Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2022, 14:24
Čas čítania 1:18
Adam Novosad TASR

Severná Kórea hlási 820-tisíc prípadov koronavírusu za 3 dni od momentu, keď oficiálne priznala prvý pozitívny test

Severná Kórea hlási 820-tisíc prípadov koronavírusu za 3 dni od momentu, keď oficiálne priznala prvý pozitívny test
Zdroj: TASR/Korean Central News Agency
NEWS KORONAVÍRUS SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Severná Kórea sa podľa štátnych médií bude riadiť rovnakým princípom nulovej tolerancie ako Čína.

Severná Kórea zažíva katastrofický začiatok pandémie koronavírusu, ktorá vypukla v posledných dňoch. Krajina sa od roku 2020 uzavrela natoľko, že oficiálne až doteraz neevidovala žiadny prípad koronavírusu. Situácia sa však zhoršila natoľko, že minulý týždeň KĽDR oznámila vôbec prvý pozitívny prípad a teraz sa s vírusom roztrhlo vrece, píše NDTV.

V nedeľu 15. mája už štátna agentúra KCNA uviedla, že doteraz na „horúčku“ zomrelo 42 osôb, krajina eviduje 820 620 prípadov a minimálne 324 550 ľudí momentálne vyžaduje lekársku starostlivosť. Od nula prípadov k viac ako 800-tisíc prípadom teda krajina podľa oficiálnych štatistík dospela za tri dni.

Líder krajiny Kim Čong-un dal s okamžitou platnosťou vyhlásiť rozsiahly lockdown vo všetkých provinciách, mestách aj okresoch. Podľa štátnych médií zatiaľ úrady zamedzili kontaktom medzi príbytkami, lenže nárast nových prípadov je momentálne taký vysoký, že vírus už zrejme nie je ako zastaviť.

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30

Severná Kórea potvrdila, že v prípadoch koronavírusu ide o vysoko nákazlivý variant omikron. Ten spôsobuje vrásky na čele nielen vedeniu krajiny, ale aj susednej Číne či predstaviteľom Južnej Kórey, pretože zdravotnícky systém KĽDR je na nízkej úrovni a rozsiahla pandémia by v krajine mohla spôsobiť humanitárnu katastrofu.

Kim Čong-un vyhlásil, že KĽDR bude k pandémii koronavírusu pristupovať tak ako doteraz Čína. Peking od roku 2020 zaviedol princíp nulovej tolerancie prípadov koronavírusu, a tak aj v súčasnosti mestá ako Šanghaj zostávajú v niektorých častiach prísne uzavreté, aby vláda zamedzila šíreniu vírusu.

Severná Kórea v minulých rokoch opätovne odmietla dary vakcín nielen od Číny, ale aj od Južnej Kórey a z dobročinnej schémy Covax prevádzkovanej Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Najmä z tohto dôvodu sa experti obávajú, že šíriaci sa variant omikron môže pre nezaočkovanú populáciu v KĽDR znamenať obrovské riziko.

Späť
Zdieľať
Diskusia