Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2022, 17:43
Čas čítania 1:00
Eduard Starkbauer

Veľká Británia nasadí niektorým žiadateľom o azyl elektrické náramky. Kritici hovoria o nehumánnom zaobchádzaní

Veľká Británia nasadí niektorým žiadateľom o azyl elektrické náramky. Kritici hovoria o nehumánnom zaobchádzaní
Zdroj: TASR/AP
NEWS MIGRÁCIA SPRÁVY ZO SVETA VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Len po mori sa tento rok do Veľkej Británie ilegálne dostalo vyše 11 000 ľudí.

Britský premiér Boris Johnson potvrdil, že niektorých žiadateľov o azyl vo Veľkej Británii budú monitorovať pomocou elektrických náramkov. Opatrenie, ktoré podľa BBC mnohí pozorovatelia, ako aj labouristi vnímajú ako nehumánne a ponižujúce, sa dotkne predovšetkým migrantov, ktorí na územie pricestovali pomocou malých lodiek alebo v nákladných autách.

Britské ministerstvo vnútra uviedlo, že 12-mesačný pilotný projekt sa bude týkať výhradne dospelých migrantov. Ako prví budú pravdepodobne náramkami označení ľudia, ktorí tento týždeň úspešne namietali proti svojej deportácii do Rwandy, ktorú zastavil Európsky súd pre ľudské práva. Boris Johnson jeho bleskové rozhodnutie označil za „čudný zádrh na poslednú chvíľu“ a predpokladá skorú nápravu.

 
Vláda chce monitorovať, koľko azylantov utečie pred úradmi. Ministerstvo vnútra uviedlo, že cieľom nového programu je zistiť, či je nosenie elektronických náramkov účinným spôsobom „zlepšenia a zachovania kontaktu“ s azylantmi a „efektívnejšieho spracovania ich žiadostí“.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Fakt, že sa nositelia náramkov budú musieť naďalej pravidelne osobne hlásiť v imigračnom stredisku alebo na policajnej stanici, Boris Johnson obhajuje tým, že „žiadatelia o azyl sa nemôžu len tak vypariť do zvyšku krajiny“.

Na územie Veľkej Británie sa len tento rok na malých lodiach dostalo už vyše 11 000 ľudí. Zatiaľ nie je jasné, kto všetko bude sledovaný náramkami. Autority by však mali v každom prípade brať do úvahy fyzické aj psychické zdravie a zvážiť, či nebol žiadateľ o azyl v minulosti subjektom otrockej práce alebo zneužívania.

Späť
Zdieľať
Diskusia