Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2022, 6:37
Čas čítania 1:45
Tímea Krauszová TASR

Je Vladimir Putin smrteľne chorý? Ruská federálna služba označila správy o chorobe za fámy

Je Vladimir Putin smrteľne chorý? Ruská federálna služba označila správy o chorobe za fámy
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPRÁVY ZO SVETA VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Správy o rakovine a chirurgickom zákroku sú naďalej neoverené. Ruská federálna služba medzičasom prikázala všetky správy tohto typu vytrvalo vyvracať.

Ruská Federálna bezpečnostná služba rozoslala svojim regionálnym pobočkám obežník, v ktorom sa pokúšala vyvrátiť fámy o údajnom smrteľnom ochorení ruského prezidenta Vladimira Putina.

Obežník mal však údajne opačný efekt a mnohí regionálni riaditelia FSB na jeho základe dospeli k presvedčeniu, že Putin skutočne trpí vážnou chorobou. Správy o vážnom ochorení, potrebnej operácii či dokonca odovzdávaní moci zverejnili v posledných týždňoch viaceré západné médiá, naďalej však ide o neoverené a nepotvrdené informácie.

Neoverené špekulácie o Putinovom zdraví sa objavujú už niekoľko rokov, pripomína televízia Sky News, ale zintenzívnili sa po začatí vojenskej invázie na Ukrajinu.

Fámy, ktoré majú vyvracať

Americký časopis pre globálne otázky New Lines napísal, že ústredné vedenie FSB nedávno rozoslalo riaditeľom všetkých svojich pobočiek po celom Rusku prísne tajný obežník. Podľa Christa Grozeva z investigatívneho servera Bellingcat ich touto formou vyzvalo, aby „neverili fámam o prezidentovej smrteľnej chorobe“. Riaditelia dostali príkaz tieto fámy vyvracať.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Nechtiac však obežníkom vyvolali opačný efekt. Väčšina funkcionárov FSB podľa Grozeva uverila, že Putin skutočne trpí nejakou vážnou chorobou, keď to vedenie agentúry malo potrebu takto popierať.

Magazín New Lines okrem toho získal zvukovú nahrávku, na ktorej nemenovaný oligarcha blízky Kremľu hovorí o tom, že ruský prezident je „veľmi chorý“ a trpí „rakovinou krvi“. Nepovedal konkrétne, aké nádorové ochorenie krvi by to malo byť.

Vyzerá, že je chorý

Časopis si vo svojom článku všíma aj viditeľné prejavy údajnej choroby Vladimira Putina vrátane náznakov krívania počas pondelkovej slávnostnej vojenskej prehliadky v Moskve. Viaceré médiá si taktiež všimli, že počas prehliadky kašľal a mal nohy zakryté hrubou dekou, hoci nebola až taká zima.

Podľa New Lines sa Putinova tvár v poslednom čase zmenila a v súčasnosti vyzerá akoby opuchnutá, čo by mohol byť aj následok liečby nejakého ochorenia. Viaceré svetové médiá predtým dávali Putinov zmenený zovňajšok do možného súvisu s aplikáciou botoxu proti vráskam. Podľa profesora endokrinológie Ashleyho Grossmana sa v posledných rokoch Putin zaguľatil v okolí tváre a krku, čo by mohlo byť prejavom liečby. Podľa neho by takéto zmeny mohli poukazovať na užívanie steroidov, teda látok, ktoré sa aplikujú aj v onkologickej liečbe.

Odporúčané
Mlieko za 0,41 € či maslo za 0,68 €. Nakúpili sme v poľskej Biedronke, oplatí sa viac ako u nás? Mlieko za 0,41 € či maslo za 0,68 €. Nakúpili sme v poľskej Biedronke, oplatí sa viac ako u nás? 2. februára 2024, 12:30

Tieto tvrdenia o Putinovom zdravotnom stave nie je možné nezávisle overiť a Kremeľ sa k nim otvorene nevyjadril. Šírenie podobných fám by podľa časopisu New Lines mohlo prospievať tým kruhom v Rusku, ktoré by si mohli želať odstavenie Putina od politickej moci.

Viaceré západné médiá v poslednom čase zverejnili neoverené správy, že Putin by mohol pre rakovinové ochorenie podstúpiť operáciu a moc by mohol dočasne odovzdať inému vysokopostavenému predstaviteľovi. Kremeľ tieto správy poprel.


Späť
Zdieľať
Diskusia