Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. mája 2022, 18:30
Čas čítania 5:16
Dominik Vetrák

RECENZIA: Top Gun Maverick

RECENZIA: Top Gun Maverick
Zdroj: Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY S DABINGOM TOM CRUISE TOP GUN 2
Uložiť Uložené

Pokračovanie kultového akčného filmu prišlo po 35 rokoch a ide o jeden z najlepších filmov roka.

Réžia: Joseph Kosinski 

Herci: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Ed Harris, Miles Teller

Scenár: Ehren Kruger, Eric Warren Singer a Christopher McQuarrie

Kamera: Claudio Miranda

Dĺžka: 2 hodiny a 11 minút

Pred 36 rokmi dorazil do kín Top Gun. Cítili sme z neho vojenskú propagandu, americký patriotizmus a istú dávku klišé a naivity, no aj napriek tomu šlo o skvelý akčný film s postavami, ktoré si divák okamžite zamiloval. Nakoniec, stvárnili ich herci ako Meg Ryan, Tom Cruise či Val Kilmer. Top Gun dnes je kultový akčný film, no jeho pokračovanie s názvom Top Gun Maverick ho prekonalo o niekoľko levelov.

Odporúčané
10 najlepších epizód seriálu Love, Death & Robots od Netflixu 10 najlepších epizód seriálu Love, Death & Robots od Netflixu 24. mája 2022, 16:30

Najlepší akčný film od Mad Max: Fury Road

Vzhľadom na kvalitu akčných snímok, aké Tom Cruise v posledných rokoch produkuje, to však nie je prekvapenie. Po nadšených recenziách zo zahraničia sa s potleskom v stoji pripájame aj my. Top Gun: Maverick je najlepší akčný blockbuster od čias Mad Max: Fury Road z roku 2015.

Musíš ho vidieť v kine, inak prichádzaš o veľa. Je úžasné, že Tom Cruise bojoval, aby štúdio Paramount neodpremiérovalo snímku na streamingových platformách, ako to v období pandémie robili všetky hollywoodske štúdiá. Namiesto toho čakali dva roky s hotovým filmom v „šuflíku“. Čakanie však stálo za to. 

Top Gun: Maverick recenzia
Zdroj: Paramount Pictures

Dej najnovšieho celovečeráka Toma Cruisa nás zavedie k jeho postave – Maverickovi. Na začiatku snímky testuje špeciálne lietadlo, s ktorým má dosiahnuť rýchlosť Mach 10, čo je desaťnásobok rýchlosti zvuku.

 
Maverickovi sa to podarí, ale naštve tým ďalšieho admirála. V tíme ľudí, ktorí testujú lietadlá, tak síce skončí, no prevelia ho do programu Top Gun, ktorý školí tých najlepších pilotov stíhačiek na svete. Tam narazí na Goosovho syna Roostera (Miles Teller).

Nemusíš vidieť jednotku, aby si si užil pokračovanie

Ak si videl prvú časť, pamätáš si, že Goose zomrel pri nehode a Maverick si to nikdy neprestal vyčítať. Ničí to aj vzťah s Roosterom, ktorému chcel byť náhradným otcom. Pred Maverickom tak stojí ťažká voľba. Zoberie Roostera na náročnú misiu a bude tak riskovať, že zomrie, alebo ho na misiu neodporučí a bude tým riskovať, že mu to Rooster nikdy neodpustí?

Odporúčané
KVÍZ: Šprintujúci Tom Cruise v 10 rôznych filmoch. Spoznáš každý podľa toho, ako uteká na obrázku? KVÍZ: Šprintujúci Tom Cruise v 10 rôznych filmoch. Spoznáš každý podľa toho, ako uteká na obrázku? 21. novembra 2023, 11:00

Dramatická zložka je hnacím motorom pre charakter Mavericka. Tom Cruise tak má priestor ukázať svoje herecké schopnosti v emotívnych scénach a dokazuje, že nie je len sympatický kaskadér v akčných filmoch, ktorý vie hláškovať. Mali sme však dojem, že z dramatickej línie sa dalo z hľadiska scenára vyťažiť oveľa viac.

Top Gun: Maverick recenzia
Zdroj: Paramount Pictures

Rooster mohol mať s Maverickom viac dialógov rozoberajúcich ich vzťah a problémy. Divák totiž už od začiatku vie, že sa nakoniec udobria. Nie je to však dostatočne prepracované a zdá sa to uponáhľané.

Dve maličkosti, pre ktoré film nie je dokonalý

V dvojke má Maverick aj romantický vzťah s postavou Penny (Jennifer Connely). Divák ju nepozná, keďže v jednotke nebola. Hoci je Connely úžasná herečka, jej prítomnosť vo filme nie je v deji dostatočne opodstatnená. Slúži vyslovene na to, aby sa Maverick mal s kým porozprávať o Goosovi a aby vo filme nejaká romantická línia vôbec bola. Top Gun 2 ju však vôbec nepotreboval a boli by sme radšej, keby ten čas sústredil na vzťah s Goosom. 

Okrem nefunkčnej romantickej línie a vzťahu Mavericka s Roosterom však filmu nemáme čo vytknúť. Je napínavý, zábavný, vtipný a nesmierne nostalgický. Na to, aby si si užil Top Gun: Maverick, nepotrebuješ vidieť jednotku, ale rozhodne to pomôže. Minimálne si vďaka tomu užiješ viaceré podarené odkazy. 

Top Gun: Maverick
Zdroj: Paramount Pictures

Nostalgická zložka tu funguje veľmi dobre. Aj keď na ňu tvorcovia trochu tlačili, pôsobila prirodzene. Obzvlášť v prípade scény s Icemanom v podaní herca Vala Kilmera. Ten sa už niekoľko rokov trápi s rakovinou hrdla, pre ktorú nedokáže rozprávať. Tvorcovia to veľmi vkusne a bez prehnaného pátosu premietli aj do filmu. 

Dvojka je oproti jednotke lepšia v každom ohľade vrátane humoru

Na scenári sa podieľal aj Christopher McQuarrie (Mission: Impossible). Najmä v záverečnej polhodine pri humorných scénach znateľne cítiť jeho scenáristický rukopis. Dvojka je tak o dosť vtipnejšia ako jednotka. 

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Pozitívne nás prekvapila aj postava Hangmana. Ten v podstate zastúpil Icemanovu rolu z jednotky a opäť ide o „hajzlíka“, ktorého si obľúbiš. Je veľmi náročné vytvoriť postavu, ktorá sa k sympatickým hrdinom správa zákerne, no divák si ju aj napriek tomu obľúbi. Veľké pričinenie na tom, že sa to tu podarilo, mal aj jej herecký predstaviteľ Glen Powell.

Top Gun: Maverick recenzia
Zdroj: Paramount Pictures

Misiou amerických pilotov vo filme je tentoraz zničenie továrne na urán, ktorá predstavuje nebezpečenstvo pre NATO. Film sa nesnaží odkázať na žiadne minulé ani súčasné konflikty.

Podľa vzoru jednotky tak Maverick a spol. bojujú proti nepomenovanému nepriateľovi bez vlajky nad hlavou, čo vôbec nevadí, keďže táto snímka nemala ambície ani potrebu byť skrytým politickým komentárom. Nemusíš sa teda báť ani prehnaného amerického patriotizmu. 

Nezabudnuteľný kinozážitok, ktorý musíš zažiť v IMAX-e

Konečne sa dostávame k tomu, na čo si zvedavý asi najviac. Podarili sa akčné scény a zábery na skutočné stíhačky? Myslíme, že každému, kto videl čo i len jeden trailer, bolo jasné, že v tomto aspekte film nezlyhá. Finálny produkt premietaný v IMAX sálach je niečo, na čo tak skoro nezabudneme. Tom Cruise a ostatní herci podstúpili extrémne náročné tréningy, aby zvládli natočiť scény v skutočných stíhačkách, a výsledok je neprekonateľný.

Top Gun: Maverick recenzia
Zdroj: Paramount Pictures

Grimasy hercov a autentické správanie ich tiel zažívajúcich preťaženie 5G v kritických situáciách sa nedá zahrať. Herci si tým museli prejsť a zažívať v kokpitoch stíhačiek nepredstaviteľný adrenalín, čo sa odzrkadlilo aj na napínavosti akčných scén. Tuhla ti krv v žilách, keď si sa pozeral, ako Tom Cruise pilotuje helikoptéru medzi horami v snímke Mission: Impossible – Fallout? Priprav sa, že v Top Gun je ten pocit niekoľkonásobne umocnený.

Tomovi Cruisovi musíme všetci urobiť hlbokú poklonu

Producent snímky a hollywoodska legenda Jerry Bruckheimer povedal, že takýto film už asi nikdy nikto nenatočí. Keď Tom Cruise prestane natáčať akčné blockbustery a prestane tlačiť na hollywoodske štúdiá, aby akciu natočili poctivo a bez zeleného plátna na každom rohu, svet kinematografie sa ponorí do veľmi smutnej éry.

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Sledovať hercov v skutočných stíhačkách a vnímať ich bolesť, strach a napätie v očiach je na nezaplatenie. Vďačíme za to Tomovi Cruisovi a jeho odhodlaniu prekonať svoje limity, aby pre divákov vytvoril čo najlepší kinozážitok. 

Top Gun 2.
Top Gun 2. Zdroj: Paramount Pictures

Samotné akčné scény sú skvelo natočené a zostrihané. Vo filme nenájdeš jedinú sekvenciu, počas ktorej by nebolo jasné, čo presne sa na plátne deje. Ako sme spomínali, vrelo odporúčame vidieť ho v IMAX formáte, ktorý rozširuje obraz, vďaka čomu si užiješ nekompromisnú akciu a pohľad na stíhačky v celej ich kráse.

Skvelo natočený je však celý film, nielen akčné scény. Dokazuje to plážová scéna, na ktorú sa úžasne pozerá aj napriek tomu, že v nej o nič nejde. Veľkú zásluhu na skvelom audiovizuálnom pôžitku má aj zvukový dizajn a kvalita zvuku. Spojenie nádherných záberov s dokonalým zvukom v nás vytvára presvedčenie, že z technickej stránky nemáme Top Gunu čo vytknúť, aj keby sme sa o to snažili celý deň. 

Stále sme pritom nespomenuli záverečný tretí akt, v ktorom sa piloti na čele s Maverickom pustia do nebezpečnej misie. Nervy drásajúce prelety so stíhačkami a následné súboje vo vzduchu ťa prilepia k sedačke a možno sa aj ty prichytíš pri tom, ako potichu pištíš nadšením. Bolo nesmierne osviežujúce sledovať akčný blockbuster, ktorého finálny súboj sa netočí okolo modrých lúčov z vesmíru alebo gigantických CGI príšer.

Top Gun: Maverick recenzia
Zdroj: Paramount Pictures

Namiesto toho tvorcovia všetky tie peniaze vrazili do rúk talentovaných a odhodlaných hercov a tvorcov, ktorí natočili úchvatné súboje stíhačiek. Tie pôsobili autenticky a oveľa vzrušujúcejšie než akýkoľvek súboj, v ktorom sa doteraz ocitli Avengers či členovia Justice League. Top Gun: Maverick je splneným snom všetkých fanúšikov akčného žánru.

Odporúčané
Nové filmy a seriály v septembri 2023 Nové filmy a seriály v septembri 2023 31. augusta 2023, 9:30

Cítiť to počas celého filmu, ktorý pôsobí ako akčný film 80. rokov v tom najlepšom možnom zmysle, akurát s rozpočtom a vizuálom, o akých môžu ambiciózni tvorcovia klasických akčných filmov len snívať. 

Filmu Top Gun: Maverick nemáme okrem nedostatočne dobrých romantických a dramatických línií čo vytknúť. Je to perfektný akčný blockbuster a film, ktorý nemá zmysel pozerať v inom ako kinoformáte. Aj preto mu s prižmúrením oboch očí udeľujeme deväť a pol bodu z desiatich.

Zoznam najlepších filmov herca Tom Cruise nájdeš v našej filmovej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia