Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. mája 2022, 14:30
Čas čítania 6:22
Lukáš Čelka Kamila Šebestová

Navštívili sme dom hrôzy v Trnave: Necítim ľútosť, máme bonusy ak sa návštevníci pomočia od strachu, hovorí herečka v role mŕtvoly

REFRESHER REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

V opustenom cukrovare na nás čakala večera v podobe živých červov, ale aj lekárska prehliadka ako od Mengeleho.

Keď sa prebrodíme úzkou chodbou, ocitáme sa na toaletách. Modré socialistické kachličky postriekané krvou lemujú steny, z ktorých trčia zhrdzavené a prachom zapadnuté umývadlá. Priestory pôsobia, akoby tu už dlho nikto nebol. Aspoň nie niekto živý.

Za prvou murovanou priečkou zazrieme v tme predmet väčších rozmerov. Podídeme k nemu bližšie a zisťujeme, že ide o vaňu vystlanú odrezanými ľudskými končatinami. Nad ňou visia dve zrkadlá postriekané krvou s ťažko čitateľnými krvavými nápismi. Vykročíme teda vpred – ešte bližšie k oltáru smrti, aby sme si ich mohli prečítať. „Ukry sa!“ stojí na jednom z nich. Skôr, než stihneme rozlúštiť aj druhý nápis, v odraze vidíme, ako sa za našimi chrbtami mihne silueta postavy.

Kúpeľňou hrôzy sa začne ozývať hlboký démonický krik a rinčanie naostrenej sekery. „Musíme sa skryť,“ hystericky vyhlásim a začnem sa brodiť kachličkovým labyrintom. Noha sa mi sem-tam v rýchlosti pošmykne na krvi a rukami narážam do zakrvavených postáv s odťatou hlavou. Keď démon vtrhne do uličky, s Kamilou sa schováme v chladnom kúte niekdajšej sprchy. Nasleduje ticho pred búrkou. Náš hlasný dych a tlkot sŕdc preruší len agresia démona, ktorý hlava-nehlava búši do mŕtvych tiel.

Odporúčané
Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri 17. marca 2024, 12:30

Zastane tesne pri nás. Po chrbte nám prechádza mráz. „Psst,“ ukážem rukou na kolegyňu Kamilu. Už tak-tak sa načahuje smerom k nám, keď ho zrazu niečo vyruší a rozbehne sa opäť do temnej uličky. „Sme v bezpečí. Aspoň nateraz.“

Zakrvavená kúpeľňa hrôzostrašnej školy.
Zakrvavená kúpeľňa hrôzostrašnej školy. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Ešte predtým, než sa s nami vydáš do útrob domu hrôzy, by sme ti radi pripomenuli, že navštevovať tajuplné či zaujímavé miesta môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše dobrodružstvá páčia, môžeš nás podporiť vstupom do klubu Refresher+. Našimi dobrodružstvami ťa počas celého článku budú sprevádzať aj videá priamo zo strašidelného domu. 

Zmluva s diablom

Je krátko po ôsmej hodine a naša posádka práve dorazila do Trnavy – pripravená na desivý zážitok. Do domu hrôzy nachádzajúceho sa v priestoroch bývalého cukrovaru vchádzame cez priemyselný areál, kde nás už čaká náš sprievodca.

Majiteľ Horror House Mário Novák na nás už čakal pred budovou.
Majiteľ Horror House Mário Novák na nás už čakal pred budovou. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Hoci je vonku ešte celkom svetlo, keď uhladený muž s bielymi šošovkami otvorí mohutné kovové dvere smerujúce k recepcii, zaplaví nás tma. Pred nami vidíme len jemne osvetlené priesvitné dvere, po ktorých sa šplhajú tiene rúk. V tom sa na mňa obráti kolegyňa Kamila a zahlási: „Toto bude silná káva.“ Súhlasne prikývnem.  

Odporúčané
Slavomír vyrába sochy z vagín, chodia k nemu aj známe Slovenky. Jeho diela stoja tisícky eur (Reportáž) Slavomír vyrába sochy z vagín, chodia k nemu aj známe Slovenky. Jeho diela stoja tisícky eur (Reportáž) 14. januára 2024, 12:30

Z recepcie sa na chodbu ozýva energická hudba, rovnaká ako tá, ktorá sprevádza na vystúpeniach strašidelných klaunov. Keď do nej vstúpime, ocitáme sa v obrovskej miestnosti plnej stolov, na konci ktorých sa nachádza barový pult a pokladňa. Napravo od pultu je obrovská rakva, ktorú strážia dve kostry.

Pred vstupom do strašidelných priestorov sme museli podpísať zmluvu s diablom.
Pred vstupom do strašidelných priestorov sme museli podpísať zmluvu s diablom. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Muž, ktorý je zároveň aj hlavou celého Horror House, sa zohne pod pult a vytiahne z neho niekoľko papierov. Podá nám ich aj s perom. „Toto je zmluva s diablom, ktorú musí podpísať každý návštevník,“ dodá s tajomným úškrnom.

Prezrádza, že zmluva informuje návštevníkov o tom, že vstupujú do zóny strachu a robia to na vlastnú zodpovednosť. „Je to trochu aj psychológia, ako navnadiť návštevníkov už od príchodu,“ zašepká a prezrádza, že dnes zažijeme príbeh opustenej školy.

Keď máme zmluvy vyplnené, zavedie nás na začiatok prehliadky. Ešte predtým, než sa pustíme na cestu plnú desivých zážitkov, uistí sa, či sme použili toaletu. „Mohli by ste si totiž od strachu pustiť do gatí, nebolo by to prvýkrát,“ zasmeje sa.

Lekárska prehliadka pred vyučovaním

Predtým, než sa naplno vrhneme medzi všetky príšery, sa ocitneme v malej nechutnej ambulancii, kde na nás už čaká lekárka v pokročilom štádiu rozkladu. Odpornému lekárskemu náčiniu, ktoré je už zrejme desiatky rokov vyradené z prevádzky, dominuje zakrvavené stomatologické kreslo.

Práve do neho posadí šialená lekárka Kamilu a je rozhodnutá skontrolovať stav jej chrupu.

Nad našimi hlavami začne blikať neónka osvetľujúca ambulanciu pripomínajúcu Mengeleho brloh. „Len prvá zastávka a ide do tuhého,“ pomyslím si, keď ma z myšlienok vytrhne hlasný zvuk zubárskej vŕtačky. Skoro mi vyskočí srdce z hrude, čo však musí prežívať Kamila?

Moju empatickú chvíľku naruší šialená lekárka, keď Kamilu vyhodí z kresla a zdrapne ma za ruku. „A vám skontrolujeme ktorú dieru? Všetky?,“ opýta sa a začne sa hystericky smiať. Prehne ma cez kreslo, vyhrnie mi tričko a pokúša sa mi stiahnuť nohavice. „Začneme análom,“ pokračuje v nekontrolovateľnom smiechu. Ja sa však nebavím, lebo netuším, kam až je schopná zájsť.

Zatiaľ čo Kamile vyšetrovala lekárka chrup, mne chcela zadnicu.
Zatiaľ čo Kamile vyšetrovala lekárka chrup, mne chcela zadnicu. Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová

Navrhne mi nech poviem záchranné heslo, o ktorom nás informoval muž na pokladni. Nielenže som ho zabudol, ani som ho nebol odhodlaný povedať, a tak nás púšťa ďalej. Vysvetlí, že išlo o skúšku, či sme pripravení báť sa, alebo to môžeme rovno zabaliť. „Prešli ste,“ hystericky sa smeje a ukáže na dvere, kam sa máme ďalej vydať.

Prepadáme z matiky aj z telesnej

Ďalšia miestnosť, v ktorej sa ocitáme, pripomína opustenú školskú triedu. Za katedrou na nás čaká ďalšia živá mŕtvola. Učiteľka matematiky odetá v čiernom s tikom v oku. Len čo zasadneme do lavíc, začne po nás ziapať, lebo údajne meškáme. S ukazovadlom trieska do lavice a kričí z plných pľúc až tak, že na moju tvár dopadajú jej sliny. Aj keď si pomyslíš, aké to je nechutné, oproti tomu, čo sme zažili v ambulancii šialenej lekárky je to stále málo.

V ďalšej miestnosti na nás čakala hodina matematiky.
V ďalšej miestnosti na nás čakala hodina matematiky. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Vystrašenú Kamilu si zavolá pred tabuľu, na ktorú napíše trhanými pohybmi pripomínajúcimi chôdzu zombie príklad. Len čo ho Kamila začne lúštiť, tabuľa padá a vyskočí z nej démon. „Vy ste ho vypustili, vypadnite!“ začne po nás vrieskať matrikárka a ženie nás do ďalšej mies... do záhuby?

Keď prejdeme chodbičkami, dostávame sa do telocvične. Čaká tu na nás opičia dráha. Sme síce rozhodnutí, že sa na ňu vykašleme a pôjdeme po zemi, ale padnú nám oči na nápis na stene: „Zem je láva“.

Neľahké prechádzanie telocvičňou, pri ktorom sme sa zapotili.
Neľahké prechádzanie telocvičňou, pri ktorom sme sa zapotili. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Šplháme sa preto po rozkývaných lanách a preskakujeme cez prekážky. V tom však uvidíme časovač a keďže je nereálne, aby sme to do vypršania limitu stihli, skočíme na zem. Vtedy v miestnosti začne blikať svetlo a spustí sa alarm, ktorý nám trhá uši. Šprintujeme preto ďalej až do kúpeľne spojenej s toaletami. Tu sa len o chlp vyhneme hlavnému „záporákovi“ skrčenému v niekdajšom sprchovom kúte so zakrvavenými kachličkami...

Outlast alias porcia živých červov  

Unavení, vyklepaní na smrť, ale zároveň šťastní, že nás démon v sprche nenašiel, sa presúvame do ďalších dverí. Ešte ani nie sme v cieli a už cítime hnilobný zápach. V diaľke vidíme svetlo a zakrvavenú holohlavú postavu s bielym plášťom. „Kuchár, sme v jedálni,“ poznamená Kamila.

Mŕtvy labužník si zobral do hľadáčika Kamilu.
Mŕtvy labužník si zobral do hľadáčika Kamilu. Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová

Najnechutnejší z prízrakov podíde bližšie k nám a zoberie si do hľadáčika kolegyňu. „Tu ste v mojej kuchyni, kde platia moje pravidlá,“ a zoberie ju za ruku ku kuchynskej doske. Z hrncov trčia zakrvavené končatiny a na táckach je zhnité jedlo, pričom do jednej z odporných surovín kuchár neváha namočiť aj Kamilinu ruku. Keď si ju ide utrieť, spustí drvič odpadu v jej tesnej blízkosti a ona poskočí.

Odrazu sa rýchlym krokom desivý kuchár vyparí a my pokračujeme ďalej chodbou. Na naše prekvapenie, čaká na nás pri výdajnom pulte, aby nám mohol naložiť jeho dobroty. Zavelí, aby sme si každý zobrali tácku a príbor. Keď sme k nemu pristúpili bližšie, na našich táckach pristáli taniere plné živých červíkov: „Tak, a jedzte!“

Gurmánske špeciality mŕtvej kuchyne.
Gurmánske špeciality mŕtvej kuchyne. Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová

Chýbalo len málo, aby som sa nepovracal, keď na nás začne mŕtvy kuchár ešte viac naliehať. „Vám nechutí moja kuchyňa?!“ vrieska a oboch nás sotí do miestnosti bez žiadneho svetla. Po pár krokoch vidíme len siluetu auta, ktoré začne blikať a húkať. Skáču na nás zo všetkých strán muži v kuklách, hodia nás na zem a cez hlavu nám navlečú vrecia. Počujeme len cvaknutie pút. Surovo nás dvíhajú a hádžu ďalej do tmy. Do tmy strachom nasiaknutých stien školy.

Drsné zaobchádzanie s väzňami. V tej chvíli nám nebolo všetko jedno.
Drsné zaobchádzanie s väzňami. V tej chvíli nám nebolo všetko jedno. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Za pomočenie návštevníka prémie

Film prekrúťme o pár hodín neskôr, keď máme (ne)úspešne prejdený celý dom hrôzy. Trvalo nám to síce len necelú hodinku, no i tak mám pocit, že to bola večnosť. Posledná chodbička nás opäť „vypľuje“ na recepcii, tentoraz už zadychčaných od neustáleho behu a plných adrenalínu. Opäť využijeme možnosť dať sa do reči s majiteľom a prevádzkovateľom Horror House – Máriom Novákom.  

Odporúčané
Kysučan Peter je majstrom sveta vo fackovaní. Ukázal mi, ako vypína o 50 kíl ťažších chlapov (Reportáž) Kysučan Peter je majstrom sveta vo fackovaní. Ukázal mi, ako vypína o 50 kíl ťažších chlapov (Reportáž) 14. novembra 2023, 9:30

Prezrádza nám, že týždenne sa v dome hrôzy otočí v priemere päťdesiat až sto návštevníkov. „Môže k nám prísť každý od osemnásť do sto rokov, kto sa odváži a chce uvoľniť svoj stres. Zatiaľ čo v práci alebo na ulici nemôžete kričať z plných pľúc, u nás je to dovolené. Ide o terapiu šokom,“ zasmeje sa s tým, že najstarší návštevník Horror House mal vyše sedemdesiat rokov.

Horror House sme (ne)prežili.
Horror House sme (ne)prežili. Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová

Keďže scény boli naozaj desivé, zaujíma nás, či sa pri ich vytváraní inšpiroval konkrétnymi hororovými filmami. Tvrdí, že pred štyrmi rokmi – počas prvej sezóny, boli miestnosti zariadené práve podľa filmov, avšak dnes už berie inšpiráciu z rôznych zdrojov, dokonca aj od návštevníkov. Podľa jeho slov trvalo postaviť scénu školy približne pol roka, dnes je už vyladená do takej podoby, že stačí zapnúť poistky a herci môžu hrať.

Pri pokladni sa nám podarí odstaviť aj jednu z herečiek Katarínu Čelárovú. Od nej zisťujeme, že hrozivý mejkap si nerobia herci sami, ale pripravujú ho maskérky, ktoré dokážu premeniť človeka na príšeru za približne dvadsať minút. Ako nám prezradila, túto prácu si hneď obľúbila, keďže sama miluje horory.

S návštevníkmi si podľa jej slov zažila už mnoho situácií, pričom sa niektorí z nich dokonca aj pomočili od strachu. „Dostaneme bonus, ak sa nám nejaký návštevník pociká. Snažíme sa ich preto vystrašiť až tak, aby sa to stalo a stáva sa to,“ zasmeje sa s tým, že pri svojej práci nikdy necíti ľútosť.

Odporúčané
Kaviarne Vespa a KeP’s si za 10 rokov získali srdcia Bratislavčanov. Vlastnia ich bývalí obchodní partneri. Toto je ich príbeh Kaviarne Vespa a KeP’s si za 10 rokov získali srdcia Bratislavčanov. Vlastnia ich bývalí obchodní partneri. Toto je ich príbeh 13. októbra 2023, 9:30

Ľútosť, že sme toto miesto navštívili necítime ani my a spokojne môžeme odísť domov. Hoci sme celý čas vedeli, že nič z toho, čo sa dialo, nebolo reálne, atmosféra, ktorú herci pripravili, sa nám vryla pod kožu. Odchádzame preto s vedomím, že o porcii živých červov od mŕtvolného kuchára či o zubnej vŕtačke šialenej lekárky sa nám bude ešte dlho snívať.

Domov
Zdieľať
Diskusia