Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2022, 6:46
Čas čítania 0:59
Ema Stanovská

Žena zažila sexuálne obťažovanie vo virtuálnej realite spoločnosti Meta. „Bola som šokovaná, hoci to boli len avatari“

Žena zažila sexuálne obťažovanie vo virtuálnej realite spoločnosti Meta. „Bola som šokovaná, hoci to boli len avatari“
Zdroj: Unsplash/volně k užití
NEWS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Vraj bola aj obeťou homofóbnych urážok a virtuálneho násilia so zbraňou.

Na platforme virtuálnej reality Horizon Worlds spoločnosti Meta niekto sexuálne napadol avatara 21-ročnej výskumníčky. Nezisková organizácia Sumofus, kde výskumníčka pracuje, podala uznesenie, v ktorom žiada, aby spoločnosť znížila rizikovosť metaverza v kontexte ľudských práv.

Redaktori BBC, ktorí si pozreli záznam z incidentu, píšu, že na záberoch boli avatari dvoch mužov, pričom jeden z nich sa k výskumníčke priblížil, mal oplzlé komentáre a ponúkal jej virtuálnu fľašu s alkoholom. Ten druhý stál opodiaľ a prizeral sa. Výskumníčka vraj bola aj obeťou homofóbnych urážok a virtuálneho násilia so zbraňou.

„Jedna časť mňa bola naozaj šokovaná, ale ďalšia časť si pomyslela: Okej, toto nie je moje skutočné telo, toto je avatar. Hovorila som si aj, že ide o naozaj dôležitý výskum a tento záznam musím zachytiť,“ povedala výskumníčka, ktorá skúmala prostredie metaverza.

Aj útok avatara môže byť traumatizujúci

Podľa spoločnosti Sumofusto, ktorá sa zaoberá aj ľudskými právami, je to dôkaz, že Meta potrebuje zabezpečiť v metaverze lepšiu ochranu. Spoločnosť tvrdí, že aj virtuálne útoky môžu byť veľmi traumatizujúce a môžu mať skutočný negatívny vplyv na používateľov. 

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Meta už v minulosti riešila podobné incidenty. Aby zlepšila úroveň bezpečnostných opatrení, zaviedla funkciu Personal Boundary (osobná hranica), ktorá zabraňuje avatarom priblížiť sa k sebe na určitú vzdialenosť a narušiť „osobný priestor avatara“. Vďaka tomu sa môžu vyhnúť neželaným interakciám.

Platforma Horizon Worlds je v súčasnosti dostupná len v USA a Kanade. Avatari na nej majú zjednodušený vzhľad, ktorý pripomína kreslenú postavičku. Do podobného virtuálneho prostredia s cudzími ľuďmi avatarmi sa však môžu dostať aj Slováci.

Domov
Zdieľať
Diskusia