Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2022, 9:30
Čas čítania 5:43
Jana Chovancová

Ak by niekto otvoril núdzový východ v lietadle počas letu, vyletel by von. Letecký technik Tomáš hovorí o svojej práci (Rozhovor)

Ak by niekto otvoril núdzový východ v lietadle počas letu, vyletel by von. Letecký technik Tomáš hovorí o svojej práci (Rozhovor)
Zdroj: Instagram @zeto.r
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Práca lietadlového mechanika bol sen môjho otca, nikdy sa mu to však nesplnilo. Dnes aj vďaka nemu opravujem veľké lietadlá a táto práca ma napĺňa.

Tomáš Zeman pracuje ako technik na veľkých lietadlách. K práci ho priviedli rodičia a dnes je za to rád. V rozhovore nám prezradil viac o náplni svojej práce. 

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články a rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

Prečo si si vybral prácu leteckého mechanika?

Práca leteckého mechanika bol sen môjho otca. Nikdy sa mu však nesplnil a myslím si, že aj preto ma k tomu odjakživa viedol. Chodili sme spolu na letecké dni a v nadobudnutí tejto práce ma podporovali napokon obaja rodičia. V konečnom dôsledku to bola moja jediná voľba.

Tomáš Zeman pracuje v noci, keď lietadlo opustí posádka. Postará sa, aby bolo pred ďalším letom v poriadku.
Tomáš Zeman pracuje v noci, keď lietadlo opustí posádka. Postará sa, aby bolo pred ďalším letom v poriadku. Zdroj: Instagram/@zeto.r

Som letecký technik kategórie B1.1, čo znamená, že opravujem lietadlá s prúdovou pohonnou jednotkou nad 6600 kilogramov. V praxi sú to veľké lietadlá, nie malé vrtuľové.

V minulosti sa odohrala katastrofa, keď zlyhalo viacero ľudských faktorov, no zodpovedný bol aj technik. Poznáš tú situáciu?Lietadlo smerovalo z Grécka do Prahy s medzipristátím v Aténach. Predošlá posádka tu nahlásila chybu s dverami a požiadali technika, aby sa na to pozrel. Ten potreboval vykonať takzvanú skúšku pretlaku kabíny. Z toho dôvodu prepol tlačidlo zodpovedné za pretlak na manuálne ovládanie a naspäť do automatického módu ho už nevrátil.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Keď do lietadla prišla druhá posádka smerujúca do Prahy, napriek predletovým obhliadkam si nevšimla, že je toto tlačidlo v nesprávnej pozícii. Vyštartovali teda do destinácie bez akýchkoľvek viditeľných problémov. Ako lietadlo stúpalo do plánovanej výšky, tlak sa vnútri znižoval a po pár minútach sa v kokpite rozžiarila kontrolka. Posádku upozorňovala, aby prestala stúpať, no piloti si varovanie vyložili mylne.

Krátko nato v dôsledku pomalej dekompresie a hypoxie upadla posádka a všetci pasažieri do spánku. Keď piloti niekoľkokrát neodpovedali ohlasom z veže, vyslali k nim dve stíhačky, aby zmonitorovali situáciu v lietadle. Pilotom v stíhačkách sa však naskytol hrozný pohľad, keď zbadali nevládne telá ležať na sedadlách s voľne visiacimi kyslíkovými maskami. Let duchov teda pokračoval, až pokým sa nevyčerpalo všetko palivo, a následne lietadlo havarovalo v horách.

Vieš podľa príbehu opísať, kde nastala chyba?

Chybu urobilo hneď niekoľko ľudí. V prvom rade to bol technik, ktorý zabudol prepnúť gombík. V druhom rade piloti, ktorí najprv pri kontrole prehliadli zle nastavené tlačidlo a neskôr počas letu ignorovali výstrahu.

V treťom rade mohol pilotov mýliť aj fakt, že zvukový alarm na Boeingu 737, ktorý mal varovať pred nízkym tlakom v kabíne, bol v tom čase identický s ďalším alarmom vzletovej konfigurácie. Ten sa však mohol rozoznieť iba na zemi a upozorniť pilotov, že lietadlo nie je pripravené vzlietnuť. Aj preto po katastrofe Boeing (výrobca – pozn. red.) tento zvukový alarm upravil a dnes sa už oba líšia.   

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115084 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko pristátí vydrží lietadlová brzda.
  • Ako často musia mechanici kontrolovať súčiastky v lietadle.
  • Ako prebieha skúška funkčnosti motora.
  • Či sa dajú otvoriť núdzové východy počas letu.
  • Či je človek v lietadle počas búrky ohrozený.
Domov
Zdieľať
Diskusia