Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2022, 9:30
Čas čítania 5:40
Adam Novosad

Fínsku premiérku vychovali v „dúhovej rodine“, šokovala fotkou bez podprsenky a robila pokladníčku. Kto je Sanna Marinová?

ZAUJÍMAVOSTI FÍNSKO NATO ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Obidve ženy pochádzajú z opačných pomerov, no v dnešnej situácii vedú svoje krajiny ruka v ruke do NATO.

Na čele obidvoch krajín, ktoré sa chystajú vstúpiť do NATO, stoja ženy. Zatiaľ čo fínska premiérka Sanna Marinová nie je historicky prvou ženou na čele fínskej vlády, Magdalena Anderssonová drží tento titul v susednom Švédsku. 

Obidve pochádzajú z opačných pomerov, zažili rozdielne prostredie aj výchovu, no dnes si vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu rozumejú viac ako dobre. Spoločnými silami chcú ruka v ruke doviesť Fínsko aj Švédsko do Severoatlantickej aliancie. 

Ani jedna však za sebou nemá politickú kariéru bez kontroverzií a škandálov. Marinová sa stala premiérkou ako 34-ročná, stihla znechutiť malú časť Fínov fotkou v saku bez podprsenky a nechala si za potraviny platiť zo štátneho rozpočtu, zatiaľ čo Anderssonová zaskočila časť Švédov ráznym prístupom k imigrantom, ale aj tým, že sa jej prvé pôsobenie na poste premiérky skončilo už po pár hodinách.

Fínska premiérka Sanna Marinová a predseda Európskej rady Charles Michel diskutujú počas stretnutia v Helsinkách v stredu 25. mája 2022.
Zdroj: TASR/AP

Spoločne vstupujeme do NATO ako dva bratské národy

Fínsko a Švédsko dlho zostávali neutrálnymi krajinami, no keď padlo rozhodnutie vstúpiť do Severoatlantickej aliancie, obidva štáty sa automaticky rozhodli spojiť a všetkými krokmi prejsť spoločne.

Odporúčané
Nikola nechala prácu hovorkyne a odišla do Fínska robiť barmanku: Na ulici ma obiehajú ľudia na lyžiach, Fíni vás vôbec neriešia Nikola nechala prácu hovorkyne a odišla do Fínska robiť barmanku: Na ulici ma obiehajú ľudia na lyžiach, Fíni vás vôbec neriešia 12. februára 2024, 12:30

„Fínsko a Švédsko súhlasili s tým, že celým procesom prejdeme ruka v ruke a spoločne podáme prihlášku,“ oznámila verejnosti švédska premiérka Magdalena Anderssonová pred pár týždňami, keď ju v Štokholme navštívil fínsky prezident Sauli Niinistö. Ten už doma vo Fínsku spoločne s premiérkou Sannou Marinovou verejne vystúpil v prospech vstupu do NATO.

Spoločný vstup do NATO je síce významným krokom pre obidve krajiny, lenže v minulosti už Fínsko spolu so Švédskom viackrát ukázali, že označenie „bratské národy“ si právom zaslúžia. „Švédsko a Fínsko majú dlhú spoločnú históriu. Teraz už máme aj spoločnú budúcnosť,“ skonštatovala švédska premiérka.

Švédsko
Zdroj: TASR/AP

Na jeseň roku 2020 sa musel vtedajší švédsky premiér Stefan Löfven ospravedlniť z účasti na zasadnutí Európskej rady, kde sa stretávajú šéfovia vlád členských krajín Európskej únie, pretože šiel na pohreb svojej zosnulej matky. Neznamenalo to však, že Švédsko na zasadnutí nikto nezastupoval.

Löfven poprosil fínsku premiérku Sannu Marinovú, či odprezentuje švédske postoje k prerokovávaným záležitostiam, s čím Marinová, samozrejme, súhlasila. Takáto bratská výpomoc je v Európskej únii vzácna a v minulosti sa už napríklad stalo, že niekdajšieho slovenského premiéra Petra Pellegriniho zastupoval na rokovaniach v Bruseli český premiér Andrej Babiš.

Fínska premiérka z dúhovej rodiny, ktorú opustil otec alkoholik

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115778 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo znamená, že Sanna Marinová pochádza z dúhovej rodiny. 
  • Ako sa jej matka rozviedla s jej otcom, ktorý bol alkoholik. 
  • Kedy si fínska premiérka musela privyrábať ako pokladníčka či pekárka.
  • Ako Sanna Marinová schytala kritiku za fotku v saku bez podprsenky. 
  • Z akých pomerov pochádza švédska premiérka Magdalena Anderssonová. 
  • Akú prezývku si vyslúžila z čias, keď bola ministerkou financií.
  • Čo rázne odkázala imigrantom v úvodnom prejave, keď sa stala premiérkou.
Domov
Zdieľať
Diskusia