Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2022, 11:37
Čas čítania 1:03
Eduard Starkbauer TASR

Kazachstan sa postavil Rusku. Prezident Kasym-Žomart Tokajev neplánuje uznať separatistické „republiky“ v Donbase

Kazachstan sa postavil Rusku. Prezident Kasym-Žomart Tokajev neplánuje uznať separatistické „republiky“ v Donbase
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Rusko považuje ochranu Doneckej a Luhanskej ľudovej „republiky“ za kľúčový argument svojej „špeciálnej vojenskej operácie“.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev sa verbálne postavil ruským plánom rozbíjať územnú celistvosť Ukrajiny. Tokajev sa počas verejnej diskusie s Vladimirom Putinom na medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade vyjadril, že s najväčšou pravdepodobnosťou neuzná samozvanú separatistickú Doneckú ľudovú republiku (DĽR) ani Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) za nezávislé štáty. 

Kasym-Žomart Tokajev svoj postoj vysvetlil tým, že v súčasnom medzinárodnom systéme je nad právom národa na sebaurčenie nadradený princíp územnej celistvosti štátov. Kazachstan v rovnakom duchu neplánuje uznať ani nezávislosť Taiwanu, Kosova, Abcházska či Južného Osetska. 


Tokajevovo stanovisko vo veci separatistických republík v Donbase ostro kontrastuje s ruskou strategickou obhajobou vojny na Ukrajine. Rusko totiž už Doneckú i Luhanskú ľudovú republiku oficiálne uznalo a verejne deklaruje, že práve ich obrana je jedným z dôvodov „špeciálnej operácie“ na Ukrajine.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Prezident Kazachstanu patrí k blízkym spojencom Putina. Ruskej ofenzíve na Ukrajine však od jej začiatku ani raz nevyjadril plnú podporu. Ukrajina má podľa neho plné právo na zachovanie územnej celistvosti. „Existujú rôzne názory, sme otvorená spoločnosť.“ 


Na petrohradskom ekonomickom fóre sa Tokajev s Putinom nezhodol ani v ekonomických otázkach. Potom ako Vladimir Putin rečnil o konci dominancie Západu, mu kazašský prezident pripomenul, že predsa „musí vidieť, že Spojené štáty a Západ sú vo všeobecnosti solídne z hľadiska ekonomického rozvoja“. Dôkazom je podľa Tokajeva aj hromadný odliv mozgov, ktoré sa uplatňujú práve na Západe a podporujú jeho ekonomickú prosperitu.

Späť
Zdieľať
Diskusia