Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2022, 11:59
Čas čítania 1:49
Daniel Mikolášik

Opičie kiahne hlási už aj Izrael, podľa WHO zaznamenalo nákazu už 12 členských štátov. Ohniskom mohol byť festival

Opičie kiahne hlási už aj Izrael, podľa WHO zaznamenalo nákazu už 12 členských štátov. Ohniskom mohol byť festival
Zdroj: TASR/AP
NEWS CHOROBY OPIČIE KIAHNE SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

WHO očakáva, že ďalšie prípady infekcie budú pribúdať.

Zoznam štátov, v ktorých zaznamenali nákazu opičími kiahňami, sa rozširuje. Prvý prípad odhalili už aj v Izraeli. Ide o muža, ktorý sa vrátil zo zahraničia. Preverujú aj ďalšie prípady podozrenia na toto ochorenie, informovala v nedeľu agentúra AP.


Izraelské ministerstvo zdravotníctva v sobotu večer uviedlo, že muž s opičími kiahňami sa nachádza v nemocnici v Tel Avive a je v dobrom stave. Zrejme ide o prvý identifikovaný prípad opičích kiahní na Blízkom východe. Vyzvalo tiež každého, kto sa vráti zo zahraničia s horúčkou a vyrážkami, aby navštívil lekára.

Vedúca odboru verejného zdravia ministerstva zdravotníctva Šaron Alrojová-Preisová v nedeľu pre armádny rozhlas povedala, že zdravotnícke tímy skúmajú ďalšie možné prípady opičích kiahní.

Ruky pacienta s opičími kiahňami, na ktorých sa objavuje charakteristická vyrážka, počas rekonvalescencie.
Ruky pacienta s opičími kiahňami, na ktorých sa objavuje charakteristická vyrážka, počas rekonvalescencie. Zdroj: TASR/AP

Ako sa nákaza šíri a čo môže spôsobiť?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu oznámila, že 12 členských štátov, kde sa táto choroba bežne nevyskytuje, hlásilo dosiaľ 92 potvrdených prípadov nákazy opičími kiahňami a 28 prípadov podozrenia na toto ochorenie. 

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Prípady opičích kiahní v posledných týždňoch zaznamenali v 9 európskych krajinách (Španielsko, Belgicko, Veľká Británia, Portugalsko, Taliansko, Francúzsko, Holandsko, Nemecko a Švédsko), ako aj v Kanade a Spojených štátoch. V piatok prvý prípad nákazy hlásila aj Austrália.

WHO očakáva, že ďalšie prípady infekcie pribudnú. V najbližších dňoch poskytne krajinám ďalšie usmernenia a odporúčania o tom, ako zmierniť šírenie nákazy. Dostupné informácie podľa organizácie naznačujú, že k prenosu z človeka na človeka dochádza prostredníctvom blízkeho fyzického kontaktu s nakazenými osobami, ktoré majú symptomatický priebeh ochorenia.

Opičie kiahne zvyčajne nie sú smrteľné, často sa však prejavujú horúčkou, bolesťami svalov, opuchom lymfatických uzlín, zimomriavkami, vyčerpanosťou a vyrážkami podobnými ovčím kiahňam. Vírus sa môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, ale aj kontaktom s telesnými tekutinami, krvou alebo vriedkami postihnutého.

12 krajín, v ktorých WHO zaznamenala opičie kiahne.
12 krajín, v ktorých WHO zaznamenala opičie kiahne. Zdroj: WHO

Ohniskom mohol byť festival

Španielske úrady vyšetrujú, či festival pre LGBTQ komunitu na kanárskom ostrove Gran Canaria na začiatku mája nebol zdrojom viacerých prípadov nákazy opičími kiahňami, informoval denník El País.


Na zhromaždení s názvom Gay Pride Maspalomas na kanárskom ostrove Gran Canaria sa v dňoch 5. – 15. mája zúčastnilo približne 80 000 ľudí z rôznych krajín. V Madride v posledných dňoch zaznamenali výskyt tohto ochorenia u viacerých osôb, ktoré boli na tomto festivale, vrátane mužov z Talianska i ďalšieho kanárskeho ostrova Tenerife.


Úrady verejného zdravotníctva na ostrove Gran Canaria začali svoje vlastné vyšetrovanie s cieľom potvrdiť možnú spojitosť medzi týmito prípadmi a odhaliť ďalšie možné infekcie, píše El País.


Ohnisko opičích kiahní v Španielsku predtým odhalili v jednej zo štvrtí hlavného mesta Madrid v saune. Tá z tohto dôvodu dočasne pozastavila svoju prevádzku. V Belgicku zas tri prípady súviseli s fetišistickým festivalom pre gayov Darklands, ktorý sa uskutočnil na začiatku mája v prístavnom meste Antverpy.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Organizácia USAIDS konštatuje, že „významný podiel“ prípadov šíriacich sa opičích kiahní sa vyskytol medzi homosexuálnymi a bisexuálnymi mužmi, čo však neznamená, že sa ochorenie šíri výlučne medzi nimi.

Gay Pride Maspalomas v roku 2013.
Gay Pride Maspalomas v roku 2013. Zdroj: Getty Images (Jorge Rey/WireImage)
Späť
Zdieľať
Diskusia