Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2022, 13:30
Čas čítania 2:29
Dominik Vetrák

Mad God dokončili po 30 rokoch. Taký odpudivý a vizuálne podmanivý film si ešte nevidel (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 MAD GOD FILM NOVÉ FILMY
Uložiť Uložené

Mad God je ambiciózny stop motion film, ktorý zobrazuje svet po nevídanej apokalypse s množstvom príšer a démonických výjavov.

Phil Tippett je hollywoodsky maskér, režisér a supervízor vizuálnych a špeciálnych trikov, ktorý sa zameriaval na tvorbu bytostí a príšer. V jeho repertoári nájdeš projekty ako Star Wars, Starship Troopers či Jurassic Park. Posledných 30 rokov s prestávkami pracoval na svojom veľkolepom diele – hybride stop motion a hraného filmu Mad God.

Phil Tippet pracuje na pohybe miniatúr AT-AT pre film Star Wars: Empire Strikes Back v roku 1979.
Phil Tippet pracuje na pohybe miniatúr AT-AT pre film Star Wars: Empire Strikes Back v roku 1979. Zdroj: Lucasfilm

Tých 30 rokov tvorby sa odrazilo na neuveriteľnom množstve detailov a vizuálnej stránke, ktorá je najvýraznejšou črtou celého filmu. V približne 80-minútovej snímke totiž ani jedna z postáv vôbec neprehovorí. 

Odporúčané
10 najlepších filmov z festivalu Cannes 2022 10 najlepších filmov z festivalu Cannes 2022 20. júna 2022, 12:30

Na filme pracovali rôzni tvorcovia v rozmedzí 30 rokov

Stop motion znamená, že tvorcovia film robia jeden záber po druhom. Nastavia figuríny, odfotia ich a následne nimi znovu pohnú, aby ich odfotili v ďalšej póze. Ak chcú vytvoriť plynulý pohyb postáv a predmetov okolo nich, kvôli niekoľkosekundovej scéne musia často odfotiť postavy a okolité prostredie aj stokrát.

Mad Dog
Zdroj: Shudder

Je to neuveriteľne náročný, ambiciózny a kreatívny proces. Veľa takýchto filmov už v súčasnosti hollywoodske a ani menšie štúdia nerobia. Jedným z posledných priekopníkov tohto žánru je štúdio Laika tvoriace animované stop motion rozprávky, ako napríklad Kubo and the Two Strings.

Phil Tippett musel tento štýl tvorby filmu zvoliť aj pre zložitosť produkcie. Ak by chcel natočiť takýto film klasickým hraným štýlom s hercami a počítačovými trikmi simulujúcimi výbuchy a postapokalyptické scenérie, je možné, že by hollywoodske štúdiá stál viac ako sto miliónov dolárov. 

Vo filme uvidíš odpudzujúce, no zároveň vizuálne podmanivé výjavy

Snímka totiž zobrazuje planétu v postapokalyptickom období so zničenými mrakodrapmi a príšerami. Tippett a desiatky jeho pomocníkov v štábe vytvorili dych vyrážajúce kulisy z amatérskych, ale aj profesionálne pôsobiacich predmetov a pomôcok.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Späť
Zdieľať
Diskusia