Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2022, 8:50
Čas čítania 0:53
Eduard Starkbauer TASR

Fanúšikovia Mira Žbirku sa dočkali posmrtného albumu. Dokončil ho jeho syn David a obsahuje 12 nových piesní

HUDBA MIROSLAV MEKY ŽBIRKA
Uložiť Uložené

Legenda slovenskej populárnej hudby nás navždy opustila v novembri 2021. 12 piesní zložil v posledných dvoch rokoch života.

Vychádza nový album Miroslava Mekyho Žbirku. Jeho fanúšikovia na ňom nájdu 12 autorských piesní, ktoré zložil a odspieval v období dvoch rokov pred smrťou v novembri 2021. Album vydaný pod hlavičkou Universal Music nesie prozaický názov Posledné veci a na jeho dokončení sa podieľal spevákov syn David.

Album, ktorý pokrstili lupeňmi bielych kvetov v pražskom paláci Lucerna Katarína Knechtová a producenti albumu David Žbirka a Patrick James Fitzroy, obsahuje štyri zhudobnené básne od Joža Urbana, Václava Hraběho a Daniela Heviera. Názov albumu je priamo inšpirovaný básňou Posledné veci z Hevierovej ranej zbierky poézie Vták pije z koľaje z roku 1977. Už dnes môžu poslucháči z rádií počuť dueto otca a syna v skladbe Nejsi sám.

žbirka, album
Cover albumu Posledné veci. Zdroj: Universal Music

Na aranžmáne piesní sa okrem britského producenta Patricka Jamesa Fitzroya podieľal aj Oliver Torr a Petr Marek z českej skupiny Midi Lidi. Mastering albumu prebehol v Žbirkovom obľúbenom štúdiu Abbey Road, ktoré preslávili The Beatles. 

„Cítim hlavne úľavu, pretože to bol projekt, o ktorom som premýšľal každý deň od konca roku 2021 až doteraz. Rozhodne to bola veľká škola, veľa som sa učil v procese, produkovať rôzne iné štýly, zvuky a nálady. Počúvam všetko možné, rôzne štýly, ako ich počúval aj skladal otec. Od začiatku bolo jasné, že ten album bude bohatý a pestrý, ale rozhodne som sa mal čo učiť,“ povedal spevákov syn a producent albumu David Žbirka.

Anketa:
Vypočuješ si album Posledné veci?
Áno, som zvedavý!
Nie. Tvorba Mira Žbirku mi nie je blízka.
Áno, som zvedavý!
92 %
Nie. Tvorba Mira Žbirku mi nie je blízka.
8 %
Domov
Zdieľať
Diskusia