Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. mája 2022, 12:30
Čas čítania 8:12
Ema Stanovská

Si trémista? Pýtali sme sa expertov, ako sa trémy a nervozity efektívne zbaviť

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Na negatívne reakcie druhých ľudí nemáš nijaký dosah, nemôžeš sa zavďačiť všetkým. Tvojím zámerom nie je, aby ti ďakovali a uznávali ťa, ale aby si robil to, čo považuješ za správne.

Tréma či nervozita pred výkonom dokážu zničiť každý pokus o úspech. Niekoho od stresu „skolí“ aj pri bežnom rozhovore so šéfom, iní prejdú životom bez toho, aby čo len raz zažili neznesiteľné búšenie srdca a potenie dlaní. Ak patríš do prvej skupiny alebo hoci aj niekde medzi, čítaj ďalej.

„Na každej väčšej skúške dostanem úplné okno. Vždy ma chytí taká nervozita, že zabudnem nielen to, čo som sa mala naučiť, ale aj kde bývam. Raz to zašlo tak ďaleko, že som mala pocit, že každú chvíľu dostanem hysterický záchvat. Nevedela som sa ovládať a učiteľka si myslela, že som na drogách,“ opisuje extrémnu skúsenosť s nervozitou Anita.

škola skúška
Zdroj: Unsplash.com

Samostatnou kapitolou sú akútne tráviace problémy. „Pri mojom šťastí je WC väčšinou na druhej strane mesta,“ hovorí Ján, ktorého pred dôležitou udalosťou preženie aj zo suchára a z čistej vody. Jeho telo na stres reaguje aj nevoľnosťami, ktoré zvyknú trvať dlhé hodiny, či dokonca vracaním.

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, naše telo sa tieto prejavy „naučilo“, aby nám pomohlo. Pýtaš sa, ako ti môžu pred skúškou pomôcť pocity nevoľnosti? 

Tento mechanizmus nám podrobnejšie vysvetlili dve odborníčky. Prvá je psychologička Stanka Takáčová, ktorá už 9 rokov poskytuje poradenstvo a zameriava sa aj na kognitívno-behaviorálnu terapiu. Druhá je certifikovaná mentálna koučka, mentorka a supervízorka Janette Šimková, ktorá sa téme osobného rozvoja venuje od roku 2008. Pýtali sme sa ich, prečo a ako tréma vzniká, ako s ňou pracovať a ktoré techniky nám môžu pomôcť ju zvládnuť.

V Refresheri pravidelne píšeme aj články o zdraví, psychológii či duševnom zdraví. Keďže nám záleží na tom, aby sme poskytovali čo najodbornejšie informácie, spolupracujeme s lekármi, vedcami a so psychológmi. Ak chceš viac článkov, sleduj témy zdravieduševné zdravie a produktivita. Aby sme to mohli robiť aj naďalej, potrebujeme tvoju podporu – vyjadríš nám ju členstvom v klube Refresher+.

Tréma je naučený strach

„Mierna nervozita či tréma pred výkonom je bežná a býva prospešná,“ vysvetľuje psychologička Stanka Takáčová. „Dochádza vďaka nej k aktivácii mozgu, ktorý nás pripraví do akcie a my tým podáme lepší výkon. Naše telo a mozog dostanú informáciu, že sa deje niečo dôležité, a preto potrebujeme byť bdelí a aktívni.“

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Psychologička vraví, že nervozita nás môže motivovať aj k lepšej príprave a môže nám pomôcť zamyslieť sa nad prípadnými ťažkosťami. Lenže v momente, keď začne byť príliš silná a oslabovať či znemožňovať našu schopnosť podať dobrý výkon, stráca zmysel.

Mentálna koučka Janette Šimková hovorí, že problém nastáva, keď nervozita prekročí znesiteľnú hranicu, začne nás paralyzovať a už ju nevieme dostať pod kontrolu. 

„Emócia nervozity nás ,unesie‘ od možností použiť svoje schopnosti. Je to obdobná schéma ako pri strese – keď sa vyplaví veľa kortizolu, telo je v poplachu a prestávame racionálne fungovať.“

stress
Zdroj: Unsplash.com

Tréma a nervozita pred výkonom sú podľa psychologičky istou formou naučeného strachu – naučená reakcia, ktorá môže vychádzať z obavy, že zlyháme, nedokážeme podať dostatočný výkon, že nás budú hodnotiť iní, že sa zosmiešnime a podobne. 

„V situácii, keď sa od nás očakáva podanie výkonu, sa spustí stresová reakcia, ktorá nám pomáha vyrovnať sa s danou záťažou. Keďže naše telo je prepojené s našimi myšlienkami a emóciami, spustia sa spomínané telesné reakcie, ktoré nás informujú o tom, že sa s nami niečo deje,“ približuje príčinu vzniku trémy psychologička.

Kŕče v bruchu, spotené dlane a búšiace srdce teda slúžia podobne ako alarm. Dobrá správa je, že ho dokážeš pomerne efektívne ovládnuť – rovnako ako ten vo vlastnom byte.

Ale čo ak sa strápnim a zlyhám?

To, ako silno budeš prežívať určitú situáciu, nezávisí len od toho, čo ťa čaká a ako veľmi ti na tom záleží. Emočný stres, ktorý pociťuješ v určitých situáciách, často vypovedá o tom, čo si myslíš o sebe ty sám – vzhľadom na tvoju sebadôveru aj minulé skúsenosti.

Odporúčané
Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny 31. marca 2024, 12:30

Mentálna koučka vraví, že stres poháňajú vzorce hodnotenia, ktoré sú hlboko zakorenené v našej emočnej histórii. Spúšťačom trémy bývajú kritické hlasy, ktoré sme počuli ako deti od rodičov, príbuzných alebo učiteľov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115427 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké „kritické hlasy“ z minulosti môžu dnes podvedome ovplyvňovať tvoju nervozitu.
  • Prečo (a ako) nemyslieť na to, či sa pri výkone nestrápniš.
  • Ktorých 5 psychologických tipov na zvládanie nervozity by si si mal osvojiť.
  • Aký mimoriadne jednoduchý pohyb ti pomôže.
  • Prečo by si mal „prijať trému“ (a nie, neznamená to, že máš byť pasívny).
  • Či sa dá trémy úplne zbaviť.
  • Cvičenie na záver len s perom a papierom, ktoré ti zvýši sebavedomie.
Domov
Zdieľať
Diskusia