Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. júna 2022, 14:30
Čas čítania 5:33
Jana Chovancová

Delegátka Janka: Počas pobytov som zažila dve úmrtia, najťažšie bolo oznámiť to rodine (Rozhovor)

Delegátka Janka: Počas pobytov som zažila dve úmrtia, najťažšie bolo oznámiť to rodine  (Rozhovor)
Zdroj: Janka Malejčíková
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Každý, kto sa raz vybral na výlet cez cestovnú kanceláriu, mal možnosť vidieť, ako vyzerá práca delegáta. Čo všetko sa však ukrýva za týmto povolaním?

Ak si už niekedy cestoval na dovolenku cez cestovnú kanceláriu, určite vieš, že všetky problémy sveta, ktoré sa počas dovolenky vyskytnú, rieši za teba delegát. Z pohľadu turistu môže táto práca pôsobiť ako spojenie príjemného s užitočným, no nie vždy je tomu tak. Toto povolanie zahŕňa omnoho viac, ako si dokážeš predstaviť. 

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chcel by si podporiť náš redakčný tím, staň sa členom Refresher+ klubu

O práci delegátky nám porozprávala Janka. V rozhovore spomína smutné aj úsmevné zážitky zo svojho cestovateľského života. Niektoré sú aj riadne bizarné, tak si to rozhodne nenechaj ujsť.

Zavolali mi o štvrtej poobede a ja som sa ich opýtala, kedy nastupujem. Oni na to, že na druhý deň ráno.

Ako si sa k tejto práci dostala?

Bola to zhoda náhod, počas vysokej školy moja dobrá kamarátka pracovala ako animátorka na Kréte. Rozprávali sme sa o našich plánoch na leto, keď mi povedala, že by som sa hodila na pozíciu delegátky. Odovzdala mi kontakt na cestovnú kanceláriu, následne som poslala životopis a absolvovala pohovor.

Delegátka Janka Malejčíková.
Delegátka Janka Malejčíková. Zdroj: Janka Malejčíková

Najprv som si myslela, že z toho nič nebude, pretože im na pohovore prekážalo, že nemám žiadne predošlé skúsenosti, tak som to ihneď vypustila z hlavy. Napokon mi o dva týždne zazvonil telefón a na druhom konci sa ozvala cestovná kancelária s otázkou, či som ešte stále k dispozícii. Zavolali mi o štvrtej poobede a ja som sa ich opýtala, kedy nastupujem. Oni na to, že na druhý deň ráno.

Čo by mal spĺňať potenciálny uchádzač o túto pracovnú pozíciu?

Hlavný bod je komunikácia. Žiadny uchádzač by sa rozhodne nemal báť rozprávať, pretože vystupuje pred veľkou skupinou ľudí. Určite by mal ovládať aspoň jeden cudzí jazyk, niektoré cestovné kancelárie dokonca vyžadujú, aby človek ovládal oficiálny jazyk krajiny, do ktorej pracovne vycestuje.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Ďalšou dôležitou vlastnosťou je dobrá znášanlivosť stresových situácií. Táto práca nie je jednoduchá, delegát musí byť k dispozícii 24/7. Uchádzač by mal byť aj chtivý a učenlivý, pretože sa musí naučiť históriu krajiny, a takisto by sa mal dobre orientovať v priestore. Poslednou podmienkou je, že musí mať vodičský preukaz.

Čo si sa ako delegátka musela naučiť predtým, ako si odišla na miesto svojej práce?

Musela som absolvovať rôzne školenia, učili sme sa, ako poskytnúť dobrý zákaznícky servis a takisto ako sa máme správať v hoteloch. V osnovách bol aj manažment hotelov, musela som si naštudovať informácie o krajine a základné veci, ktoré by sa ma klienti mohli opýtať.

Fotografia z ostrova Kréta v Grécku, ktorý bol Jankinou obľúbenou destináciou.
Fotografia z ostrova Kréta v Grécku, ktorý bol Jankinou obľúbenou destináciou. Zdroj: Janka Malejčíková

Za čo je delegát zodpovedný?

Za všetko. Telefonáty o tretej ráno o tom, že klientom v izbe došiel toaletný papier, boli bežné. Keď sa vyskytol akýkoľvek problém, musela som byť klientom k dispozícii a vyriešiť ho. Riešila som veci ako strata pasu, keď som musela volať políciu a vybavovať to s konzulátom.

Klienti pravidelne strácali veci, náhodne spustili alarmy, pobili sa a niektorí napokon aj skončili vo väzení. Často som zastupovala aj rolu tlmočníčky, pretože niektorí klienti nepoznali cudzí jazyk. Je to široká škála vecí a povinností.

Kde si pracovala?

Začala som na gréckom ostrove Kréta. Mala som plány, že ako delegátka budem cestovať po viacerých destináciách, ako to robí väčšina mojich kolegov. Ale toto miesto som si obľúbila natoľko, že som tam spolu s niektorými kolegyňami zostala celých šesť sezón.

Odporúčané
Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) 6. apríla 2024, 9:30

Poznám to tam dokonale, zblížila som sa aj s miestnymi, klientom som radila, kam majú chodiť na nákupy či do potravín. To však neznamená, že som nevidela iné destinácie, cestovala som na vlastnú päsť počas zimnej sezóny. Môžem s určitosťou povedať, že napríklad Grécko mám v malíčku.

Hovorím plynule po grécky, naučila som sa aj ich abecedu. Bola to láska na prvý pohľad.

Naučila si sa nový jazyk?

Áno, hovorím plynule po grécky. Naučila som sa ich abecedu, bola to láska na prvý pohľad. Zamilovala som sa do krajiny, bola som tam šesť rokov a za ten čas som sa naučila okrem jazyka veľa ďalších vecí. Rástla som vedomostne aj osobnostne.

Večerná ulica na ostrove Kréta, kde Janka pôsobila ako delegátka.
Večerná ulica na ostrove Kréta, kde Janka pôsobila ako delegátka. Zdroj: Janka Malejčíková

Koľko delegátov zvykne byť naraz v destinácii?

Závisí od miesta a veľkosti destinácie. My sme na Kréte boli vždy minimálne piati. Je tam veľa hotelov, každý delegát má na starosti iné letoviská a hotely. Napriek tomu sme sa stretávali a navzájom si pomáhali.

Akí boli domáci Gréci?

Keď sa s niekým v Grécku dohodneš na kávu o 14 h, môžeš na ňu prísť o polhodinu a dotyčný bude stále 20 minút meškať. Domáci majú na všetko čas, ak im niečo naplánované nevyjde v daný deň, odložia to na iný a vôbec si tým nezaťažujú hlavy. Neriešia malichernosti a snažia sa užívať si život naplno. Myslím si, že v tejto krajine pociťujú oveľa menej stresu ako vo zvyšku Európy.

Nalepil sa tento životný štýl počas šiestich sezón v Grécku aj na teba?

Áno, rozhodne. Veľké množstvo ľudí z môjho okolia na Slovensku mi to po návrate domov vyčítalo. Časom som sa naladila naspäť na slovenskú vlnu, no stále je to vo mne. Keď som prišla po pár rokoch do Grécka na návštevu, kamaráti si všimli, že chodím všade načas. Pýtali sa ma, čo sa so mnou, preboha, stalo.

Janka na Kréte zostala šesť sezón a do ostrova sa zamilovala aj pre jeho výnimočnú atmosféru.
Janka na Kréte zostala šesť sezón a do ostrova sa zamilovala aj pre jeho výnimočnú atmosféru. Zdroj: Janka Malejčíková

Máš aj nejaký bizarný zážitok s klientmi?

S kolegyňami sme premýšľali, že by sme o bizarných zážitkoch mohli napísať knihu. V pamäti mi utkvel zážitok, keď mi počas mítingu volali z hotelovej recepcie, že sa mám okamžite dostaviť na miesto.

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Dozvedela som sa, že moji klienti zaparkovali motorku na balkón na treťom poschodí a pri tom, ako sa ju tam snažili vtesnať, rozbúrali múr. Samozrejme, klienti zatĺkali a predstierali, že nič také sa nestalo. Ľudia si ma často zamieňali aj so psychologičkou a neraz som sa cítila ako manželská poradkyňa.

Za zmienku stojí aj príbeh, keď som musela volať záchranku pre jednu paniu. Behala po pláži a kričala, že všade vidí duchov. Mysleli sme si, že to možno bude psychický problém, no napokon vysvitlo, že to bolo gréckou rakijou.

S úsmevom spomínam aj na textové správy od klientov.

Textové správy, ktoré Janke poslali jej klienti.
Textové správy, ktoré Janke poslali jej klienti. Zdroj: Janka Malejčíková

Najťažšie bolo obvolať jeho rodinných príslušníkov a informovať ich o jeho stave.

Stalo sa ti už, že niekto počas pobytu zomrel?

Áno, dvakrát. Jedno úmrtie bolo priamo v hoteli, druhé na pláži. Mladý muž sa začal topiť a po tom, čo ho záchranári previezli do nemocnice, zostal niekoľko dní v kóme. Každý deň som za ním chodila a riešila všetky záležitosti týkajúce sa poisťovne. Najťažšie bolo obvolať jeho rodinných príslušníkov a informovať ich o jeho stave. Napokon po niekoľkých dňoch tento pán zomrel.

Toto povolanie zahŕňa množstvo cestovania, narúša to osobný život?

Môžem s istotou povedať, že približne 80 percent delegátov, ktorí prišli do destinácie zadaní a ich partner alebo partnerka zostali doma, sa rozišli. Neviem, čím to bolo spôsobené, možno ľudia zmenili pohľad na život a na svet.

Odporúčané
Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) 14. marca 2024, 9:30

Samozrejme, česť výnimkám. Ja osobne som nič také nepociťovala, mala som partnerský vzťah s Grékom a dopredu sme si povedali, ako to bude. Vedel, že počas sezóny pracujem a mám menej času, no vždy sme si dokázali nájsť čas aspoň na večeru.

Skôr to negatívne ovplyvnilo vzťahy s mojou rodinou. Nevidela som ju často a vymeškala som veľa rodinných podujatí, svadieb, osláv aj pohrebov. Čo však beriem pozitívne, je, že vďaka tomu, že som opustila kamarátov na Slovensku, vyselektovali sa len tí skutoční a dnes už viem, kto je pravý kamarát.

Grécka pláž na ostrove Kréta, kde Janka pôsobila ako delegátka.
Grécka pláž na ostrove Kréta, kde Janka pôsobila ako delegátka. Zdroj: Janka Malejčíková

Zarobí delegát za letnú sezónu dostatočne veľa, aby mohol mať počas zimnej voľno?

Ak pracuje pre dobrú cestovnú kanceláriu, ktorá má mnoho klientov, tak áno. Momentálne išli platy o niečo nižšie a často to závisí aj od skúseností. Keď som pracovala ja, mala som možnosť zarobiť si veľmi slušne. Potešili ma aj extra príplatky napríklad za predaje výletov. Takže vskutku môže delegát šesť mesiacov v roku odpracovať a zvyšných šesť robiť to, čo sám uzná za vhodné, napríklad aj relaxovať.

Práca mi priniesla do života aj lásku, zaľúbila som sa do Gréka.

Ak by si to mala celé zhodnotiť, čo všetko ti priniesla práca delegátky?

More zážitkov. Bolo to jedno z najlepších rozhodnutí v mojom živote. Spoznala som nové miesta, zaujímavých ľudí, kontaktov do budúcnosti. Mnohí by si pomysleli, že delegáti chodia vlastne na dovolenku opaľovať sa, no táto práca je naozaj o inom. Naučila som sa lepšie zvládať stresové situácie a riešiť ich. Okrem toho mi práca priniesla do života aj lásku, zaľúbila som sa do Gréka. To je však už minulosťou a momentálne vediem úplne iný život na Slovensku, kde pracujem vo finančnej sfére.

Domov
Zdieľať
Diskusia