Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2022, 14:30
Čas čítania 8:25
Martin Adam Pavlík

Má Vecna silnejšie schopnosti než Eleven? Kto ho vytvoril a prečo sa objavil až teraz? Vysvetľujeme štvrtú sériu Stranger Things

Má Vecna silnejšie schopnosti než Eleven? Kto ho vytvoril a prečo sa objavil až teraz? Vysvetľujeme štvrtú sériu Stranger Things
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY HOROR MILLIE BOBBY BROWN NETFLIX NETFLIX SERIÁLY SCIFI STRANGER THINGS
Uložiť Uložené

Po siedmich dieloch štvrtej série zostalo divákom mnoho otázok. Na pár z nich ti odpovieme.

Koncom minulého mesiaca dorazila na Netflix štvrtá séria Stranger Things, konkrétne sedem dielov z deviatich. Tvorcovia predposlednú sériu rozdelili na dve časti, druhá vyjde už čoskoro, v piatok 1. júla, pričom bude mať viac ako štyri hodiny (záverečný diel bude mať až dve a pol hodiny). O réžiu štvrtej série sa opäť postarali bratia Dufferovci spolu so Shawnom Levyom a Nimródom Antalom.

Fanúšikom aj tentoraz ponúkli mnoho akcie, úchvatných špeciálnych efektov, ale aj rozvetvených dejových línií a viacero dôležitých odhalení. Prefíkane sa pohrávali s naratívom a zámerne nás občas klamali rafinovanou montážou, vďaka ktorej sme podobne ako naše obľúbené postavy často nevedeli rozlíšiť, či ide o sen alebo realitu. 

Poďme si objasniť niektoré veci, ktoré mohli pôsobiť mätúco a nemusel si ich na prvýkrát pochopiť. Ak ťa bavia naše vysvetľujúce články, filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov či rebríčky, neváhaj nás podporiť a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

Stranger Things, 4. séria.
Stranger Things, 4. séria. Zdroj: Netflix
Upozornenie: článok obsahuje spoilery

Tajomný netvor a tyran z iného sveta 

Ako sme písali v hodnotení prvých siedmich dielov štvrtej série, už úvodná časť patrí medzi najbrutálnejšie spomedzi všetkých doterajších. Spoznávame v nej nového záporného hrdinu. Ten je zatiaľ rozhodne najkrutejší, najprefíkanejší, najnebezpečnejší a tiež najmocnejší nepriateľ.

Je ním tajomný znetvorený tyran Vecna, ktorý terorizuje Hawkins a vraždí nevinných tínedžerov. Postavy zabíja priamo zo sveta Upside Down. Ovláda myseľ obetí, vytvára im nočné mory, halucinácie a pomaly ich vťahuje na svoje teritórium, kde sú bezradní. Jeho príchod však vyvoláva viacero otázok. 

Kde bol doteraz, odkiaľ prišiel, čoho všetkého je ešte schopný a dokáže ho vôbec niekto zastaviť, najmä keď Eleven stratila svoje superschopnosti? Predtým než si zodpovieme tieto otázky, poďme si rozobrať zámer tvorcov pri písaní tejto postavy a to, koho Vecna „nenápadne“ pripomína. Štvrtá séria je totiž plná odkazov na kultové diela z osemdesiatych rokov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 116529 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akého záporného hrdinu pripomína Vecna.
  • Kto vytvoril Vecnu.
  • Čo vieme o jeho schopnostiach a v čom sú iné než schopnosti Eleven.
  • Aké môže mať Vecna plány a prečo sa objavil až vo štvrtej sérii.
  • Čo povedal herecký predstaviteľ Vecnu o posledných dvoch dieloch štvrtej série.
  • Ktoré dve postavy by mohli byť ďalšími obeťami Vecnu.
  • Kto otvoril prvýkrát portál do sveta Upside Down. 
  • Na ktorý kultový horor štvrtá séria najviac odkazuje.
Domov
Zdieľať
Diskusia