Henrym ešte predtým, ako sa stal Vecnom. Ako sme však mohli vidieť, Upside Down vtedy vlastne ani nebol Upside Down.

Odporúčané
Takto spievajú Vecna, Steve, Robin či Mike. Z ich vlastných skladieb ti padne sánka Takto spievajú Vecna, Steve, Robin či Mike. Z ich vlastných skladieb ti padne sánka 7. júla 2022, 16:30

Toto pomenovanie mu dali tínedžerskí hrdinovia seriálu, pretože dokonale reflektoval ich skutočný svet, akurát bol desivý a plný monštier. Keď 001/Henryho do tejto dimenzie poslala Eleven, nebolo v nej v podstate nič a 001/Henry v nej len padal v priestore. Prečo a kedy sa teda táto dimenzia sformovala, aby odzrkadľovala mesto Hawkins?

Stranger Things
Zdroj: Netflix

Pravdepodobne to bolo 6. novembra 1983, keď Eleven otvorila hlavnú bránu do Upside Down a netvor Demogorgon sa cez ňu dostal do skutočného sveta. V tú noc, keď niečo z dimenzie Upside Down unieslo Willa Byersa, nastalo najsilnejšie prepojenie oboch svetov, vďaka ktorému mohol Upside Down zreplikovať mesto Hawkins a jeho okolie. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 116950 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa v Upside Down zasekol čas v roku 1983.
  • Kedy vznikol prvý portál.
  • Či vytvorila Upside Down práve Eleven.
  • Ako dlho trvalo, než hercovi aplikovali mejkap a kostým Vecny.
  • Kompletnú časovú os udalostí Stranger Things.
  • Ako natočili scénu s 9-ročnou Eleven, keď herečka mala už viac ako 18 rokov.
Domov
Zdieľať
Diskusia