Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2022, 17:36
Čas čítania 0:54
Tereza Šnajdrová

České dezinformačné weby budú odblokované. Už vraj nepredstavujú hrozbu

České dezinformačné weby budú odblokované. Už vraj nepredstavujú hrozbu
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya/volně k užití
NEWS DEZINFORMÁCIE
Uložiť Uložené

Združenie CZ.NIC prestane blokovať osem dezinformačných webov, ktoré šírili nepravdivé informácie o vojne na Ukrajine. Údajne už nepredstavujú riziko.

Jen den poté, co 24. února začala válka na Ukrajině, zablokovalo sdružení NIC.CZ osm českých dezinformačních webů. Ty totiž o ruské invazi šířily nepravdivé informace a jejich blokace spadala do mimořádného bezpečnostního opatření. Nyní už dezinformační weby údajně nepředstavují hrozbu a budou odblokovány, informuje ČT24.

Hlavním cílem sdružení CZ.NIC bylo zabránit šíření dezinformací spojených s ruskou invazí na Ukrajinu, čehož se dopouštěly i některé české weby. Ty se snažily relativizovat, ospravedlňovat, nebo dokonce schvalovat ruskou agresi, čímž ohrožovaly národní bezpečnost.

Nyní už dezinformační weby údajně nepředstavují hrozbu a během tří měsíců dlouhé blokace klesla i jejich návštěvnost, takže není nutné je i nadále blokovat. „Podle sdružení CZ.NIC již nehrozí bezprostřední ohrožení národní či mezinárodní počítačové bezpečnosti spojené s těmito doménami,“ oznámil mluvčí sdružení Vilém Sládek.

Aby mohla blokace pokračovat, musel by ji schválit soud, policie nebo kompetentní orgán státu. To se však nestalo a provoz osmi českých dezinformačních webů, mezi které patří Aeronet, Protiproud, Ceskobezcenzury, Voxpopuliblog, Prvnizpravy, CzechFreePress, Exanpro a Skrytapravda, bude obnoven.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

„Je pochopitelné, že CZ.NIC na sebe nechce brát odpovědnost za takový zásah, když nemá oporu v zákonném postupu. Snahy státu o vypínání dezinformačních webů jsou dlouhodobé, a proto by měl co nejrychleji vzniknout právní rámec, který to umožní bez poškozování občanských a politických práv. Toho lze dosáhnout s pomocí expertních doporučení, která jsme připravili asi před měsícem,“ dodal právník sdružení Frank Bold Miroslav Crha.

Späť
Zdieľať
Diskusia