Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2022, 10:30
Čas čítania 5:27
Dominik Vetrák

Júl bude po dlhom čase nabitým kinomesiacom. Uvidíme nového Thora, hollywoodske blockbustery, ale aj emotívne drámy a DC animák

FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM) TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Toto je 7 najočakávanejších filmov, ktoré uvidíme v júli v slovenských kinách.

Pred pandémiou sme mali problém vybrať len 10 očakávaných a zaujímavých premiér, v súčasnosti sme radi aj za päť plnohodnotných.

V júli nás však čaká minimálne týchto sedem snímok, ktoré stoja za tvoju pozornosť. Prekvapením je, že za celý mesiac uvidíme len jeden klasický hollywoodsky blockbuster. Na svoje si prídu fanúšikovia drámy, animákov, hororov, ale aj originálnych sci-fi

Odporúčané
Ľutujeme, že sme na tieto filmy zaplatili vstupenky do kina. Toto je 5 najhorších hollywoodskych filmov roka 2022 Ľutujeme, že sme na tieto filmy zaplatili vstupenky do kina. Toto je 5 najhorších hollywoodskych filmov roka 2022 23. júna 2022, 16:30

1. Thor: Láska a hrom (Thor: Love and Thunder) – 7. 7. 

Réžia: Taika Waititi (Thor: Ragnarok, JoJo Rabbit)
Žáner: komiksový blockbuster
Dĺžka: 2 hodiny
Herci: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Taika Waititi, Russell Crowe, Christian Bale, Tessa Thompson

Thor 4 je jednoznačne najočakávanejší film júla a zrejme aj najočakávanejší letný blockbuster. Thor sa vracia po trojročnej pauze (naposledy bol v celovečeráku Avengers: Endgame) a tentoraz bude úplne iný. Hľadá cestu k poznaniu samého seba, znovu začal trénovať a dostal sa do najlepšej fyzickej kondície, akú kedy mal. Odmieta však bojovať a chce vo svojom živote dokázať aj niečo iné.

Bohužiaľ pre neho, Gor the God Butcher (Christian Bale) sa pustil do zabíjania každého jedného boha, ktorý v tomto vesmíre existuje. V komiksoch tak urobí po tom, čo obviňuje bohov z toho, že nezabránili vyvraždeniu jeho rodiny. Prvé ohlasy zo špeciálnych predpremiér chválili Balovho záporáka ako jedného z najlepších od Marvelu, takže sa na neho veľmi tešíme. 

Odporúčané
10 najlepších filmov prvej polovice roka 2022 10 najlepších filmov prvej polovice roka 2022 25. júna 2022, 16:30

Okrem nich dvoch uvidíme aj hlavného gréckeho boha Zeusa/Dia (Russell Crowe) a pravdepodobne aj ďalšie marvelovské postavy z gréckej mytológie. Dôležitú rolu bude mať aj herečka Natalie Portman ako Jane Foster/Mighty Thor. Jane sa nejakým spôsobom stala ženskou verziou Thora so všetkými jeho schopnosťami a dokonca aj s kladivom Mjolnir, ktoré v Thor: Ragnarok zničila Hela, Lokiho a Thorova sestra. 

Okrem týchto štyroch hercov a postáv uvidíme aj Korga (Taika Waititi), Valkyrie (Tessa Thompson) či tím Strážcov galaxie (Star-Lord, Drax a spol.). Tí však budú súčasťou príbehu len na krátky čas a následne sa od nich Thor odpojí a pôjde vlastnou cestou.

2. Jablká (Apples) – 7. 7. 

Réžia: Christos Nikou (režijný debut)
Žáner: dráma
Dĺžka: 1h a 30 min.
Herci: Aris Servetalis, Sofia Georgovassili

Svet zasiahla záhadná pandémia. Ľudia bez dôvodu strácajú pamäť. Nezostáva, než si pod starostlivým dohľadom lekárov a psychológov znovu budovať novú identitu. Amnézia postihne aj Arisa, muža v strednom veku. Apatický muž začína podstupovať absurdnú terapiu, ktorá mu má otvoriť novú životnú perspektívu.

Debutujúci Christos Nikou svojím štýlom patrí ku gréckej divnej vlne, ale do známej receptúry pridáva osviežujúce prvky nežnej melodrámy a horkej komédie o túžbe zabudnúť. Jablká ukazuje groteskný portrét doby, ktorá vnucuje ľuďom pochybné recepty na šťastie.

Ak nie si veľkým fanúšikom hlučných blockbusterov a skôr máš chuť na pomalší a dramatickejší film, v deň premiéry Thora ti odporúčame zájsť do kina skôr na toto. 

3. Čierny telefón (The Black Phone) – 14. 7. 

Réžia: Scott Derickson (Sinister)
Žáner: horor
Dĺžka: 1h a 42 min.
Herci: Ethan Hawke, Mason Thames, Jeremy Davies

Hororovú drámu The Black Phone natočil uznávaný režisér hororov Scott Derickson, ktorý sa podieľal aj na scenári. Derickson v minulosti natočil Exorcism, Deliver Us from Evil, Doctora Strangea 1 či Sinister. S týmto žánrom teda má bohaté skúsenosti, čo sa podľa recenzentov odrazilo aj na jeho najnovšom projekte. 

Hlavnou postavou snímky je 13-ročný Finney Shaw, ktorému zmení život sadistický vrah. Ten ho unesie a uväzní vo zvukotesnej pivnici, kde nemá zmysel volať o pomoc. V miestnosti, z ktorej zdanlivo niet úniku, nájde neobyčajný telefón. Finneyho spoločníkmi sa na druhej strane linky stanú predchádzajúce únoscove obete.

Tie majú jeden spoločný cieľ – postarať sa o to, aby sa Finneyho príbeh neskončil tak tragicky ako ten ich. Spoločnými silami a vďaka spojeným skúsenostiam každej z obetí Finney postupne prichádza na spôsob, ako sa zachrániť. Hororový film vyzerá z trailerov veľmi lákavo a okrem mrazivej atmosféry zaujme aj hercom Ethanom Hawkom v hlavnej role vraha. 

4. Muréna (Murina) – 14. 7.

Réžia: Antoneta Alamat Kusijanović (režijný debut)
Žáner: dráma
Dĺžka: 1h a 32 min.
Herci: Gracija Filipović, Danica Curcic, Leon Lučev

O tomto filme si pravdepodobne nepočul. Ide o chorvátsku drámu 36-ročnej debutujúcej režisérky Antonety Alamat Kusijanović, ktorá na prestížnom filmovom festivale v Cannes získala za film cenu Zlatá kamera. 

Okrem pochvál recenzentov ťa zaujme aj samotný trailer a dej. Julijino dospievanie vyzerá navonok ako dokonalá idyla. Dni prežíva na skalnatom brehu Jadranu, v útulnom penzióne, ktorý prevádzkuje jej otec Ante. Vzťahy vnútri rodiny však majú od harmónie ďaleko. Ante je manipulatívny, žiarlivý tyran.

Napätie medzi ním a jeho dcérou i ženou Nelou narastá vo chvíli, keď do ich domu príde starý rodinný priateľ Javier. Šarmantný cudzinec ponúkne Juliji možnosť úniku. Závan slobody vyvolaný jeho prítomnosťou sa prelína s atmosférou žiadostivosti a násilia, o čom ťa presvedčí aj trailer s nepríjemnou atmosférou. Podarí sa ženám uniknúť z dusnej atmosféry a pocitu, že sú ako vo väzení, alebo sa ich pokus stať sa šťastnými skončí tragicky? 

5. Veľa šťastia, pán Veľký (Good Luck to You, Leo Grande) – 14. 7. 

Réžia: Sophie Hyde (52 utorkov)
Žáner: dramédia
Dĺžka: 1h a 37 min.
Herci: Emma Thompson, Daryl McCormack

62-ročná učiteľka na dôchodku a vdova Nancy túži po dobrodružstve, ľudskom prepojení a dobrom sexe. Keď jej manžel žil, mali spolu fajn život, ale dobrý sex nikdy nebol v ponuke. Ako sama hovorí, aj niektoré mníšky majú bohatší sexuálny život ako ona.

Teraz má plán: do hotelovej izby si najme mladého sexuálneho pracovníka menom Leo Grande. Skôr než sa však dostanú k sexu, Nancy si prejde psychologickým peklom.

Je na dôchodku, jej telo už dávno nevyzerá ako za mlada a Nancy si o sebe preto nemyslí, že je príťažlivá. Leo ju naučí milovať svoje telo aj svoje nedokonalosti a nakoniec má na ňu oveľa väčší než len sexuálny vplyv.

Odporúčané
Kvôli týmto seriálom si zaplatíš Netflix, Apple TV+ aj HBO Max. Nič lepšie sme tento rok zatiaľ nevideli Kvôli týmto seriálom si zaplatíš Netflix, Apple TV+ aj HBO Max. Nič lepšie sme tento rok zatiaľ nevideli 27. júna 2022, 16:30

Tento film vyzerá ako veľmi podarená a citlivá dramédia so sympatickými postavami. Má minimalistický štýl a príbeh zameraný na konverzácie a zábavné hry v posteli dvoch ľudí. Nečakaj však žiadne tvrdé porno. 

6. Všetko, všade, naraz (Everything, Everywhere, All at Once) – 21. 7.

Réžia: Dan Kwan a Daniel Scheinert (The Swiss Man Army)
Žáner: akčná sci-fi dráma
Dĺžka: 2 h a 20 min.
Herci: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu, James Hong, Jamie Lee Curtis

Dlhé mesiace sme dúfali, že túto pecku uvidíme aj v slovenských kinách. No nič sa nedialo ani v momente, keď už sa dala kúpiť aj digitálne. My sme si film pozreli a priniesli ti nadšenú recenziu, v ktorej sme slovenským distribútorom vyčítali, že tento projekt úplne odignorovali, hoci ide o najúspešnejší celovečerák nezávislého štúdia A24 (Uncut Gems, The Lighthouse, The Witch...). 

Našťastie, distribútor Bontonfilm sa spamätal a vďaka nemu sa dočkáme aj klasickej kinopremiéry. Oplatí sa aj v prípade, že si už snímku videl. Jednak preto, že takéto originálne počiny si to zaslúžia, jednak preto, že najviac vynikne na veľkom striebornom plátne. 

Everything, Everywhere, All at Once je unikátny sci-fi film. Jeho dej sa zameriava na multivesmír/mnohovesmír podobne ako Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Hlavnou postavou tu však nie je žiadny superhrdina, ale takmer 60-ročná Evelyn, ktorej život je dosť zbabraný a nič nedokáže urobiť poriadne.

Našťastie pre ňu, v nekonečnom multivesmíre existujú stovky iných verzií Evelyn, ktoré sú úspešné, šikovné a nadané v rôznych veciach. Vďaka špeciálnemu zariadeniu sa na ostatné Evelyn dokáže napojiť a v sekunde získať všetky ich zručnosti, ako napríklad ovládanie bojového umenia kung-fu.

Všetko sa jej to zíde, pretože musí bojovať proti veľkej multivesmírnej hrozbe. Snímku sme zaradili aj do rebríčka 10 najlepších doterajších filmov roka, kde obsadila tretie miesto. Ide o originálnu a kreatívne natočenú akčnú drámu v sci-fi prostredí, ktorá dokáže zasiahnuť tvoje srdce a zároveň ťa prikovať do sedačky akčnými scénami. 

 

7. DC Liga superzvierat (DC League of Super-Pets) – 28. 7. 

Réžia: Jared Stern 
Žáner: animovaná komédia
Dĺžka: 1 h a 40 min.
Herci: Dwayne Johnson, John Krasinski, Keanu Reeves, Kate McKinnon, Kevin Hart, Natasha Lyonne, Diego Luna

Lex Luthor zajal superhrdinský tím Justice League. Supermanov pes Krypto sa teda rozhodne dať dohromady tím domácich maznáčikov z útulku, ktorí majú superschopnosti. Spoločne si hľadajú cestu k sebe samým, hoci to nie je vôbec jednoduché. Sú až príliš odlišní a konfliktní, čo spôsobí viacero vtipných scén. 

Ide v podstate o komiksový film pre deti a tínedžerov, ktorý však vôbec nevyzerá detinsky. Originálne prepožičali postavám svoje hlasy herci ako Dwayne Johnson, Kevin Hart, John Krasinski či Keanu Reeves. Ak teda máš možnosť zájsť do kina, kde budú animák premietať s pôvodným znením, určite to využi. Môže z toho byť celkom slušná animovaná zábava. 

Anketa:
Na ktorý film určite zájdeš do kina?
Thor 4
Everything, Everywhere, All at Once
Jablká
Muréna
DC liga superzvierat
Veľa šťastia, pán Veľký
Čierny telefón
Hlasovať
Thor 4
82 %
482 Hlasov
Everything, Everywhere, All at Once
5 %
30 Hlasov
Jablká
1 %
4 Hlasy
Muréna
1 %
5 Hlasov
DC liga superzvierat
4 %
22 Hlasov
Veľa šťastia, pán Veľký
1 %
7 Hlasov
Čierny telefón
6 %
37 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia