Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2022, 7:31
Čas čítania 0:37
Jakub Paulík TASR

Lídri sa dohodli: Európska únia zablokuje dve tretiny ropy z Ruska. Chce vyvinúť maximálny tlak na ukončenie vojny

Lídri sa dohodli: Európska únia zablokuje dve tretiny ropy z Ruska. Chce vyvinúť maximálny tlak na ukončenie vojny
Zdroj: Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA RUSKO SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Embargo bude platné iba na ropu, ktorá sa do krajín EÚ dopraví po mori.

Lídri Európskej únie sa v neskorých pondelkových hodinách dohodli na čiastočnom embargu na ropu dovážanú z Ruska. Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela pôjde o dve tretiny celkového dovozu.

Embargo bude platné na ropu dovážanú po mori a dohoda zahŕňa dočasné výnimky na dodávky cez potrubia. Michel tvrdí, že tento krok bude prerušením obrovského financovania vojenskej mašinérie, čím sa vyvinie „maximálny tlak na Rusko s cieľom ukončiť vojnu“. 

Anketa:
Myslíš, že tento krok EÚ napomôže k ukončeniu vojny na Ukrajine?
Áno.
Nie.
Áno.
27 %
140 Hlasov
Nie.
73 %
370 Hlasov

Čiastočné embargo na ropu je súčasťou šiesteho sankčného balíčka voči režimu Vladimira Putina, ktorý stojí za vojnou na Ukrajine. Proti návrhu bolo hlavne Maďarsko. Sankčné balíčky Európskej únie doposiaľ okrem iného zasiahli viac než 1 000 osôb vrátane prezidenta Vladimira Putina, členov ruskej vlády, množstva oligarchov, ďalej banky aj oblasť uhoľného priemyslu.

Cieľom sankcií je zastaviť nepriame podporovanie vojny na Ukrajine odstrihnutím Ruska od veľkého množstva financií. Ďalším dôvodom je odstrihnutie sa od závislosti od ruských surovín, ktoré Vladimir Putin už v minulosti využíval ako zámienku na vyhrážanie sa štátom EÚ.

Odporúčané
Hadí ostrov. Prečo je ukrajinský kus skaly v Čiernom mori taký dôležitý? Rusi naň vozia ťažkú techniku, Ukrajinci ho bombardujú Hadí ostrov. Prečo je ukrajinský kus skaly v Čiernom mori taký dôležitý? Rusi naň vozia ťažkú techniku, Ukrajinci ho bombardujú 29. mája 2022, 14:30
Späť
Zdieľať
Diskusia