Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2022, 16:45
Čas čítania 0:50
Jana Chovancová TASR

Kolaborujúci politici z Chersonu žiadajú automatické pripojenie územia k Rusku. Kremeľ naznačuje, že tam má byť referendum

Kolaborujúci politici z Chersonu žiadajú automatické pripojenie územia k Rusku. Kremeľ naznačuje, že tam má byť referendum
Zdroj: TASR/AP Mikhail Metzel, Sputnik
POLITIKA RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Hovorca Kremľa však uviedol, že o osude ukrajinskej Chersonskej oblasti musia rozhodnúť jej obyvatelia.

Predstaviteľ proruskej kolaborantskej správy v ukrajinskej Chersonskej oblasti sa vyjadril, že požiada Vladimira Putina o anexiu tohto regiónu. Cherson je prvé a jediné väčšie mesto, ktoré sa od začiatku invázie podarilo Rusom dobyť.

„Bude podaná žiadosť, aby sa Chersonská oblasť stala plnohodnotným subjektom Ruskej federácie,“ komentoval pre novinárov situáciu zástupca šéfa proruskej vojenskej a civilnej správy oblasti Kyrylo Stremousov. Podľa neho by sa tak mohlo stať do konca tohto roka.

Podľa Stremousova v súčasnosti neexistujú plány na vyhlásenie „Chersonskej ľudovej republiky“ podľa vzoru samozvaných separatistických republík v Donbase.

„Mesto Cherson je Rusko. Na území Chersonskej oblasti nevznikne žiadna CHĽR (Chersonská ľudová republika), nebudú ani žiadne referendá. Bude dekrét založený na žiadosti chersonského oblastného vedenia adresovaný prezidentovi Ruskej federácie a bude tam žiadosť o zahrnutie oblasti medzi plnohodnotné regióny Ruskej federácie,“ citovali Stremousove slová ruské štátne tlačové agentúry.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však krátko nato reagoval, že o osude Chersonskej oblasti musia rozhodnúť jej obyvatelia. Peskov sa takisto vyjadril, že takéto rozhodnutie musí mať „jasný právny základ“. Ako konkrétne majú rozhodnúť obyvatelia a či má ísť v predstavách Kremľa o referendum, Peskov nespresnil. 

Napriek tomu, že boje v tomto regióne stále pretrvávajú, Rusi tvrdia, že ovládajú celú Chersonskú oblasť. Ukrajinská armáda však v posledných týždňoch takisto oznámila dobytie niektorých tamojších dedín.

Späť
Zdieľať
Diskusia