Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. mája 2022, 15:44
Čas čítania 1:29
Adam Novosad

Putina opúšťa ruský diplomat pri OSN: Nikdy som sa za svoju krajinu tak veľmi nehanbil, minister Lavrov je symbolom degradácie

NEWS RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruský poradca pri OSN s okamžitou platnosťou rezignoval na svoj post.

„Nikdy som sa za svoju krajinu tak veľmi nehanbil,“ začína svoj otvorený list ruský diplomat Boris Bondarev, ktorý v pondelok poobede oznámil, že s okamžitou platnosťou rezignuje na svoju pozíciu poradcu na ruskej misii pri OSN v Ženeve. Bondarev slúžil ruskej vláde ako poradca v Ženeve od roku 2019, pričom v minulosti dlhé roky pracoval priamo na ministerstve zahraničných vecí v Moskve.

„Za dvadsať rokov svojej diplomatickej kariéry som zažil rôzne premeny našej zahraničnej politiky, no nikdy som sa za svoju krajinu nehanbil tak veľmi ako 24. februára tohto roku,“ píše Bondarev v úvode listu. Ruskú inváziu na Ukrajinu označil za „azda najväčší zločin nielen proti západnému svetu a ukrajinskému ľudu, ale aj proti ľudu Ruska“.

Bondarev odsúdil šírenie vojenskej propagandy prostredníctvom písmena Z, z ktorého sa podľa neho stal symbol „preškrtávajúci nádeje a vyhliadky na prosperujúcu slobodnú spoločnosť“ v Ruskej federácii. Ruské elity označil za bandu povrchných ľudí, ktorých jediným životným cieľom je užívať si moc a beztrestnosť na luxusných jachtách a vo vilách bez vkusu.

„S poľutovaním priznávam, že počas všetkých týchto 20 rokov sa zvyšovala úroveň lží a neprofesionalizmu v práci ministerstva zahraničných vecí,“ opisuje svoje zážitky z ruskej diplomacie. Za symbol degradácie ruskej diplomacie označil samotného ministra Lavrova, ktorý sa podľa Bondareva za posledných 18 rokov premenil zo vzdelaného intelektuála na človeka, ktorý neustále hrozí svetu jadrovými zbraňami.

„Študoval som na to, aby som sa stal diplomatom, a aj som ním bol posledných 20 rokov. Ministerstvo sa stalo mojím domovom a mojou rodinou. Ale už sa jednoducho nemôžem podieľať na tejto krvavej, bezcitnej a úplne zbytočnej potupe,“ uzavrel svoj list.

Anketa:
Považuješ krok ruského diplomata za správny?
Urobil správnu vec.
Mal pokračovať v práci.
Urobil správnu vec.
94 %
1029 Hlasov
Mal pokračovať v práci.
6 %
62 Hlasov
Mohlo by ťa zaujímať:
– Herpes má viac ako polovica ľudí na svete, tak prečo sa o ňom hanbíme hovoriť? Takto sa žije s bežnou infekciou, prenáša ju aj sex
10 najlepších postapokalyptických filmov
Johnny Depp sa údajne správal agresívne, kruto a zlomyseľne či ako mizogýn, tvrdia noví svedkovia v ostro sledovanom procese
Späť
Zdieľať
Diskusia