Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júna 2022, 9:11
Čas čítania 1:06
Viktor Kniš TASR

Ruský novinár predáva svoju Nobelovu medailu, zisk venuje Ukrajine. Aktuálna ponuka je 512-tisíc dolárov

Ruský novinár predáva svoju Nobelovu medailu, zisk venuje Ukrajine. Aktuálna ponuka je 512-tisíc dolárov
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Nobelovu cenu Muratov získal za úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru.

Šéfredaktor nezávislých novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov poskytol do dražby medailu, ktorá patrí k jeho Nobelovej cene za mier za rok 2021. Výťažok z predaja pôjde na pomoc ukrajinským utečencom, informovala vo štvrtok stanica Slobodná Európa.


Aktuálna ponuka za medailu, ktorá sa bude dražiť 20. júna, je 512 000 dolárov, uvádza na svojej webovej stránke americká aukčná spoločnosť Heritage Auctions so sídlom v Texase.


Nobelovu cenu Muratov získal za úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru.


Muratov oznámil, že peniaze získané z dražby medaily sa použijú na pomoc ukrajinským utečencom, ktorí museli po 24. februári opustiť svoju vlasť v dôsledku ruskej invázie a pokračujúcich bojov.


Celý rozsah ukrajinskej utečeneckej krízy je ťažké vyčísliť, avšak omnoho viac presahuje akúkoľvek inú utečeneckú krízu v Európe od konca druhej svetovej vojny – podľa odhadov Organizácie Spojených národov opustilo krajinu už 6,6 milióna ľudí.


Od začiatku marca sa Novaja gazeta vyhýbala informovaniu o dianí na Ukrajine z dôvodu oficiálnej ruskej cenzúry a hrozby trestného stíhania novinárov, ktorí nedodržiavajú vládnu líniu. Koncom toho istého mesiaca ukončila svoju činnosť úplne.


Novaja gazeta vznikla v roku 1993 a jej spoluzakladateľom bol i bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov.


Tlačené vydanie novín sa začiatkom mája vrátilo na pulty stánkov, tentoraz však v Lotyšsku a pod názvom Novaja gazeta Europe. Pripravujú ich redaktori týchto novín, ktorí utiekli do zahraničia. Periodikum je podľa redakcie dostupné aj v Estónsku.

Domov
Zdieľať
Diskusia