Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. augusta 2022, 9:30
Čas čítania 6:33
Dominik Vetrák

O týchto 10 skvelých filmoch si možno ani nepočul. Neboli v kinách ani na streamingu, no kvalitou prekonajú aj tvojich miláčikov

FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE FILMY NOVÉ FILMY PORAĎTE DOBRÝ FILM
Uložiť Uložené

Týchto 10 filmov sa v roku 2022 nedostalo do slovenských kín. Je to však veľká škoda, keďže sú úžasné.

Každý rok sa do slovenských či českých kín nedostane veľké množstvo úžasných filmov. Buď ich americkí distribútori a tvorcovia vôbec nepošlú do ostatných regiónov, alebo ich slovenskí distribútori odmietnu zaradiť do distribúcie. Stalo sa to napríklad s jedným z najlepších filmov roka Everything, Everywhere, All at Once (Všetko, všade, naraz).

Distribučná spoločnosť Bontonfilm snímku do našich kín poslala až štyri mesiace po oficiálnej premiére, keď už v zahraničí plnila nadpisy filmových webov, zbierala nadšené ohlasy a v kinách slušné tržby. Bohužiaľ, mnoho skvelých filmov nemá ani toľké „šťastie“ a slovenskí diváci sa o nich vôbec nedozvedia.

Odporúčané
20 najlepších seriálov od Netflixu 20 najlepších seriálov od Netflixu 5. augusta 2022, 9:30

Aj preto sme si množstvo z takto chválených snímok napozerali a dali sme dokopy výber 10 najzaujímavejších a najlepších celovečerákov roka 2022, ktoré by si mal vidieť, hoci si o nich možno ani len nepočul.

Niektoré z nich by sa dokonca mohli prebojovať do rebríčka doterajších 10 najlepších filmov roka celkovo. Ak sa chceš dozvedieť, ktoré to sú, a podporiť našu snahu prinášať ti tipy na filmy a seriály, ktoré takmer nikto iný nerieši a neodporúča, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+. 

Pod názvom filmu nájdeš meno režiséra a priemerné hodnotenie na Rotten Tomatoes od desiatok až stoviek kritikov. 

1. Worst Person in the World

(Réžia: Joachim Trier; RT hodnotenie: 8,7/10; 2 h a 7 minút)

Film si môžeš pozrieť na Youtube za 4 €.

Julie je mladá žena, ktorá má problém ujasniť si svoje priority vo vzťahu a v kariére. Prebíja sa životom, láskami, rôznymi prácami a hľadá samu seba. Julie rozhodne nie je najhorší človek na svete, čo si divák môže pomyslieť pri prečítaní názvu drámy. Nie je však ani veľký dobrák a urobí niekoľko rozhodnutí, s ktorými množstvo divákov nebude súhlasiť. 

Snímka zachytáva jej život naprieč viacerými rokmi a vzťahmi a sústreďuje sa na vykreslenie komplexného života Julie. Film má pomalé tempo a rozhodne nie je pre divákov, ktorí obľubujú výhradne akčné filmy. Je plný dramatických a ku koncu aj emotívnych momentov a dokáže ti prehovoriť do duše. Nie každého to však bude baviť sledovať až do konca. 

2. The Unbereable Weight of Massive Talent 

(Réžia: Tom Gormican; RT hodnotenie: 7,2/10; 1 h a 46 minút)

Film si môžeš kúpiť na Amazon Prime Video.

The Unbearable Weight of Massive Talent je najnovší film herca Nicolasa Cagea, v ktorom hrá samého seba. The Unbearable Weight of Massive Talent je aj napriek svojej metapodstate zrejme jeho divácky a masovo najprístupnejším a najzábavnejším filmom posledných rokov.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Film je kvalitnejší v prvej polovici. Nicolas Cage v nej potrebuje peniaze, a tak kývne na ponuku španielskeho milionára Javiho (Pedro Pascal), ktorý mu dá milión dolárov, ak s ním strávi niekoľko dní. Cage sa na to najskôr necíti, ale keď Javiho spozná, hneď sa s ním skamaráti a začnú sa baviť. Tvorcovia v druhej polovici spravia zo snímky béčkový akčný špionážny film, čo je trochu škoda, ale stále je to zábavné.

3. Men

(Réžia: Alex Garland; RT hodnotenie: 6,6/10; 1 h a 40 minút)

Film si môžeš požičať na Amazon Prime Video a Apple TV.

Scenárista a režisér Alex Garland (Ex Machina, Annihilation) je s každým ďalším filmom menej doslovný a viac mysteriózny. V dráme Men kombinuje viaceré témy a rozprávačské prvky do celkom provokatívneho celku s množstvom rôznych významov. Na prvé pozretie pravdepodobne nepochopíš a nezachytíš všetky skryté odkazy snímky. 

Film okrem iného zachytáva utrpenie žien, ktoré sa od počiatku vekov stretávajú s tým, že ich muži neprávom obviňujú z nešťastí, katastrof či hocijakej maličkosti. Veľa ti o vyznení snímky prezradí to, že každá mužská postava vyzerá rovnako – s tvárou herca Roryho Kinneara. Dej sleduje ženu (Jesse Buckley), ktorá sa potrebuje psychicky „vyliečiť“ z nedávnej tragickej udalosti.

Príbeh sa však čoskoro zvrtne a režisér ťa množstvom metafor možno dosť zmätie. Ak máš rád filmy, ktoré nie sú doslovné, skrýva sa v nich veľa odkazov a sú vizuálne podmanivé (Men nie je veľmi zábavný film, ale nakrútený je veľmi profesionálne), možno sa ti Garlandova novinka zapáči. 

4. Mad God

(Réžia: Phil Tippett; RT hodnotenie: 7,8/10; 1 h a 23 minút)

Film si môžeš požičať na Amazon Prime Video.

Phil Tippett, legendárny hollywoodsky maskér, tvorca kulís a počítačových trikov, pracoval posledných 30 rokov na svojom veľkolepom diele – hybride stop motion a hraného filmu Mad God. 

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Snímka zobrazuje planétu v postapokalyptickom období so zničenými mrakodrapmi a s príšerami. Tippett a desiatky jeho pomocníkov v štábe vytvorili úžasné kulisy z amatérskych, ale aj profesionálne pôsobiacich predmetov a pomôcok.

Z minima dokázali vyťažiť maximum a v každom zábere tak divák môže nájsť nejaký úžasný či prepracovaný vizuálny detail. V celom filme nepadne jediné slovo, a tak sa tvorcovia na sto percent spoliehajú výhradne na zvukové efekty a ohromujúci vizuál. 

5. Jackass Forever

(Réžia: Jeff Tremaine; RT hodnotenie: 7,1/10; 1 h a 36 minút)

Film si môžeš pozrieť na Amazone, Youtube či Apple TV za 4 eurá.

Jackass je partia kamarátov, ktorí si dobrovoľne ubližujú a nakrúcajú sa pri tom. Najnovšia časť je obzvlášť brutálna, a to hlavne pre mužské publikum. Vo filme je totiž množstvo scén zobrazujúcich násilie páchané na mužských genitáliách. Ako to už býva, nové Jackass nie je nič pre slabé žalúdky. 

Na filme sa však kráľovsky pobavíš, teda v prípade, že máš rád „záchodový humor“, prankovanie a celkový štýl Jackass. Starí veteráni z partie privítali aj nových mladých členov, ktorí sa do Jackass veľmi hodia a prinášajú nový element v podobe „doberania si“ nových členov. Na Netflixe nájdeš aj Jackass 4,5, čo je doplnkový film zostrihaný zo zvyšných, nepoužitých záberov a je rovnako dobrý ako základná verzia. 

6. Mass

(Réžia: Fran Kranz; RT hodnotenie: 8,3/10; 1 h a 50 minút)

Film si môžeš požičať na Amazone za 3 eurá.

Dva manželské páry sa stretnú po rokoch od tragickej udalosti, aby sa pokúsili porozumieť si. Z názvu filmu si vieš odvodiť, o čom snímka asi bude, no neradi by sme to prezrádzali.

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Priprav sa na tragický, smutný a depresívny pohľad do duše a životov ľudí, ktorí hľadajú odpovede na niečo, čo nikto nedokáže vysvetliť a ospravedlniť.

Ide o minimalistický film, ktorý sa odohráva v jednej miestnosti a v ktorom spolu neustále vedú konverzáciu štyri dosť odlišné osoby. Odporúčame vyhnúť sa aj traileru. Kvalita drámy je o to impozantnejšia, že ide o režijný debut herca Frana Kranza. 

7. Licorice Pizza

(Réžia: Paul Thomas Anderson; RT hodnotenie: 8,4/10; 2 h a 13 minút)

Film si môžeš pozrieť na Youtube za 5 eur.

Snímka zachytáva dospievanie mladého Garyho (Cooper Hoffman, syn zosnulého Seyomura Hoffmana) v 70. rokoch minulého storočia. Gary je podnikavý a skúša rozbiehať rôzne biznisy, pri čom mu pomáha jeho dlhoročná kamarátka Alana, do ktorej je zaľúbený, odkedy ju spoznal. Ona je však oveľa staršia a zo začiatku s ním nechce nič mať. Ich vzťah v priebehu deja zažije viaceré ťažkosti, skúšky a úskalia, ale aj radostné chvíle.

Licorice Pizza je feel good film. Je však príliš pomalý a niektoré jeho sekcie nás nebavili (napríklad celá pasáž s hercom Seanom Pennom). Miestami to pôsobí, akoby si sledoval viaceré rozdielne filmy naraz, vo výsledku ťa však očarí retro atmosféra a skvelé herecké výkony vrátane malej roly Bradleyho Coopera. 

8. A Hero

(Réžia: Asghar Farhadi; RT hodnotenie: 8,2/10; 2 h a 7 minút)

Film si môžeš požičať na Amazone za 5 eur.

Asghar Farhadi je v súčasnosti najznámejším iránskym režisérom. Jeho novinka rozpráva príbeh o Rahimovi, ktorý sa dostal do väzenia po tom, čo nebol schopný splatiť dlh. Počas priepustky na slobodu zistí, že jeho žena našla tašku plnú zlatých mincí. Rahim sa rozhodne nájsť ich majiteľa a vrátiť ich. 

Odporúčané
Nové filmy a seriály v septembri 2023 Nové filmy a seriály v septembri 2023 31. augusta 2023, 9:30

Jeho skutok si všimnú médiá a urobia z neho hrdinu. Na jeho dobrote sa priživí aj väznica, v ktorej si odpykáva trest, a Rahim je razom centrom mnohých celoštátnych diskusií. Režisér Farhadi tentoraz ukazuje na dobro v ľudskej spoločnosti, no nezabudne ho kritizovať. Film dokáže zaútočiť na emócie diváka a ponúka aj niekoľko dejových zvratov. 

9. On the Count of Three

(Réžia: Jerrod Carmichael; RT hodnotenie: 7,1/10; 1 h a 26 minút)

Film si môžeš požičať na Apple (iTunes).

On the Count of Three je nezávislá čierna komédia s depresívnymi témami. Film natočil Jerrod Carmichael ako svoj režijný debut a dosť sa mu podaril. Stredobodom deja sú dvaja skvelí kamaráti, ktorí už viac nechcú žiť. Dohodnú sa teda, že sa navzájom zastrelia. Ešte predtým však chcú vo svete vykonať nejaké dobro, a tak sa rozhodnú zabiť detského psychológa, ktorý v minulosti sexuálne zneužíval jedného z nich.

Film sa okrajovo zaoberá témami samovraždy a psychických ťažkostí a ponúka aj sarkastický, trefný a často vtipný komentár týkajúci sa vlastníctva a držania zbraní v USA. Snímke kraľujú skvelé herecké výkony Jerroda Carmichaela a Christophera Abbotta. 

10. Red Rocket

(Réžia: Sean Baker; RT hodnotenie: 7,1/10; 2 h a 7 minút)

Film si môžeš požičať na Youtube za 5 eur.

Sean Baker, režisér Florida Project, natočil drámu o vyhasnutom pornohercovi Mikeym. Ten sa vracia do svojho rodného mesta. Je švorc a útočisko hľadá u svojej bývalej priateľky. Popritom však koketuje s mladým dievčaťom, ktoré chce dostať do pornopriemyslu a využiť ho na získanie peňazí. Predáva aj drogy a pomaly už všetko nasvedčuje tomu, že sa mu podarí z mesta odísť a žiť bohabojnejší život. 

Odporúčané
10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 8. júla 2023, 16:00

Red Rocket je síce viac než dve hodiny dlhý film, ale po celý čas je zaujímavý nielen dejom, ale aj spracovaním. Herec Simon Rex, ktorého si pamätáš akurát tak zo Scary Movie, svojím bravúrnym hereckým výkonom prekvapil asi všetkých.

Nebojí sa hrať slizkého a podlého pornoherca a okrem jeho negatívnej stránky sa mu podarilo zachytiť aj jeho ľudskú tvár, takže mu budeš prirodzene fanúšikovať, aj keď si to nezaslúži. Záver filmu je vynikajúci a dokonale odráža priebeh celého deja a Mikeyho rozhodnutí. 

Ak sa ti páčia nezávislé filmy či menšie originálne projekty, daj šancu aj iným tohtoročným filmom, ako Fresh, Bodies Bodies Bodies, Brian and Charles, X, Men (od režiséra Alexa Garlanda) či After Yang. Veľmi odporúčame aj nesmierne kvalitný, dejovo bohatý, akčný a bizarný bollywoodsky film RRR, ktorý nájdeš na Netflixe. 

Domov
Zdieľať
Diskusia