Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2022, 18:08
Čas čítania 1:12
Ema Stanovská

Poď na 3D prehliadku vojnou zničených miest. Mestá v „online múzeu“ navštívil aj Zelenskyj. Nemáte dosť rakiet, odkázal Rusom

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložiť Uložené

Prezident Ukrajiny počas návštevy kľúčových miest vyhlásil, že „Ukrajina jednoznačne vyhrá“ a že „ukrajinské sily opätovne ovládnu juh krajiny“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský v sobotu po prvý raz od začiatku ruskej invázie navštívil juhoukrajinské mesto Mykolajiv, ako aj vojakov bojujúcich na južnej frontovej línii v Mykolajivskej a susednej Odeskej oblasti. Počas tejto návštevy vyhlásil, že „Ukrajina jednoznačne vyhrá“ a že „ukrajinské sily opätovne ovládnu juh krajiny“.

Portál The Guardian píše, že prezident rozdával medaily a fotil sa s vojakmi na mieste, ktoré vyzeralo ako podzemný kryt. Vo videu zverejnenom na jeho oficiálnom účte na Telegrame hovorí: „Naši statoční muži – každý z nich pracuje naplno. Určite vydržíme! Určite zvíťazíme! Juh nikomu nevydáme, vrátime všetko, čo je naše, a more bude ukrajinské a bezpečné.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský si prezerá zničené budovy počas návštevy Mykolajivskej oblasti v sobotu 18. júna 2022.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský si prezerá zničené budovy počas návštevy Mykolajivskej oblasti v sobotu 18. júna 2022. Zdroj: TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Počas svojej cesty hovoril aj s vojakmi a policajtmi. „Ich nálada je sebavedomá a pri pohľade do ich očí je zrejmé, že nepochybujú o našom víťazstve,“ povedal Zelenský.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Ruské sily dosiahli začiatkom marca predmestia Mykolajivu, ale ukrajinskí vojaci ich potom zatlačili späť k východným a južným okrajom regiónu, kde aj naďalej pokračujú prudké boje. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

 Toto mesto je kľúčovým cieľom ruskej ofenzívy, keďže leží na ceste k strategickému čiernomorskému prístavnému mestu Odesa. Mykolajiv sa nachádza neďaleko pobrežia zhruba 100 kilometrov severozápadne od Chersonu, ktorý padol do rúk ruských jednotiek počas prvých týždňov vojny.

Odporúčané
Kyjev bol v nedeľu ráno znovu terčom vzdušného útoku. Protivzdušná obrana zostrelila ruské rakety Kyjev bol v nedeľu ráno znovu terčom vzdušného útoku. Protivzdušná obrana zostrelila ruské rakety 19. júna 2022, 13:13

3D prehliadka zničených miest

Ruské sily sa v posledných týždňoch zamerali na juh a východ Ukrajiny po tom, ako sa im po začiatku invázie z 24. februára nepodarilo dobyť hlavné mesto Kyjev. Straty sú podľa Zelenského značné.


„Dal som pokyn, aby sme zapracovali na systematickejšej pomoci ľuďom, ktorí prišli o svojich milovaných. Určite obnovíme všetko, čo bolo zničené. Rusko nemá toľko rakiet, koľko majú naši ľudia túžby žiť,“ cituje ho TASR s odvolaním na AFP.

Ukrajina najnovšie ponúka možnosť virtuálne nahliadnuť do ťažko zasiahnutých miest pri Kyjive. V online múzeu si môžeš v 3D pozrieť dôsledky ruskej invázie v mestách Buča, Irpiň, Hostomel, Boroďanka, Stojanka a Horenka. 

ukrajina, vojna
Zdroj: kyivregiontours.gov.ua
Späť
Zdieľať
Diskusia