Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2022, 12:30
Čas čítania 5:01
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov z festivalu Cannes 2022

FILMY A SERIÁLY CANNES
Uložiť Uložené

To najlepšie, čo diváci a recenzenti videli na filmovom festivale v Cannes.

Filmový festival v Cannes je azda najprestížnejším spomedzi všetkých. Koná sa raz ročne a tento rok jeho návštevníci mohli okrem herca Toma Cruisa promujúceho blockbuster Top Gun: Maverick so stíhačkami a s helikoptérou, na ktorej sám priletel, vidieť aj množstvo kvalitných a zaujímavých filmov.

Odporúčané
Ako sa natáčal film Top Gun: Maverick? Lietali herci skutočne v stíhačkách a ako natočili scény v kokpitoch? Ako sa natáčal film Top Gun: Maverick? Lietali herci skutočne v stíhačkách a ako natočili scény v kokpitoch? 5. júna 2022, 12:30

V dnešnom článku si predstavíme 10 tých najzaujímavejších, ktoré sa pravdepodobne budú biť o pozície v rebríčkoch najlepších filmov roka. Top 10 sme vyberali na základe hodnotení recenzentov a divákov, ktorí tieto počiny videli.

Chceš si u nás prečítať viac takýchto výberov kvalitných filmov, ktoré médiá ignorujú, hoci sú často lepšie ako väčšina hollywoodskych blockbusterov? V tom prípade nás podpor a staň sa členom klubu Refresher+. 

1. Triangle of Sadness (réžia: Ruben Östlund)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 7,8/10

Dĺžka: 2 h a 22 min.

Švédskeho režiséra Rubena Östlunda možno poznáš ako autora skvelej drámy Štvorec, s ktorou takisto hviezdil práve na festivale v Cannes. Jeho najnovšia čierna komédia sa volá Triangle of Sadness a jednu z hlavných úloh v nej hrá Woody Harrelson. Diváci snímku ospevujú od začiatku festivalu. Koniec koncov po skončení premietania jej podľa The Independent venovali osemminútový potlesk v stoji.

Östlund komédiu pripravoval veľmi dlho. Hovorí sa v nej totiž po anglicky, čo nie je jeho rodný jazyk. Bál sa, aby vtipy a humor po preložení do angličtiny nestratili význam, ale nakoniec to podľa recenzentov zvládol. 

Čierna komédia rozpráva príbeh celebritného páru počas plavby na luxusnom trajekte. Satirický film sa podľa divákov vysmieva životnému štýlu boháčov, influencerov, ale aj absurdným rodovým stereotypom dneška.

2. Close (réžia: Lukas Dhont)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 8,6/10

Dĺžka: 1 h a 45 min.

Tínedžeri Rémi (Gustav De Waele) a Leo (Eden Dambrine) sú kamarátmi od útleho detstva. Jeden pre druhého sú „bratom“, no to sa zmení, keď sa ich spolužiaci spýtajú, či spolu chodia. Leo začne Rémiho od seba odsúvať. Ten zareaguje spôsobom, ktorý zapríčiní veľkú tragédiu. Zvyšok filmu sa zameriava na Lea, ktorý celé mesiace prežíva v tichosti, a divák spoločne s ním sleduje jeho emócie a túžby, ktorým poriadne nerozumie. 

3. Aftersun (réžia: Charlotte Wells)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 9,3/10

Dĺžka: 1 h a 41 min.

Z festivalu v Cannes sa ozývajú názory divákov, že ide o jeden z najlepších režijných debutov, aké kedy videli. Charlotte Wells natočila dojemný a komplexný príbeh o 11-ročnej Sophie (herecký debut v podaní Francescy Corio), ktorá je na dovolenke so svojím otcom v 90. rokoch minulého storočia. 

Odporúčané
10 filmov, ktoré dostali v Cannes najdlhšie standing ovation v histórii. Niektoré z nich boli podpriemerné filmy 10 filmov, ktoré dostali v Cannes najdlhšie standing ovation v histórii. Niektoré z nich boli podpriemerné filmy 3. júna 2023, 12:30

Príbeh sa začína ako obraz šťastného detstva, no divák čoskoro zisťuje, že Sophie si spomína na svoje detstvo s otcom a sleduje zábery z videokaziet, aby si tak lepšie spomenula, aké to bolo v skutočnosti. S každým ďalším záberom a pohľadom do minulosti si uvedomuje, že aj keď sa jej otec celý čas snažil, bojoval popritom so svojimi vlastnými démonmi. 

Cannes Festival najlepšie filmy
Zdroj: A24

4. Armageddon Time (réžia: James Gray)

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115854 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia