Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2022, 18:49
Čas čítania 0:58
Adam Novosad TASR

WHO varuje: Vo svete potvrdili už 780 prípadov opičích kiahní. Nové infekcie sa neobjavujú už len u kontaktov nakazených

WHO varuje: Vo svete potvrdili už 780 prípadov opičích kiahní. Nové infekcie sa neobjavujú už len u kontaktov nakazených
Zdroj: TASR/AP
NEWS OPIČIE KIAHNE
Uložiť Uložené

Riziko je podľa WHO mierne, ale už sa objavujú výpadky v sledovaní reťazca prenosu.

Laboratóriá potvrdili už 780 prípadov nákazy opičími kiahňami v 27 krajinách, v ktorých sa toto ochorenie bežne nevyskytuje. Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá hodnotí globálne riziko spojené s týmto ochorením ako mierne.


Spomínaných 780 prípadov bolo zaznamenaných v neendemických krajinách od 13. mája do konca minulého týždňa. Podľa WHO je tento počet prípadov však zrejme podhodnotený. „Je vysoko pravdepodobné, že aj iné krajiny zaznamenajú výskyt prípadov a že sa tento vírus bude ďalej šíriť,“ vysvetľuje organizácia. 


Medzi krajiny s najvyšším počtom prípadov nákazy opičími kiahňami patrí Británia (207 prípadov), nasledujú Španielsko (156), Portugalsko (138), Kanada (58) a Nemecko (57). Okrem európskych a severoamerických krajín bolo niekoľko prípadov opičích kiahní zaznamenaných aj v Argentíne, Austrálii, Maroku a Spojených arabských emirátoch.

Ruky pacienta s opičími kiahňami, na ktorých sa objavuje charakteristická vyrážka, počas rekonvalescencie.
Ruky pacienta s opičími kiahňami, na ktorých sa objavuje charakteristická vyrážka, počas rekonvalescencie. Zdroj: TASR/AP


V prípade neendemických krajín pritom stačí len jeden zaznamenaný prípad na to, aby sa krajina považovala za ohnisko nákazy tohto ochorenia.


„Niektoré krajiny hlásia, že nové prípady sa už neobjavujú iba medzi kontaktmi ľudí, u ktorých bola nákaza potvrdená už predtým. To naznačuje, že pre nezistenú cirkuláciu vírusu zrejme dochádza k výpadkom v sledovaní reťazca prenosu,“ konštatuje zdravotnícka organizácia.


WHO uviedla, že riziko pre verejné zdravie v súvislosti s opičími kiahňami sa zvýši až po tom, ako sa toto ochorenie stane rozšíreným ľudským patogénom v krajinách, v ktorých sa bežne nevyskytuje.

Odporúčané
TOP 3 vo štvrtok: OĽaNO odmieta požiadavky SaS, Boris Johnson rezignuje a na Slovensku je prvý prípad opičích kiahní TOP 3 vo štvrtok: OĽaNO odmieta požiadavky SaS, Boris Johnson rezignuje a na Slovensku je prvý prípad opičích kiahní 7. júla 2022, 20:00

V neendemických krajinách nebolo zaznamenané žiadne úmrtie spojené s opičími kiahňami. V afrických krajinách, v ktorých sa toto ochorenie bežne vyskytuje, však za prvých päť mesiacov tohto roka zaznamenali už najmenej 66 úmrtí.

Domov
Zdieľať
Diskusia