Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2022, 20:19
Čas čítania 1:05
Eduard Starkbauer

Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý ruší vekový strop pre vstup do ruskej armády. Čaká prílev starších a skúsených regrútov

Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý ruší vekový strop pre vstup do  ruskej armády. Čaká prílev starších a skúsených regrútov
Zdroj: TASR/AP
NEWS VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Doteraz ruská armáda na Ukrajinu posielala len vojakov do 40 rokov.

Po vyše troch mesiacoch vojny na Ukrajine zrušilo Rusko maximálny vek pre zápis do ruského vojska. Ruská armáda podľa BBC očakáva zvýšený príliv technicky zdatných civilov vo veku nad 40 rokov. Zákon, ktorý ruší strop 40 rokov pre ruských a 30 pre zahraničných občanov, už stihol podpísať aj prezident Vladimir Putin.

Zákon určuje, že starší regrúti musia byť schopní ovládať technicky náročnú techniku.
Ruská armáda očakáva predovšetkým zisk doktorov, inžinierov a expertov na komunikačné technológie.

Vojenskí experti Západu a Ukrajiny predpokladajú, že ruská armáda mohla v doterajšom priebehu konfliktu prísť už o 30 000 mužov. Britský parlament ponúka konzervatívnejší odhad na úrovni 15-tisíc. Posledné ruské údaje o stratách sú ešte z 25. marca a hovoria o 1 351 obetiach.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Práve v marci priznalo ruské ministerstvo obrany po prvýkrát, že na jej strane bojujú aj civilní regrúti po tom, čo niektorí z nich padli do ukrajinského zajatia. Ministerstvo však deklarovalo, že ide o výnimku a nie dlhodoboú stratégiu.


Ruská armáda má dnes vo svojej až 900-tisícovej armáde približne 400 000 profesionálnych vojakov. Vojenskí analytici predpokladajú, že Rusko by mohlo eventuálne zmobilizovať až 2 milióny mužov.

Ukrajinská armáda má 200 000 aktívnych vojakov a 900 000 rezervistov, ku ktorým sa od 24. februára neustále pridávajú noví dobrovoľníci. Počas aktuálneho výnimočného stavu nemôžu Ukrajinu opustiť muži od 18 do 60 rokov. 

Späť
Zdieľať
Diskusia