Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2022, 7:42
Čas čítania 1:22
Ema Stanovská TASR

Majitelia zbraní musia po novom nahlásiť ich držbu polícii. V opačnom prípade im hrozí pokuta do 663 eur

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Nahlásiť ich musia do 30. júna tohto roka.

Majitelia zbraní by mali držbu niektorých z nich nahlasovať polícii. Vyplýva to z novely zákona o strelných zbraniach a strelive. Túto svoju povinnosť si musia splniť do 30. júna tohto roka. Ak tak neurobia, môžu dostať pokutu.

Polícia im preto odporúča skontrolovať strelné zbrane, ktoré majú doma, či sa práve na ne nevzťahuje takáto povinnosť. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.


Povinnosť sa vzťahuje na občanov, fyzické osoby – podnikateľov – aj podnikateľské subjekty. Nahlásiť treba držbu strelných zbraní, ktoré predtým patrili medzi zbrane patriace do inej kategórie, respektíve nepodliehali evidenčnej povinnosti.

„Všeobecne môžeme tieto zbrane označiť ako zbrane, ktoré vznikli úpravou zo samočinných zbraní, zo zbraní patriacich pred úpravou medzi zbrane kategórie A, samonabíjacie zbrane skrátené bez použitia náradia a zbrane, ktorých výbavou je nadlimitný zásobník,“ uviedla Bárdyová s tým, že popri týchto zbraniach je povinné oznámiť aj držbu nadlimitných zásobníkov.

Majiteľovi zbrane hrozí pokuta do 663 eur

V prípade, že majiteľ zbrane si túto povinnosť nesplní v zákonom stanovenom termíne, bude sa to posudzovať ako priestupok na úseku zbraní a streliva. V správnom konaní mu môže byť za to udelená pokuta do 663 eur, v rozkaznom konaní do 400 eur a v blokovom konaní do 200 eur.


Nahlásiť zbraň je potrebné prostredníctvom tlačiva zverejneného na webovej stránke ministerstva vnútra, a to na príslušnom oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru v mieste pobytu. V prípade, ak majiteľ nie je držiteľom zbrojného preukazu a zbraň si chce ponechať v držbe, môže si v termíne do 31. januára 2023 požiadať o vydanie zbrojného preukazu. 


Polícia súčasne pripomína, že výnimka na nadobudnutie vlastníctva a na držanie zbrane kategórie A, ktorá bola vydaná pred 1. februárom 2022, stratila platnosť 31. marca 2022. To znamená, že už držiteľa neoprávňuje na nadobúdanie ďalších zbraní kategórie A.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Na držbu zbraní uvedenej kategórie, ktoré boli evidované do 31. marca 2022, takáto výnimka je aj naďalej platná. Polícia zároveň upozorňuje, že v súčasnosti je potrebné pred nadobudnutím vlastníctva a na držanie zbrane kategórie A požiadať o vydanie novej výnimky ministerstva vnútra v zmysle zákona. Platí to rovnako aj pre držiteľov zbrojných licencií.

Domov
Zdieľať
Diskusia