Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2022, 20:00
Čas čítania 4:49
Ivan Koribanič

MS 2022 v hokeji: Slovensko po sympatickom výkone prehralo s Fínskom 2 : 4 a na turnaji končí

MS 2022 v hokeji: Slovensko po sympatickom výkone prehralo s Fínskom 2 : 4 a na turnaji končí
Zdroj: TASR/Martin Baumann
ŠPORT FÍNSKO HOKEJ MS 2022 V HOKEJI SLOVENSKÁ HOKEJOVÁ REPREZENTÁCIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Slovensko si po nádejne rozbehnutom zápase nedokázalo postrážiť náskok 2 : 0 a s Fínskom prehralo.

Osemnásť rokov. Presne toľko čaká Slovensko na víťazstvo nad fínskou hokejovou reprezentáciou. Dnes si tieto dve krajiny zmerali sily vo štvrťfinále MS 2022 v hokeji. Fínsko ako víťaz B-skupiny a Slovensko ako posledná krajina postupujúca z A-skupiny. Dnes už vieme, že výhry sa slovenskí hokejisti opäť nedočkali a s Fínmi prehrali 2 : 4. Slovensko okrem nekonečného čakania na výhru proti Fínom čaká aj desať rokov na postup do semifinále na majstrovstvách sveta.

Ak sleduješ MS 2022 v hokeji a chceš byť v aktuálnom dianí, určite sleduj rovnomennú tému. Počas celých majstrovstiev sveta prinášame to najdôležitejšie z ľadu, ale aj mimo neho. Ak sa ti páči športový obsah na Refresheri a chceš podporiť jeho tvorbu, pridaj sa do klubu Refresher+. Získaš neobmedzený prístup k prémiovým článkom a takisto aj ďalšie benefity.

Góóóóóól

Po úvodnom vhadzovaní sa hra začala kúskovať. Aj vďaka zodpovednému prístupu slovenských hokejistov sa Fíni nedokázali dostať do hernej pohody, vďaka čomu nemohli hrať „svoj hokej“. Prvé strely na bránu musel kryť Olkinuora a v útoku boli aktívnejší Slováci.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Fíni mali počas celého zápasu výhodu a nevýhodu v jednom, a to v podobe Nokia arény plnej fínskych priaznivcov. Na jednej strane im dodávali potrebnú podporu, no na tej druhej šlo o veľký tlak na celé mužstvo.

Fíni sa prvýkrát výraznejšie usadili v útočnom pásme po štyroch minútach hry. Akékoľvek pokusy o strelenie gólu však dokázali Slováci zneutralizovať a puk postupne vytlačiť do stredného, prípadne nášho útočného pásma.

Hoci aj Boris Valábik v predzápasovom štúdiu RTVS odporúčal vyčkávať a v prvom rade zodpovedne brániť, Slováci sa snažili hru tvoriť, a to nielen kolektívne, ale aj po individuálnej stránke.

V 6. minúte sa na trestnú lavicu za narazenie dostal Mikael Granlund. Fíni na tomto turnaji ešte v oslabení gól nedostali, pred Slovenskom tak stála veľká výzva – dobyť Olkinuorovu bránu.

Ani napriek zvýšenému úsiliu a viacerým sľubným streleckým pokusom sa Slovákom nepodarilo streliť gól.

Po tom, čo sa nám podarilo dostať z obranného pásma, sa na bránu rútil Mário Grman. Tečovanou strelou sa puk odrazil aj od hokejky 17-ročného Adama Sýkoru a otvoril tak stav stretnutia. Slovensko – Fínsko 1 : 0.

Fíni takmer okamžite po vhadzovaní vytvorili obrovský tlak pred bránou Adama Húsku. Viacerými strelami ho aj ohrozili, no našťastie sa žiaden pokus neocitol za jeho chrbtom. Vzornou defenzívou sme dokázali vytlačiť fínsky nápor a rýchlymi únikmi pohroziť pred fínskou bránou.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Všetky fínske šance „smrdeli“ gólom a hra severanov v útočnom pásme vyzerala, akoby hrali presilovú hru. No aj tak to nebolo Fínsko, na aké sú všetci zvyknutí.

Štyri minúty pred koncom tretiny vyskúšal Olkinuorovu pozornosť Samuel Takáč. Jeho strela mu vypadla a pohotovou dorážkou zvýšil na 2 : 0 Pavol Regenda.

Minútu pred koncom dokázal stav znížiť na 1 : 2 strelou od mantinelu 36-ročný Marko Anttila a pripomenul tak, že do konca zápasu ostáva ešte množstvo času.

Slovensko, MS 2022 v hokeji
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Stále držíme krok

Fínsky tlak z konca prvej tretiny si Suomi do úvodu druhého dejstva nepreniesli. Aktívnejšie začali Slováci a Slafkovský nádejne ohrozil fínsku bránku.

Po vykorčuľovaní spoza vlastnej brány spravil Šimon Nemec hrubú chybu a puk doslova odovzdal medzi kruhmi stojacemu Markovi Anttilovi. Ten sa už nemýlil a vyrovnal stav stretnutia na 2 : 2.

Po vyrovnávajúcom góle tempo zápasu mierne opadlo ako na jednej, tak aj na druhej strane. Mierne aktívnejším mužstvom bolo Slovensko. Po učebnicovej zodpovednosti prišlo v 14. minúte držanie od Martina Fehérváryho a ponúkol tak Fínom prvú presilovú hru.

Fínska presilovka sa niesla v znamení veľkých šancí, ktoré dokázal Adam Húska zneškodniť. V druhej polovici trestu sa Slovákom podarilo viackrát dostať von z obranného pásma. Len pár sekúnd po vypršaní Fehérváryho trestu sa podrazenia dopustil Miro Heiskanen a daroval Slovákom druhú presilovku.

V nej naši hráči neukázali nič, čo by mohlo znamenať strelený gól. Na úkor slovenskej ofenzívy tak vynikla fínska defenzíva.

Záver tretiny sa vďaka agresívnemu fínskemu napádaniu a viacerým šanciam niesol z pohľadu Slovenska v duchu „nech je už koniec“, čo sa napokon aj stalo a tretina sa skončila za vyrovnaného stavu 2 : 2.

Odporúčané
Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka 15. marca 2024, 10:00

„Dôležité je, že sme nedostali ďalší gól. Je to stále vyrovnané a musíme nájsť spôsob, ako sa dostať cez ich obranu. Na krátku prihrávku sú veľmi nebezpeční. Budú vyčkávať ako celý zápas. My musíme pozerať na seba a dúfať, že sa nám to podarí dotiahnuť do víťazného konca,“ povedal Mário Grman v rozhovore pre RTVS.

Slovensko, hokej, MS 2022, slovenská hokejová reprezentácia
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Dokonaný fínsky obrat

Úvod záverečnej tretiny bol opatrný, nikto nedokázal poriadne ohroziť. Po 4 minútach hry sa po peknej fínskej akcii dostal k odrazenému puku pred Húskovou bránou Sakari Manninen. Ten puk nadvihol a strelou popod hornú žrď priviedol Fínov prvýkrát v zápase k vedeniu, a to 3 : 2.

Fíni sa po strelenom góle dostali „na koňa“ a začali hrať svoj herný štýl, no nie nadlho. Hráči Craiga Ramsayho zintenzívnili nápor na fínsku bránu a vytvárali si čoraz viac šancí.  Výsledkom bola nastrelená žrď od Juraja Slafkovského.

Čas sa neúprosne blížil ku koncu, no Slováci nie a nie streliť taký potrebný vyrovnávajúci gól. Dve minúty pred koncom tréneri odvolali Adama Húsku a 6 hráči na ľade sa pokúsili o vyrovnanie. Nedokázali sme sa však výraznejšie presadiť v útočnom pásme, ba čo viac, sekundu pred koncom strelil Saku Maenalanen gól na záverečných 4 : 2.

„Ja som na chalanov veľmi hrdý. Tá ich bojovnosť je fantastická, no rozhodujú skúsenosti. Na Fínoch vidieť, že tými skúsenosťami ten zápas nepustia a dokážu ho rozhodnúť. Chcem všetkých pochváliť, neboli sme až tak ďaleko od toho, aby sme dosiahli niečo výnimočné. Tie skúsenosti, ktoré chalani nabrali na tomto turnaji, našu reprezentáciu posilnia na dlhé roky. Dúfam, že chalanom vyjdú aj tie drafty. O pár rokov bude mať Slovensko veľmi silný tím. Reprezentovať Slovensko na takomto turnaji je vždy výnimočné a som vďačný, že som tu bol,“ povedal Tomáš Tatar v pozápasovom rozhovore pre RTVS.

Odporúčané
KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL 9. marca 2024, 15:30

Do semifinále sa po zápase s Nemeckom (4 : 1) dostalo Česko. V zápase Švédska s Kanadou vstali javorové listy z mŕtvych a dokázali otočiť z 0 : 3 na 3 : 3 a po predĺžení sa Kanada tešila z postupu do semifinále. Tretím postupujúcim sa stali USA, ktoré postúpili do štvrťfinále zo štvrtého miesta, no aj napriek tomu vyradili Švajčiarsko ako víťaza A-skupiny (3 : 0). Semifinálovú štvoricu uzavreli po zápase so Slovenskom aj Fíni.

Najproduktívnejším hráčom turnaja je so 14. bodmi Čech Roman Červenka, ktorý doposiaľ nastrieľal 4 góly a pridal 10 asistencií. V najlepšej „desiatke“ je aj Juraj Slafkovský, konkrétne na 7. mieste. V 8 zápasoch získal 9 bodov za 3 góly a 6 asistencií. Najlepším strelcom slovenského tímu sa stal Pavol Regenda, ktorý strelil 5 gólov.

Semifinálové zápasy sú naplánované na sobotu 28. mája v časoch 13.20 a 17.20 h.
Semifinálové dvojice vyzerajú takto:
Fínsko – USA
Kanada – Česko

Zostava SLOVENSKA proti Fínsku:
Brankári: Adam Húska, Matej Tomek (náhradník)
1. formácia: Peter Čerešňák (A), Martin Fehérváry, Tomáš Tatar (C), Michal Krištof (A) a Juraj Slafkovský
2. formácia: Šimon Nemec, Michal Ivan, Pavol Regenda, Miloš Roman a Samuel Takáč
3. formácia: Mário Grman, Mislav Rosandič, Róbert Lantoši, Alex Tamáši a Adam Líška
4. formácia: Daniel Gachulinec, Adam Jánošík, Adam Sýkora, Andrej Kollár a Mário Lunter

Zostava FÍNSKA proti Slovensku:
Brankári: Jussi Olkinuora, Harri Sateri (náhradník)
1. formácia: Jusso Hietanen, Mikko Lehtonen, Teemu Hartikainen, Sakari Manninen a Mikael Granlund (A)
2. formácia: Mikael Seppala, Miro Heiskanen, Jere Sallinen,  Valtteri Filppula (C) a Toni Rajala
3. formácia: Ville Pokka, Niklas Friman, Joel Armia, Juho Lammikko a Harri Pesonen
4. formácia: Atte Ohtamaa, Esa Lindell, Marko Anttila (A), Hannes Bjorninen a Saku Maenalanen
Domov
Zdieľať
Diskusia