Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2022, 12:08
Čas čítania 1:10
Ema Stanovská

Šéf NATO Stoltenberg: Vojna Ruska na Ukrajine môže trvať roky

Šéf NATO Stoltenberg: Vojna Ruska na Ukrajine môže trvať roky
Zdroj: Getty Images/Scott Olson
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Rusko sa bude zo zdrvujúcich sankcií zotavovať desať rokov, tvrdí šéf najväčšej ruskej banky Sberbank German Gref.

Podľa šéfa NATO Jensa Stoltenberga môže vojna Ruska na Ukrajine trvať roky. Preto by sa podľa neho nemalo poľaviť v podpore Ukrajiny. Informuje o tom Denník N s odvolaním na rozhovor v týždenníku Bild am Sonntag.

„Musíme sa pripraviť na skutočnosť, že to bude trvať roky. Nesmieme poľaviť v podpore Ukrajiny,“ povedal Stoltenberg v rozhovore pre Bild am Sonntag. „Aj keď náklady sú vysoké, nielen z dôvodu vojenskej podpory, ale aj pre rast cien energií a potravín.“

To sa však podľa neho nedá porovnávať s cenou, ktorú Ukrajina denne platí mnohými ľudskými životmi.

Stoltenberg tento týždeň uviedol, že na júnovom samite NATO v Madride by mal byť schválený balíček pomoci pre Ukrajinu, ktorý krajine pomôže s prechodom zo starej, sovietskej výzbroje k štandardnému vybaveniu NATO.

Šéf NATO očakáva, že Ukrajina bude schopná znovu vytlačiť ruské jednotky z Donbasu za pomoci ďalších dodávok zbraní zo Západu. Zopakoval však, že Aliancia nebude zasahovať do samotných bojov a na Ukrajinu vojakov NATO nepošle.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Náčelník generálneho štábu britskej armády Patrick Sanders svojim vojakom povedal, aby sa opäť pripravili na boje v Európe v snahe poraziť ozbrojené sily ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Rusko sa bude zotavovať desaťročie

Dlhotrvajúca vojna však poznačí aj Rusko. Šéf najväčšej ruskej banky Sberbank German Gref včera vyhlásil, že ruskej ekonomike môže trvať desať rokov, kým sa zotaví zo zdrvujúcich sankcií uvalených Západom. 

Spresnil, že návrat na úroveň obdobia pred sankciami môže trvať takmer desať rokov, keďže Rusko prišlo o polovicu svojho obchodovania.

Šéf Sberbanky odhadol, že krajiny, ktoré prerušili vzťahy s Ruskom, sa podieľali na jeho vývoze 56 percentami a na jeho dovoze 51 percentami, čo ochromuje ruskú ekonomiku.


„Toto ohrozuje 15 percent hrubého domáceho produktu Ruska, väčšina ekonomiky je pod paľbou,“ povedal výkonný riaditeľ Sberbanky Gref na výročnom medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade.

Späť
Zdieľať
Diskusia