Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2022, 8:30
Čas čítania 3:04
Dominik Vetrák

RECENZIA: Rýchla rota Chipa a Dala v novom filme

FILMY A SERIÁLY CHIP’N’DALE: RESCUE RANGERS FILMY 2022 NOVÉ FILMY
Uložiť Uložené

Mal by si vidieť návrat Rýchlej roty v podaní animovaných postáv Chipa a Dala?

Pamätáš si animovaný seriál Rýchla rota Chipa a Dala? Naše sobotné rána sa bez neho nemohli zaobísť. Keď však spoločnosť Disney oznámila, že s týmito postavami natočí nový film, iba sme sa kyslo zatvárili. V poslednom desaťročí totiž veľké hollywoodske štúdiá oživujú jednu nostalgickú značku za druhou v snahe vyžmýkať z nich peniaze. Stavia na nostalgiu, no zabúdajú na kvalitu.

Odporúčané
RECENZIA: 3. séria Love, Death & Robots RECENZIA: 3. séria Love, Death & Robots 23. mája 2022, 13:30

Duchovný nástupca komédie Who Framed Roger Rabbit?

Po prvom traileri na film Chip and Dale: Rescue Rangers sme však ostali milo prekvapení. Že by si Disney dalo záležať a natočilo kvalitný nostalgický film? Navyše taký, ktorý pôsobí ako duchovný nástupca snímky Who Framed Rogger Rabbit z roku 1988, keď režisér Robert Zemeckis (Forrest Gump, Návrat do budúcnosti) natočil nesmrteľnú klasiku?

Králik Roger v nej čelil obvineniu z vraždy a detektív Eddie Valiant sa snažil očistiť jeho meno, pričom stretol desiatky legendárnych animovaných postavičiek z rôznych filmov a seriálov od viacerých hollywoodskych štúdií. 

Chip a Dale robia niečo podobné. Stretávame ich desiatky rokov po skončení ich animovaného seriálu. Dale sa márne snaží oživiť zašlú slávu a Chip pracuje ako poisťovací agent. Po dlhých rokoch, počas ktorých sa vôbec nerozprávali, ich spojí záhadné zmiznutie kamaráta Montyho Jacka. 

Rýchla rota Chipa a Dalea Disney+
Zdroj: Disney+

Rovnako ako Králik Roger, aj oni vyšetrujú krimiprípad, akurát bez citeľnej ľudskej pomoci. Jedným z najväčších dôvodov, prečo je tento film v najlepšom prípade len duchovným pokračovaním Králika Rogera a nie ďalšou klasikou, je to, že ľudské postavy veľmi neinteragujú s tými animovanými.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Eddie Valiant sa v snímke Who Framed Rogger Rabbit neustále dotýkal animovaných postavičiek, respektíve sa s nimi bil a naháňal, vďaka čomu pôsobil ako súčasť dvoch veľmi odlišných svetov (animovaný a skutočný), ktoré medzi sebou prekvapivo dobre fungujú. 

V novom Chipovi a Dalovi sa však nič také nestane. V podstate ide o animovaný film, v ktorom hrá reálny, ľudský svet a jeho postavy len úlohu pozadia pre príbeh a animované postavy. Chipovi a Dalovi pomáha ľudská detektívka, no na rozdiel od Eddieho Valianta je tuctová, nudná a nevýrazná, pričom nemá takmer žiadny vplyv na dej. 

Ten je veľmi predvídateľný a z hľadiska krimižánru neponúka nič nadpriemerné, ale dá sa vnímať aj z pozitívnej stránky, keďže vo viacerých smeroch kritizuje Hollywood. Tým najzásadnejším je motivácia záporáka – je ním herec, ktorý stvárnil Petra Pana.

Keď zostarol, hollywoodski producenti sa mu obrátili chrbtom a on ostal bez práce. Tvorcovia takto odkazujú na zlé správanie hollywoodskych tvorcov voči detským hercom, ktorých v podstate využívajú a v mnohých prípadoch im aj zničia život.

Rýchla rota Chipa a Dalea Disney+
Zdroj: Disney+

Film si uťahuje aj z klišé a nepodarených prvkov seriálu Rýchla rota a jemne si robí žarty aj z celkovej hollywoodskej produkcie. Tvorcom bolo jedno, či si uťahujú zo spoločnosti Disney, ktorá výrobu tohto filmu zaplatila, alebo si „kopnú“ do komiksoviek od štúdia Warner Bros. či do série Rýchlo a zbesilo od štúdia Universal. Remaky, reštarty, nekonečné pokračovania a prehustenie komiksoviek v kinách, to všetko si „zlizlo“ poriadnu dávku parodovania. 

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Podobne ako Králik Roger či Space Jam, aj tento film je plný takzvaných easter eggov a krátkych rol rôznych postáv (takzvané cameo roly). Ide o vtipné či nostalgické scény a odkazy na staré klasiky, ktoré si možno ani nevšimneš. Vo filme tak môžeš zbadať siluetu Asha z Pokémonov, obľúbené postavy z Disneyho animákov, ale aj veľmi podarený odkaz na Jurský park a hollywoodske klasiky.

Akurát máme dojem, že tieto cameá a odkazy neboli také podarené ako v Králikovi Rogerovi, pričom film nie je ani taký vtipný. Keď sa tak nad tým zamyslíme, vlastne je to taký béčkový Králik Roger. 

Rýchla rota Chipa a Dalea film trailer ✔️
Zdroj: Disney+

Ani niekoľko dní po pozretí filmu sa nevieme rozhodnúť, kto je vlastne hlavnou cieľovou skupinou. Sú to deti, ktorých humor a dialógy možno pobavia a nebude im prekážať dej plný klišéovitých zvratov? Alebo sú cieľovkou dospelí, ktorí docenia easter eggy a pochopia, čo znamená Ugly Sonic?

Ťažko povedať. Film Chip a Dale však uspel v tom, že si robil žarty z Hollywoodu aj zo seba. Potešil nás nostalgickým výletom do nášho detstva, odkázal na seriózne problémy Hollywoodu a bravúrne využil postavu „Ugly Sonica“.

Trocha nás sklamal z hľadiska prepojenia reálneho a animovaného sveta. V mnohom vrátane humoru zaostáva za Králikom Rogerom. Od režiséra Akivu Schafera (I Think You Should Leave with Tim Robinson, Popstar: Never Stop Stopping) sme čakali lepšie vtipy.

Odporúčané
Nové filmy a seriály v septembri 2023 Nové filmy a seriály v septembri 2023 31. augusta 2023, 9:30

Štúdio Disney a tvorcovia tejto snímky si však zaslúžia pochvalu za to, čo všetko sa im podarilo napratať do tohto filmu z hľadiska bonusových postáv od iných štúdií. Je totiž vzácne, keď jedno hollywoodske štúdio dovolí použiť svoju postavu druhému štúdiu.

S odretými ušami – za niekoľko parádnych odkazov, Ugly Sonica a za úprimnú snahu natočiť niečo zaujímavé, nie iba nostalgicky zhrabnúť peniaze – udeľujeme snímke Chip ’n Dale: Rescue Rangers sedem bodov z desiatich.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Späť
Zdieľať
Diskusia