Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2022, 15:28
Čas čítania 0:56
Eduard Starkbauer TASR

Západ pošle Ukrajine viac modernejších zbraní. Ruská agresia trvá už tri mesiace

Západ pošle Ukrajine viac modernejších zbraní. Ruská agresia trvá už tri mesiace
Zdroj: TASR/AP
NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Dodávky moderných zbraní potvrdilo Dánsko, Taliansko či Poľsko. Americký minister obrany vyjadril radosť z množstva úplne nových oznámení o poskytnutí bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu.

Lídri západných krajín sa dohodli, že na Ukrajinu pošlú viac zbraní. Spoločné rozhodnutie približne 20 krajín pomôcť Kyjevu brániť sa pred ruskou agresiou oznámil americký minister obrany Lloyd Austin. Do virtuálneho zasadnutia kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny sa zapojilo viac ako 40 krajín. Boje na Ukrajine prebiehajú už celé tri mesiace.

Lloyd Austin naznačil, že na základe dohody takmer päťdesiatky vedúcich predstaviteľov rezortov obrany poputujú na Ukrajinu modernejšie zbrane ako doteraz. Minister, ktorý predstúpil pred novinárov v Pentagóne, odmietol špecifikovať, či USA na Ukrajinu pošlú špičkové mobilné raketomety, o ktoré ich požiadala. 

Spomenul však, že Dánsko súhlasilo s poskytnutím odpaľovacieho zariadenia protilodných rakiet Harpoon a munície slúžiacej na obranu ukrajinského pobrežia. „Mnohé krajiny darujú nesmierne potrebnú delostreleckú muníciu, systémy pobrežnej obrany a tanky a iné obrnené vozidlá. Ďalšie krajiny sa prihlásili s novými záväzkami v oblasti výcviku.“

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Bojové vrtuľníky, tanky a rakety už Ukrajine stihlo darovať Česko. Tento týždeň nové dodávky delostreleckých systémov a munície avizovalo Taliansko, Grécko, Nórsko a Poľsko. Americký minister obrany označil práve delostrelectvo za kľúčový prvok obrany, keďže v ostatných týždňoch sme boli na východe Ukrajiny svedkami vážnych delostreleckých prestreliek.

Domov
Zdieľať
Diskusia