Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. mája 2022, 12:30
Čas čítania 7:23
Martin Adam Pavlík

Nick Cave: odmietol nomináciu na cenu MTV, chcel zbiť novinára počas rozhovoru a napísal scenár k filmu Gladiátor 2

Nick Cave: odmietol nomináciu na cenu MTV, chcel zbiť novinára počas rozhovoru a napísal scenár k filmu Gladiátor 2
Zdroj: Getty Images/Matt Kent/WireImage
HUDBA HUDBA NICK CAVE ROKENROL
Uložiť Uložené

Austrálsky spevák vystúpi spolu so svojou kapelou The Bad Seeds 7. júla na trenčianskom letisku v rámci festivalu Pohoda.

Málokto má za sebou takú bohatú kariéru plnú vzletov a pádov ako on. Prešiel si peklom, ocitol sa na pokraji smrti, zažil rôzne tragédie, no dnes stojí pevne na nohách – silný ako nikdy predtým.

Jeho koncerty sú nezabudnuteľnými, jedinečnými, hypnotickými, až nadpozemskými zážitkami. Jeho charizma je odzbrojujúca, jeho básnický talent je bezkonkurenčný a jeho spevácky prejav okamžite vyráža dych či vyvoláva zimomriavky po celom tele.

Kedysi bol neriadenou strelou aj divým zvieraťom snažiacim sa spoznať svet v tej najčistejšej podobe. Chcel prebádať tie najšpinavšie a najtemnejšie uličky bez strachu a to sa mu aj podarilo. Poznačilo ho to však nevídaným spôsobom a dnes sa preto od nich radšej drží tak ďaleko, ako sa len dá. Radšej žije pokojný život pokornej, skúsenej, umiernenej rockovej hviezdy. 

Austrálsky spevák Nick Cave.
Austrálsky spevák Nick Cave. Zdroj: David Wolff – Patrick/Redferns via Getty Images

Nick Cave je v hudobnom svete obrovský pojem. Už teraz je bezpochyby legendou a určite nie sme jediní, kto s tými najvyššími očakávaniami doslova prahne po jeho ďalšom koncerte na Slovensku. Ten uvidíme už vo štvrtok 7. júla opäť na trenčianskom letisku v rámci festivalu Pohoda.  

Čakanie na jeho koncert si môžeš skrátiť naším článkom, v ktorom ti priblížime niekoľko zaujímavostí, o ktorých si možno nevedel. Príbehy umelcov, filmárov či hudobníkov sú síce miestami bizarné, no často i nesmierne inšpiratívne a pútavé, preto ti ich pravidelne prinášame. Ak chceš viac podobných článkov, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.



Anketa:
Poznáš tvorbu Nicka Cavea?
Áno
Nie
Áno
70 %
Nie
30 %

1. Moja múza nie je kôň a ja nie som na konských dostihoch

Ako píše Pitchfork, v roku 1996 Nick Cave napísal list MTV so žiadosťou o stiahnutie nominácie na cenu Video Music Awards pre najlepšieho mužského umelca. Išlo o skladbu Where the Wild Roses Grow z albumu Murder Ballads, zaspieval si v nej dueto s Kylie Minogue.

Spevák síce v liste vyjadril vďačnosť za podporu, no argumentoval tým, že nechce s nikým súťažiť. „Môj vzťah s mojou múzou je krehký a cítim, že je mojou povinnosťou chrániť ju pred vplyvmi, ktoré môžu uraziť jej krehkú povahu,“ napísal v liste Cave.

„Moja múza ku mne prichádza s darom piesne a na oplátku sa k nej správam s rešpektom, aký si podľa mňa zaslúži. V tomto prípade to znamená nepodrobiť ju ponižovaniu porovnávaním a súťaživosťou. Moja múza nie je kôň a ja nie som na konských dostihoch,“ dodal.

2. Napísal scenár k pokračovaniu oscarového Gladiátora

Podľa NME herec Russell Crowe oslovil Cava, aby napísal scenár k pokračovaniu historického filmu Gladiátor, ktorý nakrútil v roku 2000 Ridley Scott. Hudobník túto výzvu prijal, avšak ako sa dalo očakávať, pokračovanie poňal svojsky. Až tak, že sa vlastne nikto neodvážil scenár sfilmovať. Ako spevák uviedol, film chcel pomenovať Christ Killer. 

Hlavného hrdinu Maxima mali bohovia vrátiť medzi živých (v prvej časti totiž na konci hlavná postava zomrie). „Hej, Russell, nezomrel si v Gladiátorovi?“ spýtal sa Cave v telefóne Crowa (za Gladiátora získal Oscara), keď ho požiadal, či by nechcel napísať scenár k pokračovaniu. „Áno, ale to nejako vyriešiš,“ odpovedal mu stručne herec.  


Spevák pre Den of Geek prezradil, že film sa mal končiť 20-minútovou vojnovou scénou, v ktorej chcel zobraziť všetky vojny v histórii, až po Vietnam. „Bola to divočina. Bolo to chladné majstrovské dielo. Veľmi ma bavilo písať to, pretože som vedel, že to nikdy nevznikne,“ povedal Austrálčan.

3. Spisovateľ, scenárista, skladateľ aj herec

Ak ti hlavou prebehla otázka, prečo by mal hudobník písať scenár k filmu, je to jednoduché. Nick Cave totiž nie je len hudobník, ale aj multitalentovaný umelec telom i dušou. Napísal niekoľko kníh, napríklad romány And the Ass Saw the Angel či The Death of Bunny Munro. Jeho scenáristická kariéra sa začala ešte v roku 1988, keď spolu s režisérom Johnom Hillcoatom napísal poriadne drsnú krimidrámu Ghosts... of the Civil Dead.

Nielenže ju napísal, robil k nej aj hudbu a takisto si v nej zahral. Už rok predtým si vyskúšal malú úlohu v nestarnúcej klasike Wima Wendersa Wings of Desire. S Hillcoatom Nick Cave pokračoval v spolupráci aj neskôr. V roku 2005 napísal scenár k jeho westernu The Proposition a v roku 2012 napísal aj Hillcoatovu gangsterku Lawless, kde si zahrali napríklad Tom Hardy, Shia LaBeouf či Jessica Chastain.

K obom filmom zložil aj hudbu spolu so svojím spoluhráčom z kapely Warrenom Ellisom. Obaja ešte skomponovali hudbu napríklad k filmom The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, The Road či Wind River. Cavovu hudbu budeš môcť počuť aj v očakávanej životopisnej dráme Blonde o speváčke Marilyn Monroe (stvárni ju Ana de Armas), ktorú nakrútil Andrew Dominik.

4. Tri skvelé dokumenty aj komiks

Práve Andrew Dominik o hudobníkovi nakrútil dva silné dokumenty. Prvý sa volá One More Time with Feeling a vznikol v roku 2016. Mapuje nahrávanie jeho albumu Skeleton Tree. V roku 2022 sa Dominik chopil réžie znova a nakrútil ďalší skvelý dokument This Much I Know to Be True. 

Zachytáva v ňom proces tvorby dvoch albumov Ghosteen a Carnage. V oboch filmoch hrá významnú rolu vzťah Cava s Ellisom. Nie sú totiž len bežnými spoluhráčmi, ale aj nerozlučnými priateľmi. Viac o ich spolupráci Ellis prezradil pre NME. Ešte predtým, než vznikli dva spomenuté filmy, dvojica Iain Forsyth a Jane Pollard nakrútila o Austrálčanovi dokument 20 000 Days on Earth (2014).

Divákovi podáva omnoho experimentálnejší pohľad na Cava. Striedajú sa v ňom hrané sekvencie s dokumentárnymi a komplexnejšie zobrazuje aj jeho osobnosť. Taktiež viac skúma jeho búrlivý život.

Ak si o Cavovi v živote nepočul a chceš zistiť, kto to vlastne je a čím si prešiel, práve táto snímka je tou najlepšou voľbou. Zodpovie všetky potrebné otázky. O živote charizmatického hudobníka vznikol aj komiks s názvom Nick Cave: Mercy on Me, ktorý ilustroval Reinhard Kleist.

5. Heroín, samovražedné myšlienky a mŕtvi priatelia

Nick Cave si ako viacero známych rockových hviezd prešiel v 80. a 90. rokoch ťažkou závislosťou od heroínu. Ako sám uviedol pre NME, keby mu nepomohla skupina Narcotic Anonymous, dnes by už pravdepodobne nežil. Nie je tajomstvom, že viacero slávnych hudobníkov práve heroín premohol a poslal na druhý svet, napríklad Kurta Cobaina, Layna Staleyho, Andrewa Wooda či Janis Joplin.

Austrálčan prezradil v otvorenom rozhovore pre NME viacero zážitkov z ťažkých čias. Priznal, že bol bitý na policajných staniciach, dehumanizovaný na odvykačkách, ocitol sa na prahu smrti a mal samovražedné myšlienky. „Mŕtvi priatelia, pos*até vzťahy, abscesy, autonehody, psychóza, podvýživa, tvorivá impotencia, veľkolepé mrhanie časom, život ohrozujúce choroby,“ stručne zhrnul Cave, čím všetkým si počas závislosti prešiel.

Nick Cave na koncerte v Belgicku v roku 1986.
Nick Cave na koncerte v Belgicku v roku 1986. Zdroj: Getty Images/Gie Knaeps

6. Snažil sa zbiť novinára počas rozhovoru

Guardian píše, že v roku 1988 sa Nick Cave snažil zbiť novinára Jacka Barrona a zároveň zničiť pásky, ktoré si počas ich rozhovoru nahral. Vyhrážal sa mu i zabitím a nadával mu do srá*ov či bastardov. Bol agresívny a snažil sa ho udrieť aj kopnúť. Podľa portálu Grunge všetkému predchádzal prvý rozhovor dvojice.

Barronovi sa v ňom totiž údajne o tretej ráno v hotelovej izbe podarilo presvedčiť Cava, aby porozprával viac o svojej drogovej závislosti. Hudobník to však neskôr oľutoval, a tak si vynútil dohodu, že poskytne ešte jeden rozhovor na túto tému s tým, že Barron citlivejší materiál nezverejní.

Lenže v druhom rozhovore bol Cave nepriateľský a všetko sa skončilo napadnutím novinára. Barron celý incident dôkladne opísal vo svojom článku, ktorý pomenoval: Nick Cave: Musím stráviť hodiny rozprávaním sa s prekliatymi idiotmi, ako si ty.

Nick Cave na koncerte v New York City v roku 1994.
Nick Cave na koncerte v New York City v roku 1994. Zdroj: Getty Images/Ebet Roberts/Redferns

7. Prišiel o dvoch synov

Austrálsky hudobník zažil niečo, čo by zlomilo aj tých najtvrdších chlapov. Prišiel totiž o dvoch synov. V roku 2015 len 15-ročný Arthur zomrel po tom, čo spadol z útesu v Brightone. Ako píše Guardian, Arthurov kamarát uviedol, že spolu predtým, než zomrel, užili LSD neďaleko rottingdeanského veterného mlyna. Svedkovia neskôr opísali, že videli 15-ročného chlapca potácať sa na trávnatej ploche okolo vrcholu útesu medzi Ovingdeanom a Rottingdeanom. O pár minút neskôr Arthur spadol.

Cave sa s touto tragédiou vyrovnával, pochopiteľne, veľmi ťažko. Svoj žiaľ pretavil do dvoch famóznych albumov, ktoré sme spomínali už vyššie – Skeleton Tree a Ghosteen –, kde sa prostredníctvom piesní prihovára synovi. Ďalšia tragédia speváka postihla len tento mesiac. Ako píše BBC, Cave 9. mája oznámil, že zomrel jeho ďalší, najstarší syn Jethro Lazenby. Mal 30 rokov. 

Živil sa ako herec, model či fotograf. Podľa BBC bol krátko pred smrťou zadržaný za násilný útok na svoju matku Beau Lazenby v jej dome v Melbourne. Pustili ho 5. mája, pričom sudca mu nariadil, aby podstúpil liečbu zo závislosti od návykových látok. Lazenbyho právnik Sean Ghattas navyše povedal, že mu diagnostikovali schizofréniu, čo ovplyvnilo jeho úsudok. Jethro strávil istý čas vo väzení aj v roku 2018 za násilné útoky na svoju vtedajšiu priateľku.

8. PJ Harvey sa s ním rozišla cez telefón

Často sa stáva, že ľudia z rovnakého odvetvia sa do seba zamilujú a skončia spolu. Nick Cave nebol výnimkou. Istý čas chodil s úspešnou speváčkou Polly Jean Harvey, známejšou pod umeleckým menom PJ Harvey. Bola sedemkrát nominovaná na cenu Grammy a vyhrala prestížnu cenu Mercury. Predstavila sa aj slovenským fanúšikom na festivale Pohoda v roku 2016.

Podľa Irish Times hudobník priznal, že za ich rozchodom boli aj drogy a že sa s ním speváčka rozišla cez telefón, čo ho šokovalo a nedokázal to pochopiť. Na svojej stránke The Red Hand Files priblížil rozpad ich vzťahu.

„V hĺbke duše som tušil, že medzi nami mohli byť problémom drogy, ale boli tu aj iné veci... Stále som mal ďaleko k tomu, aby som pochopil koncept monogamie, a Polly mala vlastné problémy. (...) Obaja sme boli kreatívni ľudia. Boli sme príliš zahľadení do seba na to, aby sme boli schopní obývať rovnaký priestor akýmkoľvek skutočne zmysluplným spôsobom,“ povedal Cave o ich spoločnom vzťahu. 

„Oddanosť Polly vlastnej práci bola pravdepodobne taká narcistická a egomaniacka ako moja. Bol som však tak hlboko vo svojich s*ačkách, že to nemôžem s istotou zhodnotiť. Spomínam si však na náš spoločný čas s veľkou láskou, boli to šťastné dni. Ten telefonát však bolel,“ priznal hudobník. Rozchod Cava inšpiroval pri tvorbe albumu The Boatman's Call (1997).

9. Nevieš, čo darovať polovičke? Skús Cave Things

Ak tvoja polovička miluje Nicka Cava a chceš ju potešiť, ideálnou voľbou bude nákup na stránke Cave Things, kde nájdeš v ponuke množstvo predmetov, ktoré hudobník sám navrhol. Napríklad talizmany, poháre, tašky, gitarové brnkadlá, pohľadnice alebo plagáty.

Na stránke nájdeš aj tričká s nápismi Suck My Dick, Don´t Touch Me, Head High And Fuck ´em All či Shit For Kids. Nájdeš tam aj súpravu takzvaných sexuálnych ceruziek s nápismi Opens Her Up Like a Love Letter či Lie Down Here And Be My Girl. Cave ďalej ponúka svoje fotky z polaroidu aj vlastné kresby.

Nick Cave na koncerte v Londýne v roku 2021.
Nick Cave na koncerte v Londýne v roku 2021. Zdroj: Getty Images/Jim Dyson

10. Ľudia na pódiu a vystrašení ochrankári

Živé koncerty sú to, čo najviac miluje každý fanúšik dobrej hudby. Stret so svojím obľúbeným interpretom tvárou v tvár je predsa len na nezaplatenie. Počas vystúpení Nicka Cava dostávajú diváci ešte oveľa viac. Speváka sa môžu dotknúť, odfotiť sa s ním či ho rovno objať priamo na pódiu.

Austrálčan totiž k sebe rád privedie počas koncertov množstvo fanúšikov a nepochybne tak vždy vystraší ochrankárov, ktorí musia byť obzvlášť v pozore. Urobil tak napríklad v Amsterdame či Kodani, kde bolo na pódiu už tak veľa ľudí, že samotného speváka nebolo ani vidno. 

Či niečo podobné spraví aj na júlovom koncerte na trenčianskom letisku, je otázne. Ak si uchmatneš dobré miesto v predných radoch, možno aj ty budeš medzi šťastlivcami, ktorí sa s ním stretnú, a budeš mať zážitok na celý život. 

  

Domov
Zdieľať
Diskusia