Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2022, 9:45
Čas čítania 0:38
Martin Adam Pavlík

Na Ukrajine sa začal súd s ruským vojakom obvineným z vraždy civilistu. Hrozí mu doživotie

Na Ukrajine sa začal súd s ruským vojakom obvineným z vraždy civilistu. Hrozí mu doživotie
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky
POLITIKA SPRÁVY ZO SVETA SÚDY UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE VOJNOVÉ ZLOČINY
Uložiť Uložené

Pojednávanie s Vadimom Šišimarinom bude pokračovať v stredu.

Vo štvrtok sme informovali o tom, že na Ukrajine budú súdiť prvého ruského vojaka obvineného z vojnového zločinu. Ako píše Independent, proces s Vadimom Šišimarinom sa už začal. 21-ročný mladík je obvinený zo zabitia 62-ročného civilistu.

Civilista sa údajne 28. februára viezol na bicykli, zatiaľ čo Šišimarin, ktorý bol nasadený do boja ako veliteľ tankovej divízie Kantemirovskaja, šoféroval ukradnuté vozidlo v dedine Čupachivka v Sumskej oblasti. Vojak údajne civilistu zastrelil cez okno.

21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin počas súdneho procesu v Kyjeve 13. mája 2022.
21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin počas súdneho procesu v Kyjeve 13. mája 2022. Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky


Prokuratúra uviedla, že tak urobil preto, aby splnil rozkaz nadriadených v znení zabrániť ukrajinským civilistom v tom, aby sa dozvedeli o polohe Rusov v regióne. Ruský vojak sa k zabitiu civilistu priznal a na súde povedal, že rozumie obvineniam, ktoré sú proti nemu vznesené. V prípade, že ho súd uzná za vinného, môže dostať až doživotie. Momentálne je držaný vo väzbe na Ukrajine.

Pojednávanie so Šišimarinom bude pokračovať v stredu. Independent ďalej informuje, že kancelária generálnej prokuratúry už vyšetruje viac ako 10 700 údajných vojnových zločinov spáchaných počas ruskej invázie do krajiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia